Annons:

Publicerad: 2021-09-26

Flixtrain drar ner efter bra sommar

Avgångarna har blivit färre, uppehållen ska bli fler och nästa år inleds trafiken mellan Stockholm och Malmö. Ledningen för Flixtrain är nöjd med den första sommaren på svenska spår.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Hector Rail 243 002 drar Flixtrains premiärtåg från Stockholm till Göteborg i maj 2021.

Annons:

”Vi är väldigt nöjda”, säger Peter Ahlgren, vd i Flixbus Norden och chef för Flixtrain Sverige. ”Det har varit en bra sommar, vi har överträffat våra prognoser och vi har nu i höst fortfarande ganska bra beläggning i tågen. Men pandemin gjorde förstås att det var väldigt svårt att göra några realistiska prognoser.”

Flixtrain inledde trafiken mellan Stockholm och Göteborg 6 maj i år. Flixtrain ansvarar för marknadsföring, trafikplanering, biljettförsäljning och kundbemötande. Hector Rail äger loken och bemannar tågen, såväl i förarhytterna som i vagnarna. Railpool äger vagnarna och hyr ut dem till Hector Rail.

Vagnarna är äldre sittvagnar från Deutsche Bahn (DB), så kallade Grossraumwagen, som byggts om av Talbot och som numera ägs av Railpool. Varje vagn rymmer cirka 100 sittplatser förutom handikappvagnen som har 76 sittplatser.

Under våren och sommaren körde Flixtrain 19 avgångar i veckan mellan Stockholm och Göteborg i varje riktning.

Flixtrain ett år försenat

Ett år försenat avgick Flixtrains första tåg i Sverige. Coronapandemin med vidhängande reserestriktioner har medfört att premiären skjutits upp två gånger.

Peter Ahlgren, vd på Flixtrain.

”Vi sålde slut flera avgångar, främst söndagskvällar”, säger Peter Ahlgren. ”Innan reserestriktionerna lättade 15 juli kunde vi ju bara sälja hälften av platserna och då var det ofta fullbokat men därefter har det varit väldigt mycket resenärer ombord.”

Mest ungdomar och äldre

Flixtrain med sitt uttalade lågpriskoncept, de billigaste biljetterna kostar 129 kronor, har främst lockat ungdomar och pensionärer.
”Vi vänder oss till alla men de är studerande och lite äldre som lockas mest av de låga priserna”, säger Peter Ahlgren. ”Vi hoppas att även affärsresenärer ska hitta till oss, det går utmärkt att jobba ombord. ”

Sommaren bjöd på en del utmaningar för Flixtrain och Hector Rail. Banarbeten i Olskroken medförde att tågen under tre veckor fick ledas om via Öxnered med en timma extra restid som följd. Ett par personpåkörningar medförde att trafiken stoppades tre-fyra timmar vilket försenade tågen kraftigt och i något fall gjorde att vändande tåg fick ställas in.

Svettigt i sommarvärmen

Dessutom medförde den varma sommaren att det blev ganska svettigt ombord.

”Det är väl det vi har fått mest negativa kommentarer kring i våra kundenkäter”, säger Peter Ahlgren. ”Vi hade ju en extremt varm sommar och det blev jobbigt för resenärerna i de vagnar som inte har AC, vagnarna utan handikapplatser. Vi har kört med fönstren öppna men då blir det naturligtvis ganska mycket oväsen i vagnarna.”

En del resenärer har också varit kritiska mot att det är trångt mellan sätena och att ryggstöden inte går att luta.
”Vi erbjuder ett mycket lägre pris än våra konkurrenter och har dessutom fler platser ombord som gör att det blir trängre mellan sätena”, säger Peter Ahlgren

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Kapacitet Nyhet

Inga tecken på sabotage

Det kommer att ta flera veckor innan trafiken kan återupptas på Malmbanan mellan Björkliden och Riksgränsen. Räler, sliprar och kontaktledning är skadade. Men det finns inga tecken på sabotage eller annan yttre påverkan.

Nyhet

SJ kör nattåg till Berlin

SJ kommer under sommarhalvåret att förlänga nattågen till Hamburg till Berlin. I sommar kan restaurangvagnar komma att sättas in i nattågen mellan Stockholm och Malmö, eventuellt mellan Stockholm och Berlin.

Nyhet

Hårda restriktioner för godståg genom Danmark

Danska Trafikstyrelsen har beslutat om omfattande restriktioner för transporter av lastbilstrailrar på järnväg genom Danmark. Restriktionerna är så långtgående att trailer på tåg i fortsättningen hänvisas till färjorna mellan Sverige och Tyskland.