Annons:

Publicerad: 2024-03-25

Många banarbeten under påsken

Som vanligt sker många banarbeten under påskhelgen i år. Många tåg ställs in, många tåg ersätts med buss längre eller kortare sträckor och många tåg leds om med längre restid som följd.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Påsken har de senaste åren blivit den stora banarbetshelgen i Sverige. Under påskhelgenen 2017 byttes ett antal växlar i Herrljunga med hjälp av Vosslohs spårgående kran.

Annons:

”Påskhelgen är ett bra tillfälle att genomföra banarbeten som kräver totalavstängning av banorna eftersom det är flera helgdagar i följd och minimalt med resor till och från arbetet och tjänsteresor”, säger Nils Jordan, enhetschef på Trafikverkets tågtrafikledning i region Väst.

”Dessutom brukar vädret vara hyfsat under påsken, det är fler ljusa timmar än under vintern, det är inte för kallt och tjälen är borta.”

”Alla är nog medvetna om behovet av underhåll och reinvesteringar i järnvägarna för att tågen ska kunna rulla och störningarna bli så få som möjligt”, säger Nils Jordan,

”Dessutom ökar vi kapaciteten på många linjer för att fler ska kunna resa och mer gods ska kunna transporteras.”

Flest banarbeten i Västsverige

Påskhelgen 2024 sker en stor del av banarbetena i Västsverige. All tågtrafik mellan Göteborg C och Alingsås, mellan Göteborg C och Gamlestaden samt mellan Göteborg C och Uddevalla är inställd.

Dessutom är tågen mellan Kungsbacka och Halmstad inställda och ersatta med buss.

”Det kommer att ske en del arbeten i Planskildhet Olskroken som påverkar all tågtrafik på Västra stambanan, Vänerbanan och Bohusbanan”, säger Nils Jordan.

“När tågtrafiken stoppas passar vi på att genomföra flera andra arbeten på stambanan.”

Spårvagn till Vänerbanan

Resenärer till tågen på Vänerbanan till eller från Öxnered, Karlstad och Oslo hänvisas till spårvagn mellan Centralstationen och Gamlestaden från klockan 00.00 på långfredagen till klockan 14.00 på annandagen.

Bohusbanan stängd söder om Uddevalla

All tågtrafik på Bohusbanan söder om Uddevalla är ersatt med buss från långfredag klockan 00:00 på långfredagen till klockan 14.00 på annandagen. Tunnlarna renoveras och byte av kontaktledning sker mellan Stenungsund och Uddevalla under drygt ett år.

Dubbla trafikstopp på Västra stambanan

På Västra stambanan sker underhållsarbeten mellan Partille och Alingsås och ett nytt stickspår byggs i Jonsered östra som ersättning för det stickspår som försvinner när driftplatsen Lerum byggs om med vändspår om ett par år.

Dessutom ställs tågen in på sträckan Töreboda–Gårdsjö för underhåll av järnvägsbron över Göta kanal. Buss ersätter regionaltågen på den sträckan.

Under påskhelgen 2013 byttes flera växlar på bangården i Hässleholm. Den nya växeln lyfts på plats med spårgående Kirow 1200.

All tågtrafik mellan Göteborg C och Alingsås är inställd från klockan 22.00 på skärtorsdagen och den återupptas klockan 14.00 på annandagen. Pendeltågen ersätts med bussar.

X2000-tågen mellan Göteborg och Stockholm körs via Borås–Alvesta–Norrköping.

”Restiden blir nästan dubbelt så lång, mellan fem och en halv och sex timmar, men våra resenärer slipper byta tåg”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

”Dessutom får resenärer till och från Borås ett antal direkttåg till Stockholm utan byten under hela påskhelgen och det är åtminstone några som är glada över omledningen av snabbtågen”.

MTRX ersätter sina tåg med bussar mellan Göteborg och Laxå. Restiden mellan Stockholm och Göteborg förlängs från drygt tre timmar till ungefär fem timmar.

Stor del av Västkustbanan stängd

Resenärerna på Västkustbanan påverkas inte av arbetena med Planskildhet Olskroken men drabbas i stället av trafikstopp mellan Kungsbacka och Halmstad.

