Annons:

Publicerad: 2021-11-02

M28 brådstörtat ur trafik

Ledningen för Göteborgs Spårvägar beslöt 28 oktober att med omedelbar verkan ta samtliga 48 spårvagnar av den äldsta typen, M28, ur trafik. Inspektioner visade rostangrepp och utmattningsskador i vitala delar.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

M28 755 och M29 827 på Kungsportsavenyn i mars 2020.

Annons:

”Det hade inte varit ansvarsfullt att låta vagnarna rulla vidare”, säger Bülent Esenteg, chef för fordon och utsättning (Head of department Fleet Operations) på Göteborgs Spårvägar.

Beslutet togs vid lunchtid torsdag 28 oktober och redan några timmar senare, klockan 17:20, rullade den sista M28:an in i vagnhallen i Gårda.

Enligt den gällande planen skulle M28:orna tas ur trafik successivt från årsskiftet. Men avställning och skrotning har varit på gång flera gånger tidigare men alltid skjutits på framtiden.

”2010 var planen att ta M28:orna ur trafik inom några år men då blev Spårvägen mer eller mindre tvungen att låta dem rulla vidare för att klara trafiken i Göteborg”, säger Bülent Esenteg.

Orsaken var de försenade leveranserna av och den dåliga tillgängligheten för M32:orna, tillverkade av italienska Ansaldobreda.

M28:orna livstidsförlängdes

M28:orna livstidsförlängdes, bland annat med hjälp av en omfattande rostsanering.

För ett par år sedan gjordes en så kallad fleet-check som visade att slutet ändå närmade sig för M28:orna.

Under de senaste månaderna har ett antal spårvagnar som skadats i samband med kollisioner eller av andra orsaker ställts av undersökts noggrant av Spårvägens tekniker och av en erfaren oberoende teknikkonsult.

”När vi kunde komma in i vagnarnas innersta och fick möjlighet att undersöka delar som är svåråtkomliga kunde vi konstatera att det fanns betydande trafiksäkerhetsrisker om vi skulle fortsätta använda vagnarna”, säger Bülent Esenteg.

Han vill inte precisera vilka delar som varit särskilt angripna av rost eller drabbats av begynnande utmattningsskador.

”Men vi såg att koppelinfästningarna och vissa bärande delar i flera vagnar inte höll måttet och att det finns problem kring deformationszonerna på dessa eller andra vagnar”, säger han.

Vi ansåg att risken för betydande skador på resterande 23 vagnar var så stor att det vore fel att inte ta även dem ur trafik omedelbart.

 

Bülent Esenteg, chef för fordon och utsättning


Alla kontrollerade vagnar underkändes

Därefter kontrollerades 15 vagnar som användes i den dagliga trafiken, samtliga blev av trafiksäkerhetsskäl underkända och togs direkt ur trafik. I en andra besiktningsomgång, som blev klar 28 oktober, underkändes ytterligare tio vagnar.

”Då ansåg vi att risken för betydande skador på resterande 23 vagnar var så stor att det vore fel att inte ta även dem ur trafik omedelbart”, säger Bülent Esenteg.

När 48 spårvagnar av totalt 255 ställdes av medförde det betydande försämring av spårvagnstrafiken.

Linje 14, förstärkningslinjen mellan Wieselgrensplatsen och Kortedala, drogs in och flera turer kommer att köras med enkelvagnar i form av M29:or, de numera äldsta vagnarna i spårvagnstrafiken i Göteborg. Linje 13 kommer liksom under de senaste månaderna att köras mellan centrum och Saltholmen, den kommer inte återgå till hela den ordinarie linjesträckningen i december som planerat.

Två nya vagnar per månad

Bombardier, numera i form av Alstom, som bygger de nya spårvagnarna M33 och M34 till Göteborgs Spårvägar i samarbete med Kiepe, har lovat att leverera två vagnar per månad från och med november i år.

En M33:a har mer än dubbelt så många platser som en M28:a eller en M29:a. Från början var det meningen att de 40 M32-vagnarna skulle ha slutlevererats under 2022 men coronapandemin har medfört en betydande försening.

”Vi har nu tio vagnar i Göteborg”, säger Bülent Esenteg. ”Sju är i daglig trafik, tre är under verifiering inför leverans.”

Västtrafik har köpt totalt 40 M33, och 40 M34, en längre variant av samma vagntyp.

