Annons:

Publicerad: 2023-04-22

Kalldusch för järnvägskapaciteten i Sydsverige

Byggföretagen i Syd varnar i ett pressmeddelande för att järnvägsnätet i Sydsverige riskerar att bli än mer överbelastat efter Fehmarn Bält-förbindelsens färdigställande mellan Danmark och Tyskland. Enligt Byggföretagen i Syd behöver kapaciteten öka för att järnvägen inte ska stanna och den gröna omställningen med varutransporter från väg till järnväg inte ska utebli. Tidöpartiernas beslut att avbryta planeringen av nya stambanor har enligt Byggföretagen i Syd lett till en kalldusch för järnvägskapaciteten i Sydsverige.

“Behovet av ökad kapacitet på järnvägen går inte att trolla bort” (barometern.se)

Läs hela pressmeddelandet

ANNONS:

Fler notiser

Kapacitet

Skogen kräver större tåg

I många år har det varit fullt fokus på längre tåg och tyngre tåg. Men med större tåg kan betydligt mer virke och flis lastas på tåg som inte behöver bli längre än i dag.

Notis

Störningar på Västkustbanan

Under hösten utför Trafikverket flertalet arbeten med olika omfattning på Västkustbanan. Halland påverkas främst 6–8 oktober, när tågen stoppas mellan Halmstad och Göteborg. Men även under vecka 39 kommer det bli riktigt besvärligt för resande i Skåne.

Kapacitet Nyhet

Många små men få stora projekt

Dubbelspår, förbigångsspår, vändspår, bangårdsförlängningar, samtidig infart, spårbyten, kontaktledningsbyten, ställverksbyten och slopning av plankorsningar. Trafikverkets genomförandeplan för åren 2024–2029 är en katalog över alla åtgärder i de svenska järnvägarna under sex år.