Annons:
Fortsatta förseningar för SJ från Berlin
Förseningarna fortsätter för SJ:s nattåg till och från Berlin. Först i sommar blir det bättring, då ska samtliga sovvagnar ha utrustats med nya och effektivare fastbromsningsskydd.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Förseningarna för SJ:s nattåg mellan Stockholm och Berlin fortsätter. En kväll i september 2022 drog Rc6 1421 nattåget söderut på Grödingebanan.
”Tidhållningen är definitivt en utmaning”, säger Christer Litzell, affärschef på SJ.
”Vi är inte nöjda med det många förseningarna även om det blivit bättre den senaste tiden.”
Premiärtåget med EuroNight mellan Stockholm och Hamburg avgick frän Stockholm C 1 september 2022 sedan Trafikverket upphandlat nattågstrafik på sträckan Stockholm-Padborg vid dansk-tyska gränsen och SJ valt att köra nattågen till och från Hamburg.
Många problem under årens lopp
Men trafiken, som är upphandlad till och med hösten 2026, har kantats av problem med fordonen. Premiärtåget fick köras utan sov- och sittvagnar och de första sovvagnarna kunde kopplas in först i december 2022 och sittvagnarna inte förrän 2023.
Nu körs nattågen med sex vagnar under lågsäsong och åtta under högsäsong, då med två sovvagnar, två sittvagnar och fyra liggvagnar med totalt 350 platser.
Tågen rullar sedan 2023 året runt i stället för de åtta månaderna om året som upphandlingen omfattade och de körs numera mellan Stockholm och Berlin via Hamburg i stället för mellan Stockholm och Hamburg som det ursprungligen var tänkt.
Bistrovagn på svenska spår
Sedan sommaren förra året medförs en svensk bistrovagn mellan Stockholm och Malmö i väntan på att de tre begagnade tyska restaurangvagnarna som SJ köpt från DB ska byggas om.
Den första vagnen anlände till Stockholm för ett par veckor sedan.
”Vissa ombyggnader har genomförts i Tyskland”, säger Christer Litzell.
”Resterande kommer att genomföras i Sverige. Vi hoppas kunna sätta vagnen i trafik i juni.”

Fortsatta problem för Euronight
Sovvagnarnas bromssystem måste uppgraderas, sittvagnarna väntar fortfarande på formellt godkännande och restaurangvagnarna kan i bästa fall sättas i trafik i sommar. Nattågsresenärerna och SJ har fått lära sig den hårda läxan för internationell tågtrafik.
Annons:
Den första vagnen sätts in mellan Padborg vid dansk-tyska gränsen och Berlin.
”Då kan vi erbjuda frukost respektive middag på tågen även i Tyskland”, säger Christer Litzell.
”Den svenska bistrovagnen kommer tills vidare att köras mellan Stockholm och Malmö.”
Genomgående restaurangvagn
När alla de tre nygamla restaurangvagnarna är ombyggda och godkända av den danska Trafikstyrelsen kommer de att köras genomgående Stockholm-Berlin.
Men även om nya vagnar har tillkommit och tillkommer under årens lopp är punktligheten, eller snarare bristen på punktlighet, det stora problemet.
Omfattande banarbeten i Tyskland och Danmark har tidigare ställt till stora problem men de senaste månaderna har färderna på kontinenten varit mindre störningsdrabbad.
Fortfarande får tågen inte framföras i mer än 130 till 150 km/h beroende på antalet vagnar i tågen i stället för planerade 160 km/h mellan Stockholm och Malmö på grund av omoderna fastbromsningsskydd på sovvagnarna.
Nya fastbromsningsskydd monteras i Wien
”Vi byter till nya fastbromsningsskydd på verkstad i Wien men jobbet tar tyvärr lite tid”, säger Christer Litzell.
”Men samtliga vagnar ska vara försedda med den nya utrustningen i maj så från i juni ska vi kunna köra med 160 km/h även på svenska spår.”
Danmark och Tyskland har andra signalsystem som gör att tågen kan köras snabbare där och att tidtabellerna därför kan hållas.
Den reducerande farten i Sverige medför att nattågen till och från Berlin ofta blir kring en timma försenade mellan Stockholm och Malmö.
Med tågen till Berlin kan vi ofta köra in lite tid genom Danmark och Tyskland men tågen till Stockholm blir alldeles för ofta försenade när vi tvingas gå år sidan för att släppa förbi X2000-tåg och andra snabba tåg.
Christer Litzell, affärschef SJ
”Med tågen till Berlin kan vi ofta köra in lite tid genom Danmark och Tyskland men tågen till Stockholm blir alldeles för ofta försenade när vi tvingas gå år sidan för att släppa förbi X2000-tåg och andra snabba tåg”, säger Christer Litzell.
I februari var 15 av 28 tåg till Berlin i rätt tid eller högst 15 minuter sena vid ankomst. 21 tåg var högst en timma sena och sex tåg var mellan 60 och 90 minuter sena.
Sex av 28 tåg i rätt tid till Stockholm
Men av tågen till Stockholm var endast sex tåg mindre än en timma sena och 15 var mellan 60 och 90 minuter sena. Det betyder att 82 procent av tågen var mer än en timma sena.
”Det är naturligtvis inte bra men förseningarna har blivit färre de senaste månaderna och från och med juni kommer det att bli väsentligt bättre”, säger Christer Litzell.
Snälltåget hade färre förseningar
Snälltåget som kört nattåg med ligg- och sittvagnar till och från Berlin under högsäsong sedan 2012 har haft mindre problem med förseningar.
Snälltåget kör inte till Berlin under vintern. Under den senaste månaden med regelbunden trafik till och Från Berlin, oktober förra året, ankom 90 procent av tågen i rätt tid eller högst 15 minuter sena till Malmö och till Berlin.
Men även Snälltåget drabbades av trängseln på Södra stambanan och var tredje tåg var mer än 15 minuter sent till Stockholm C.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Spårspring ger tågstopp
Obehöriga som vistas i spårområdet blir ett allt större problem för tågtrafiken och för resenärerna. Enbart Tåg i Bergslagen drabbades av 370 incidenter som resulterade i 67 förseningstimmar förra året.
Vätgaslok till Train & Rail
Det första av 25 vätgaslok som polska Pesa bygger för Väte rail kommer till Sverige om drygt en månad. Loket kommer att visas i anslutning till Train & Rail i Stockholm 6–8 maj.
Tåg snabbare än flyg mellan Göteborg och Stockholm
Flygplan må vara snabbare än tåg – men tågresor kan vara snabbare än flygresor. Räknas passagerarnas totala restid går det till exempel snabbare att ta snabbtåget än flyget mellan Göteborg och Stockholm, visar en ny rapport baserad på data från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
DEBATT: Undermålig städning av nattågen
Jag har läst artiklarna och debattinläggen på Järnvägar.nu om städningen av och statusen på de vagnar som används i nattågen till och från Boden och jag har efter många års tågåkande min åsikt klar. Det skriver Anneli Strömbom i en debattartikel.