Annons:
CFL cargo blir SHN cargo
Mikaela Schön, vd i CFL cargo Sverige, köper det svenska bolaget av moderbolaget CFL cargo i Luxemburg. Företaget med 60 anställda byter inom kort namn till SHN cargo.
Text: Ulf Nyström Foto: Anders Jansson

CFL cargos kombitåg från Göteborg Skandiahamnen till Avesta Krylbo passerar Jonsered på Västra stambanan 19 juni 2023.
”Det är naturligtvis ett stort steg”, säger Mikaela Schön.
”Det är ju ett ganska stort företag med nästan 200 miljoner kronor i omsättning och det innebär ju ett stort ansvar för mig.”
Mikaela Schön har arbetat på CFL cargo sedan 2013. Hon började som lokförare men blev så småningom platschef och har de senaste åren varit vd för CFL cargo Sverige.
En lång och besvärlig historia
CFL cargo började sin slingrande historia på de svenska spåren som BK Tåg 1990. Det dröjde några år innan företaget började med godstågstrafik i liten skala. 2005 tvingades BK Tåg i konkurs efter köpet av förlusttyngda BSM Järnväg och ett synnerligen olönsamt avtal för persontågstrafiken på Stångådalsbanan.
Godstågsbolaget BK Tåg Sverige som bildats strax före konkursen överlevde ett år innan det köptes av Inlandsgods som gått i konkurs men rekonstruerats och återuppstått som Inlandståg Syd, dotterbolag till Nya Inlandsgods inom åkeriföretaget Härjelast.
När Nya Inlandsgods försattes i konkurs 2007 köpte tre privatpersoner i Småland med koppling till gamla BK Tåg Inlandsgods Syd och ändrade företagsnamnet till Midcargo.
Köptes av CFL cargo 2013
Midcargo kämpade på i flera år med växlande framgång. 2013 köptes företaget, som då hade åtta anställda, av CFL cargo i Luxemburg.
”När jag började var det ett litet bolag med tio anställda. Vi har verkligen vuxit snabbt och vi har blivit ett av de större godstågsbolagen i Sverige”, säger hon.
CFL cargo ägs av det statliga tågbolaget CFL i Luxemburg och ståltillverkaren ArcelorMittal.
CFL cargo i Luxemburg avyttrade för ett par år sedan dotterbolaget i Danmark och har under en längre även velat lämna den svenska marknaden.
”Jag har haft en dialog med ägarna i ungefär ett år och under hösten beslöt jag mig för att överta bolaget.”
Köpeskillingen hemlig
Köpeskillingen är inte officiell men priset bör inte ha varit särskilt högt. Företaget hyr såväl lok som vagnar och tillgångarna är i praktiken de anställda och kontrakten med ett antal logistikföretag.
Mikaela Schön som är vd på CFL cargo Sverige köper det svenska godstågsbolaget av ägarna i Luxemburg.
Annons:
CFL cargo kör kombitåg mellan Skandiahamnen i Göteborg och Jönköping. Nässjö, Karlstad, Hallsberg, Avesta Krylbo och Insjön.
Under veckoslutet tog Real Rail tar över tågdragningen av de egna tågen mellan Göteborg och Sundsvall respektive Umeå från CFL cargo och vid årsskiftet tar Tågab över tågtransporterna för Vida från sågverken i Småland till Karlshamn och Varberg från CFL cargo.
Premiär för nytt kombitåg
På måndagen var det premiär för ett nytt kombitåg från Helsingborg. CFL cargo kör fyra dagar i veckan mellan Helsingborg och Jönköping och en dag i veckan mellan Helsingborg och Älmhult på uppdrag av danskägda Dania Connect, fd GDL Sjöcontainer.
”Vi koncentrerar oss på tågtrafik i Mellan- och Sydsverige”, säger Mikaela Schön. Det var svårt att få lönsamt i trafiken till Norrland.”
CFL cargo hade ett besvärligt år 2023. Nettoomsättningen steg från 167 till 186 miljoner kronor men resultatet efter finansnetto försämrades från +6,2 till -32,6 Mkr.
Stora bekymmer med MPK
”Vi fick stora bekymmer när Trafikverket införde planeringssystemet MPK under 2023” säger Mikaela Schön.
”Vi drabbades av stora förseningar och personalkostnaderna rusade i höjden.”
”Dessutom drabbades vi av konkursen i First Row och vi förnyade vår vagnflotta. Intäkterna minskade och kostnaderna ökade kraftigt.”
Enligt Mikaela Schön går företaget betydligt bättre i år men situationen är fortfarande tuff.
”VI har avvecklat tågdragningen till och från norra Sverige”; säger Mikaela Schön.
”Det blev ohållbart med bemanningen av tågen för några enstaka tåg i veckan.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Plus och minus för Inlandsbanan
Ett steg framåt och ett tillbaka. Den långa följetången om Lint-motorvagnarna verkar gå mot ett lyckligt slut. Eller snarare en lycklig början. Det nästan lika långa äventyret upphandlad tågtrafik på Inlandsbanan verkar dock sluta i intet.
ERTMS på en tredjedel av Malmbanan
Drygt en tredjedel av Malmbanan har nu det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS. 6 maj kopplades sträckan mellan Kiruna och Bergfors in i systemet som nu omfattar 15 mil på Malmbanan och knappt tre mil på sidobanan Råtsi-Svappavaara.
Kaos i containertrafiken
All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.
Green Cargo går bättre och sämre
Färre förseningar, ökad trafiksäkerhet, krympande godsvolymer men flera nya transportavtal, i stort sett oförändrad omsättning men något mindre förluster och svag soliditet. Vändningen har ännu inte kommit för Green Cargo.