fbpx

Full trafik på Inlandsbanan

Inlandsbanan siktar på full trafik i sommar. Men leveranserna av de nya ombyggda motorvagnstågen är försenade och de 40 år gamla motorvagnana från Fiat får rulla ytterligare en säsong.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 2 februari 2021

 

FOTO: MARTIN OSCARSSON
Inlansbanans Y1 1336 vid Fågelsjö mellan Mora och Östersund i juli 2015.

”Min magkänsla är att det blir en bra sommar”, säger Björn Nilsson, vd för Destination Inlandsbanan sedan i höstas.

”Många längtar efter att komma ut och resa efter ett år av isolering i hemmet under pandemin. Får vaccinationssamordnaren Richard Bergström ordning på vaccinationerna under våren kommer människor att kunna resa i sommar.”

Enligt Björn Nilsson har bokningarna inför sommaren satt fart den senaste veckan efter de positiva beskeden om leverans av fler vaccindoser.

”Min magkänsla är att det blir en bra sommar. Många längtar efter att komma ut och resa efter ett år av isolering i hemmet under pandemin. Får vaccinationssamordnaren Richard Bergström ordning på vaccinationerna under våren kommer människor att kunna resa i sommar.”

 

Björn Nilsson, vd för Destination Inlandsbanan

Vildmarkståget i maj ställs in

Han och hans kollegor har dock beslutat att ställa in resan med Vildmarkståget från Stockholm till Kiruna via Inlandsbanans norra del 27 april-1 maj.

”Den resan skulle bli för tidigt”, säger Björn Nilsson. ”Det är osäkert hur många som hunnit få vaccin fram till dess.”

Sommarsäsongen inleds, enligt nuvarande planering, i mitten av juni och pågår till slutet av augusti, sammanlagt elva veckor.

Fyra dagliga turer i sommar

Som vanligt körs en motorvagn Östersund-Mora tur och retur, en motorvagn Östersund-Gällivare och en motorvagn Gällivare-Östersund dagligen under dessa elva veckor.

Maria Cederberg, vd för Inlandståg, hoppas att den första ombyggda Lint-motorvagnen kommer till Sverige och till Inlandståg i sommar.

”Men coronapandemin har försenat ombyggnadsarbetena i Polen och allting är fortfarande mycket osäkert”, säger hon. ”Vi vågar inte lova någon trafik med dessa motorvagnar.”

”Vi håller därför på att rusta upp ett par äldre motorvagnar så vi har tre motorvagnar för den ordinarie trafiken och en motorvagn i reserv under sommaren.”

Vita dukar i restaurangvagnen

Vildmarkståget körs i samarbete med Sveriges Järnvägsmuseum från Stockholm till Kiruna i månadsskiftet augusti-september med gamla rymliga förstaklassvagnar och restaurangvagn med vita dukar och riktigt porslin.

Tåget dras av olika lok på olika sträckor, bland annat ånglok mellan Östersund och Vilhelmina. 

”Intresset är stort för Vildmarkståget och övriga temaresor”, säger Björn Nilsson.

”Just nu känns det väldigt positivt inför sommaren.”

Fler artiklar

Åter tåg i Viskadalen

Åter tåg i Viskadalen

På måndagen återupptas tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg efter ett år. Spår och kontaktledning har bytts ut på den 84 kilometer långa banan. Kostnad: en miljard kronor.

read more
Inställda tåg dyra för MTR

Inställda tåg dyra för MTR

MTR Mälartåg har tvingats betala drygt tio miljoner kronor i viten till Mälardalstrafik för inställda tåg sedan MTR tog över den upphandlade regionaltågstrafiken i Mälardalen i december förra året.

read more

Vill du läsa fler artiklar?