Annons:

Publicerad: 2022-12-30

Krympt pendeltrafik

Sedan början av december har pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet dragits ner kraftigt. MTR Pendeltåg skyller på lokförarbrist. Lokförarna anser att problemen beror på dålig planering.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Möte mellan två av SL:s X60-pendeltåg strax utanför Tumba.

Under hela december har det varit kraftiga inskränkningar i pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet. Hur länge problemen fortsätter är oklart, i bästa fall minskar antalet inställda tåg efter årsskiftet.

Kritiken från resenärerna mot MTR har varit stor. Trafiken på flera linjer har reducerats och vissa dragits in helt och hållet. Ledningen för MTR Pendeltågen kritiseras av flera lokförare och tågvärdar.

Många inställda turer

Linje 44 Kallhäll–Tumba har varit helt inställd med undantag för några enstaka avgångar.

På linjerna 43, 43X och 42X mellan Bålsta och Nynäshamn har det endast varit halvtimmastrafik till och från Bålsta och till och från Nynäshamn. Tågen mellan Kallhäll och Stockholm City samt mellan Stockholm City och Västerhaninge har gått var 15:e minut.

Resenärer till och från Nynäshamn har tvingats byta tåg i Västerhaninge.

På linjerna 40, 41 och 42X mellan Uppsala–Märsta och Södertälje centrum har tågen endast framförts mellan Upplands Väsby och Stockholm City samt mellan Stockholm City och Tumba var tionde minut.

Tåg till och från Märsta och Rosersberg har endast gått var 30:e minut och tåg mellan Tumba och Södertälje C var femtonde minut. På lördagar och söndagar klockan 09.40–18.15 har tågen mot Uppsala inte stannat vid Arlanda. Uppsalatågen har i stället körts via Rosersberg och Märsta var trettionde minut.

MTR skyller på förarbrist

MTR:s ledning hävdar att pendeltågskaoset i Stockholm främst beror på den allmänna lokförarbristen, ökad sjukfrånvaro, uttag av semestrar och medarbetare som slagit i övertidstaket.

Men lokförare och tågvärdar anser att det är det uppskjutna körningen av pendeltåg utan tågvärdar som orsakat problemen under december.

”Man hade planerat att köra 30 procent av tågen utan tågvärdar från början av december 2022”, sade Nils Westberg Ahlmark, lokförare på MTR Pendeltågen till Sveriges Television i mitten av december.

”Nu inser MTR att det inte går så står man där man står.”

Annons:

Sämre säkerhet utan tågvärdar

Lokförare som SVT haft kontakt med anser att beslutet att dra in tågvärdarna kommer att leda till sämre säkerhet på pendeltågen. Ledningen för MTR Pendeltågen menar att det inte stämmer. Enligt uppgifter till SvT ska runt 90 procent av lokförarna ha motsatt sig att köra utan tågvärdar.

Ledningen för MTR Pendeltågen vidhåller att störningarna i pendeltågstrafiken beror på andra orsaker än frågan om tågvärdarna. Istället ska det handla om den generella lokförarbristen och semesteruttag.

Joakim Sundh, vd för MTR Pendeltågen och MTR Mälartåg, har inte velat svara på muntliga eller skriftliga frågor från Järnvägar.nu.

MTR Pendeltågen som kör pendeltågen på uppdrag av SL har fram till och med november fått erlägga viten på drygt 50 miljoner till SL.

SL vill minska kostnaderna

SL har varit pådrivande när det gäller införande av enbemanning på pendeltågen för att minska kostnaderna.

Vid en MBL-förhandling 12 december mellan företrädare för MTR Pendeltågen och de fackliga organisationerna noterades att tågvärdbristen var den största anledningen till att trafiken behövt reduceras då tågvärdar i enlighet med det så kallade PTU-projektet omplacerats till nya arbetsuppgifter 5 december.

Sjuktalen uppgavs då ligga på drygt tio procent.

Enligt uppgifter från fackföreningen Seko planerar MTR Pendeltågen att kunna köra 30 procent av pendeltågen utan tågvärdar från februari.

Vd:n för MTR Pendeltågen medverkade inte vid mötet eftersom han var kallad till Trafikförvaltningen Stockholm.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Trafikverket glömde farlig korsning

Banverket beslutade 2008 att en korsning mellan väg och järnväg där maskintrailrar riskerade att köra fast skulle åtgärdas. När Trafikverket bildades 2010 glömdes beslutet bort. I mars förra året ledde det till en svår olycka som skulle kunnat bli betydligt allvarligare.