Annons:

Publicerad: 2023-03-15

Flixtrain ställer in alla tåg

Flixtrain ställer in all tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg i sex dagar sedan ett stort antal vagnar skadats av kringflygande makadam. Men varken SJ eller MTRX har noterat några fordonsskador och kör som vanligt.

Text: Ulf Nyström  Foto: Lennart Nilsson

Flixtrain trafikerar sedan snart två år sträckan Stockholm-Göteborg. Det första tåget från Stockholm passerar Jonsered på Västra stambanan på väg mot Göteborg C 6 maj 2021.

Flixtrain ställer in samtliga tågavgångar mellan Stockholm och Göteborg från onsdag 15 mars till och med måndag 20 mars på grund av vagnsbrist.

”Vagnsbristen har uppstått som en följd av överflödig makadam på västra stambanan”, skriver Kajsa Ekelund, kommunikationschef på Flixtrain, i ett mail till Järnvägar.nu.

”Detta har i sin tur orsakat vagnskador på fönster och underreden. Skadade vagnar har därför tagits ur trafik. Det hela är mycket olyckligt.”

Flixtrain hoppas kunna köra nästa vecka

”Vi hoppas kunna återställa delar av trafiken i nästa vecka”, skriver Kajsa Ekelund.

De som köpt biljetter till Flixtrains tåg under de aktuella dagarna har informerats och erbjuds återbetalning eller ombokning av resorna.

Enligt Flixtrain har alla operatörer drabbats av samma problem men i olika utsträckning.

”Trafikverket, som är ansvariga för plogning eller sopning av överflödig makadam, är informerade. Vi har bett Trafikverket att eskalera rälsunderhåll så att vi kan förebygga framtida skador”, skriver Kajsa Ekelund till Järnvägar.nu.

Flixtrain trafikerar Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg sedan 6 maj 2021. Antalet avgångar varierar mellan en och tre i varje riktning beroende på veckodag, Tågen bemannas av Hector Rail som också svarar för tågdragningen.

Jag har gått igenom våra dygnsrapporter för den senaste veckan men hittar inga skador av den här kategorin.

 

Tobbe Lundell, presschef på SJ

Inga skador på SJ:s tåg

Men varken SJ eller MTRX har noterat några akuta skador beroende på kringflygande makadam på sina tåg den senaste tiden.

”Jag känner inte alls till några sådana problem”, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ. ”Jag har gått igenom våra dygnsrapporter för den senaste veckan men hittar inga skador av den här kategorin.”

”Vi har ett ansträngt fordonssituation men det beror på helt andra orsaker.”

Inte heller MTRX som kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg har noterat några särskilda problem med ballasten i spåren på Västra stambanan den senaste tiden.

”Vi drabbades av en del skador i underredena i höstas och vid några enstaka tillfällen för någon vecka sedan med dessemellan och därefter har vi inte haft några sådana problem”, säger Filip Johansson, vd i MTRX.

Annons:

Inställda MTRX-tåg i höstas

I höstas tvingades MTRX ställa in ett fåtal avgångar på grund av skadorna i underredena.

Överflödig makadam i spåren är ett problem som uppstod först 1989 när provkörningarna med X2000-tågen inleddes på Västra stambanan.

Problemen accentuerades året därpå när den reguljära snabbtågstrafiken mellan Stockholm och Göteborg kom igång. Dåvarande Banverket utfärdade nya regler för maximal höjd på ballasten i och vid spåren.

Men vid enstaka tillfällen skadas tåg, oftast i underredena, av makadam som dras upp av tågen i höga hastigheter och vid enstaka tillfällen skadas frontrutorna i mötande tåg när makadam sugits upp bakom mötande snabbtåg.

Problem i samband med stora snömängder

Trafikverket har fått rapporter från Hector Rail och från Snälltåget som bland annat kör resandetåg mellan Stockholm och Malmö om fordonsskador efter de kraftiga snöfallen förra veckan.

”Det verkar ha uppstått skador på vissa tåg mellan Södertälje och Järna”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. ”Vi håller på att utreda detta men är inte klara.”

Enligt Bengt Olsson tycks problemen med kringflygande makadam numera främst uppstå i samband med ymniga snöfall och när det samlas mycket snö och is i spåren.

”Det kan vara makadam som bäddats in i snö som far upp mot mötande tåg men det kan också vara isklumpar som träffar mötande fordon”, säger Bengt Olsson.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Pendeltåg stoppade i förtid

Pendeltågstrafiken mellan Luleå och Boden har ställts in. Trafiken skulle enligt tidigare beslut upphöra i december men ställdes in redan 14 augusti efter ett extrainsatt politikermöte 1 augusti.

Nyhet

Kräver stopp för SJ:s nattåg

Trafikverket bryter mot reglerna om statsstöd för tågtrafik när det upphandlat tågtrafik som gör det möjligt för SJ att köra nattåg till Tyskland som skadar konkurrenten Snälltåget. Det anser Allrail, alliansen för oberoende tågtrafikföretag.

Nyhet

Fritidsresenärerna räddar SJ

Fritidsresenärerna räddar SJ under coronapandemin. Medan affärsresenärerna fortfarande stannar hemma har fritidsresandet ökat kontinuerligt under sommaren och hösten. Men med fler fall av covid 19 de senaste veckorna har bokningarna minskat.