Under påskhelgen koppas det blivande dubbelspåret genom och under Varberg samman med Västkustbanans befintliga spår mellan Varberg och Hamra. Dessutom sker arbeten i tunnlarna mellan Brännarp och Halmstad.

Restiden blir nästan dubbelt så lång, mellan fem och en halv och sex timmar, men våra resenärer slipper byta tåg. Dessutom får resenärer till och från Borås ett antal direkttåg till Stockholm utan byten under hela påskhelgen och det är åtminstone några som är glada över omledningen av snabbtågen.

 

Martina Nord, presskommunikatör SJ

Arbetena söder om Varberg inleds klockan 14.00 på skärtorsdagen och ska vara klara klockan 14.00 på annandagen medan arbetena mellan Brännarp och Halmstad blir klara först klockan 14.00 på tisdagen, 2 april.

All tågtrafik är inställd mellan Kungsbacka och Halmstad. Bussar ersätter tågen på denna sträcka.  SJ ställer in snabbtågstrafiken mellan Göteborg och Malmö och hänvisar resenärerna till regionaltåg mellan Göteborg och Alvesta samt X2000-tåg mellan Alvesta och Malmö.

Mellan Göteborg och Kungsbacka kör Västtågen som vanligt, resenärer med Öresundståg får åka med dem där.

Plankorsningsarbeten på Viskadalsbanan …

Tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Skene och Varberg är inställd från klockan 14.00 på skärtorsdagen till klockan 14.00 på annandagen. Bussar ersätter tågen.

Under avstängningen sker arbeten vid korsningen mellan Viskadalsbanan och riksväg 41 mellan Björketorp och Sundholmen och ombyggnadsarbeten vid 16 obevakade plankorsningar på samma sträcka. Inkopplingen av nya bevakade plankorsningar sker i sommar.

… och plankorsningsjobb på Kinnekullebanan

På Kinnekullebanan inleds också arbeten på ett antal plankorsningar mellan Håkantorp och Järpås. Dessa arbeten påbörjas redan klockan 21.40 måndag 25 mars och avslutas klockan 05.50 på långfredag.

Tågtrafiken är inställd mellan Håkantorp och Lidköping och resenärerna hänvisas till bussar mellan Lidköping och Skövde med anslutning till tåg i Skövde.

Under påskhelgen 2022 genomfördes flera växelbyten på Stockholm C.

Hamnbanan i Göteborg stängd

Godstågstrafiken på Hamnbanan i Göteborg är inställda från klockan 14.00 på skärtorsdagen till klockan 14.00 på annandagen för inkoppling av den sista delarna av det nya dubbelspåret mellan Pölsebo och Lindholmen.

Tågstopp till Jakobsberg på Mälarbanan

Det arbetas icke endast på spåren i Västsverige under påskhelgen. Utbyggnaden från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll på Mälarbanan medför att tågen ställs in mellan Stockholm City/Central och Jakobsberg från klockan 02.00 på skärtorsdagen till klockan 04.00 på tisdag 2 april. Resenärerna hänvisas till bussar.

Tunnelarbeten påverkar Citybanan i Stockholm

På grund av utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm är tågtrafiken inställd mellan Stockholm City och Solna från klockan 22.00 på långfredagen till klockan 05.00 på annandagen. Resenärerna hänvisas till övrig SL-trafik.

Godsstråket Hallsberg–Motala byggs ut

Från klockan 00.00 skärtorsdag till klockan 05.00 tisdag 2 april är tågtrafiken inställd mellan Hallsberg och Motala på grund av utbyggnaden till dubbelspår på sträckan Jakobshyttan–Degerön.
Tågen till och från Hallsberg leds om via Mjölby–Norrköping–Katrineholm.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tre nya kombitåg på två månader

Logistikföretaget GDL börjar efter nyår trafikera Jönköping-Göteborg med en ny kombipendel efter en schism med Green Cargo. CFL Cargo kommer att sköta tågdragningen. Men Båramopendeln Vaggeryd-Göteborg blir kvar.

Nyhet

Nattåg utan sovvagnar

Trafikstyrelsen i Danmark godkänner inte de sovvagnar som SJ planerat att använda i nattågen mellan Stockholm och Hamburg. Tågen kommer troligen att köras med enbart liggvagnar.