”Spårvägstrafiken kommer att vara påverkad ett år framåt men från augusti nästa år kommer problemen inte att vara så besvärande”, säger Bülent Esenteg.

Två M28 med 749 som ledande vagn på Drottningtorget i september 2005.

Få barnsjukdomar på M33

Han uppger att M33:orna har få barnsjukdomar.

”I grunden är det jättebra fordon, men det är som nästan alltid en del småsaker som behöver åtgärdas i samarbete med leverantören.”

Det innebär en himmelsvid skillnad mot M32:orna från Ansaldobreda.

”Tillgängligheten har alltid varit dålig hos M32:orna och tillförlitligheten är på samma låga nivå”, säger Bülent Esenteg.

Spårvägen har med stora ansträngningar lyckats öka tillgängligheten från 40-42 vagnar i trafik till 48-50. Men fortfarande är 15-17 vagnar ur trafik varje dag på grund av akuta fel eller planerade verkstadsbesök.

Vi vet att vagnen snart är tillbaka i verkstan när man åtgärdat någon defekt.

 

Kent Lindahl, tekniker på Göteborgs Spårvägar

Mycket problem med de italienska vagnarna

”Det är många inbyggda fel i M32:orna”, säger Bülent Esenteg. ”Det handlar om att lappa och laga, vi vet att vagnen snart är tillbaka i verkstan när man åtgärdat någon defekt”.

Kent Lindahl har jobbat som tekniker på Göteborgs Spårvägar i 49 år och känner alla de spårvagnar som rullat på spåren i Göteborg i ett halvt sekel.

Han jobbar nu med de nya M33:orna och har inte haft daglig kontakt med de gamla M28:orna på ett par år. Men han är inte förvånad över avställningen.

”Redan 2006, för 16 år sedan, var jag med när vi gjorde en lista över i vilken ordning M28:orna skulle ställas av och skrotas”, säger han. ”Då handlade det om några år innan samtliga M28 skulle vara ur trafik I Göteborg,”

M28 leverareades från Asea i Västerås och Svenska Järnvägsverkstäderna i Linköping 1965-1967. Av de 70 vagnarna som byggdes fanns 48 kvar i trafik när avställningsbeslutet togs 28 oktober.

”Slutet kom plötsligt”

”Det kanske var lite oväntat att slutet skulle komma så plötsligt men vagnarna har gått på övertid i 10-15 år”, säger Kent Lindahl. ”Vi bedömde för två år sedan att vagnarna skulle klara några år till tack vare insatserna som gjordes under 2010-talet men nu verkar det som om rostangreppen blivit värre än vi kunde ana.”

Den sist tillverkade M28:an, vagn 770, har överlämnats till Spårvägssällskapet Ringlinien och kommer att bevaras.

”Vagnen genomgår just nu rostsanering i Västerås och vad jag har hört så är det omfattande rostskador och mycket som behöver blästras bort”, säger Kent Lindahl som också är verksam i Spårvägssällskapet Ringlinien.

Övriga vagnar plockas på delar som kan användas i de nästan identiska M29:orna byggda av Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1969-1972. De allra flesta av de 60 levererade M29:orna är fortfarande i trafik i Göteborg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

SJ kör nattåg till Hamburg

Det blir SJ som får ansvaret får nattågstrafiken mellan Stockholm och Hamburg. Inget annat företag lade något anbud. SJ tvingas ta lite hjälp av danska DSB och mycket hjälp av tyska RDC för att klara trafiken.

Nyhet

Railcare växlar renare

Railcare har beslutat minska utsläppen från fossila bränslen i diesellok och banarbetsmaskiner med 40 procent till år 2025. De två T44-loken som sköter växlingen i Narvik har fått nya motorer och den enligt Railcare världens första underhållsmaskin med batteridrift har tagits i bruk.

Nyhet

Infrastruktur ordet för veckan i Almedalen

Det var en strålande solig och varm i Visby och trots att både bad och hemfärd lockade, fanns det inte en enda ledig plats på Samhällsbyggararenan när Almedalsveckans hetaste seminarium, "Transportsystemet för oss närmare – Sverige växer med järnvägen”, drog igång på fredagsmorgonen.

Nyhet

Långt till vinst för Green Cargo

Något ökad omsättning, något minskad förlust och något fler nya affärer. Men Green Cargo har långt till vinst och ännu längre till den omsättning företaget hade innan finanskrisen 2008.