Annons:

Publicerad: 2023-11-18

“Knyt ihop Ostlänken med Jönköping”

En ny rapport som Region Jönköpings län och Region Östergötland låtit ta fram visar på samhällsnyttan med att knyta ihop Ostlänken med Jönköping.

Projektet, som går under namnet Vätterlänken, bedöms kunna bli ett betydande tillskott av spårkapacitet mellan Östergötland och Jönköping, något som skulle gynna både regional pendling och öka kapaciteten för godstransporter. Kortare restider kommer att öka resandet mellan Linköping och Jönköping, vilket gör arbetsmarknadsregionen större.

“Det är först när järnvägssystemet blir sammanhållet som den stora nyttan uppstår. Genom Vätterlänken skulle tre av landets tio största kommuner knytas närmare varandra. En ökad spårkapacitet leder också till högre kapacitet och ökad tillgänglighet för både den spårbundna person- och godstrafiken”, säger Tommie Ekered (M), regionråd och ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, Region Jönköpings län.

Här kan du ladda ner och läsa rapporten (PDF)

ANNONS:

Du kanske också är intresserad av:

Nyhet

Ny bro över Nossan

Vid midnatt natten till onsdagen togs den nya bron för Älvsborgsbanan över Nossan i bruk. Tågtrafiken mellan Herrljunga och Vedum har varit stoppad i tio veckor medan den nya bron kommit på plats.

Nyhet

Slagg orsakade urspårning

Urspårningen mellan Sikträsk och Linaälv på Malmbanan i november 2021 orsakades av en utmattningsspricka i en av rälerna som ledde till ett rälbrott när det tunga malmtåget passerade.