Annons:

Publicerad: 2024-06-15

Lyssna på Inlandsbanans historia

Hjältar, vilddjur, kungar och blivande artister. En förare som somnar och flickor som finner kärleken. Berättelserna om människorna och äventyren längs Inlandsbanan är många. Nu samlas några av dem i en ljudapp.

Lagom till sommartrafikens start på Inlandsbanan finns elva nyproducerade berättelser på både svenska och engelska i ljudappen Storyspot.

“Våra berättelser utgör ett fint komplement till dagens guidning som ges av våra tågvärdar ombord. Vi tror att detta kommer att förhöja våra resenärers upplevelse ytterligare. Inlandsbanans historia inrymmer ofantligt många spännande berättelser”, säger Therese Fanqvist, marknad- och kommunikationschef på Inlandsbanan.

Berättelserna som har premiär i Storyspot är:

 • Minnesstenen i Kåbdalis
 • Akkavareolyckan 1956
 • När kung Gustav VI Adolf åt middag på järnvägshotell Hörnstugan i Hoting
 • När höstfloden störtade bron över Oreälven 1985
 • Historien om hur Gubben Svan överlistar en aggressiv björn vid Bössfallet
 • Margaretha Mohlne – hjälten i Sörtjärn
 • Jokkmokks-Jocke slutar skolan i förtid i Porsi
 • Rallarkockan och kampen för maten
 • Rälsbussföraren som somnade
 • Vindelälven räddas 1970
 • Krigsårens blåbärsflickor i Luspen (dagens Storuman)

Lyssna på ljudberättelserna genom att ladda ner Storyspot där appar finns. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Inlandsbanan” i sökrutan. Berättelserna är inlästa av Mirja Burlin.

FOTO: digitaltmuseum.se
Från den stora invigningen av Inlandsbanan, Kåbdalis 6:e augusti 1937. FOTO: digitaltmuseum.se

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

Trafikverket får tung kritik: missar målen och räknar fel

En planering som inte styr mot uppsatta mål, missvisande prognoser, missledande nyttovärderingar och en alltför svag tilltro till mer effektiva transporter. Precis som för tre år sedan möts Trafikverkets inriktningsunderlag av en omfattande kritik i remissvaren från länsstyrelser och centrala myndigheter.

Notis

SL häver avtal med Gülermak

Med omedelbar verkan häver SL avtalet med leverantören Gülermak avseende Tvärbanans Kistagren. Avtalet är en totalentreprenad för sträckan Bromma flygplats–Ursviks torg. Hävningen innebär att Gülermaks arbeten stoppas och att SL skyndsamt inleder arbetet med att teckna nya avtal.

Notis

MTRX släpper tågbiljetterna för julen

Från och med den 5 juli gick det att köpa julbiljetter till MTRX:s avgångar mellan Stockholm och Göteborg. MTRX köptes under våren av det finländska järnvägsbolaget VR och kommer att byta namn till VR efter sommaren.

Notis

Låt inte sommarlovet spåra ur

Så här i inledningen av sommarlovet ser Trafikverket tecken på att fler barn och ungdomar söker sig till våra spårområden – vilket är både livsfarligt, olagligt och kostsamt. Prata gärna med dina barn om riskerna ifall du bor i närheten av en järnväg.

Notis

Ny vd för Väte Rail

Björn Sandberg, 45 år från Malmö, tar från första juli över som ny vd för tågbolaget Väte Rail AB. Björn har en gedigen snart tjugofemårig erfarenhet inom järnvägsbranschen och har sedan år 2010 avancerat inom företaget till att 2024 bli vice vd, men har i flera år varit avgående vd:s högra hand och närmaste medarbetare.

Nyhet

Smalspårigt jubel i Småland

Tjustbygdens Sparbank fortsätter att stötta smalspårstrafiken mellan Västervik och Hultsfred. Med bidrag på fem miljoner kronor kan en bättre begagnad spårriktare och en större vagnhall tas i bruk nästa år.

Notis

Sommarlinje Stockholm-Ängelholm

Med midsommar runt hörnet börjar MTRX att köra sina sommartåg från Stockholm och ned längs Västkusten. Nytt för i år är Ängelholm, vilket ger resenärer möjlighet att ta sig från Stockholm och Göteborg till Skåne och Halland på ett enklare sätt.