Annons:

Publicerad: 2021-12-04

Många resenärer i Snälltåget

Resandet med Snälltåget har den senaste månaden överträffat alla tidigare noteringar. Privatresenärerna fyller tågen även mitt i veckan och nattågen till Berlin var nästan fullbokade.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Snälltågets nattåg till Malmö har precis lämnat Storlien i augusti 2021.

Annons:

”Det går bättre och bättre”, säger Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget. ”Det är väldigt stark efterfrågan på resor på Södra stambanan, det var väldigt många resande i nattågen till Berlin så länge vi körde dem och det är väldigt stort intresse för nattågen till de svenska fjällen kommande vinter.”

Snälltåget kör två-tre dagliga tågpar med sittvagnar och restaurangvagn mellan Stockholm och Malmö, nattåg mellan Stockholm och Berlin under sommarmånaderna och hösten samt nattåg till de svenska fjällen under vintersäsongen.

Snälltåget drabbades, liksom alla andra tågtrafikbolag, hårt av reserestriktionerna under coronapandemin och tvingades dra ner utbudet till ett minimum samtidigt som personal sades upp.

Men sedan i somras ökar resandet och under hösten har antalet resenärer varit större än hösten 2019, före pandemin.

Snabb återhämtning av privatresandet

”Återhämtningen av privatresandet har verkligen gått fort”, säger Marco Andersson. ”Det är så många som vill åka fredag-söndag att priserna pressats upp väldigt mycket och de som har möjlighet åker nu mitt i veckorna i stället.”

Många av Snälltågets sittvagnar var avställda under pandemin och bemanningen var minimal.

”Nu har vi haft svårt att få alla vagnar i trafik igen, det är material- och kapacitetsbrist på vagnverkstäderna, och vi har svårt att få tag i tillräckligt många lokförare och ombordare till våra tåg”, säger Marco Andersson.

Resandet med nattågen till och från Berlin har under hösten gått ”enligt våra högt ställda förväntningar2 för att citera Marco Andersson.

”Veckan när skolorna hade novemberlov var den bästa veckan hittills för nattåget”, säger han. ”Det var särskilt resandet mellan Stockholm och Berlin som gick utomordentligt bra med alla vagnar fullbokade till Berlin i början av lovet och alla vagnar från Berlin fullbokade i slutet av lovet.”

Intresset är rekordstort för vinterns resor. Det är väldigt många danskar som vill åka med oss, det finns uppenbarligen ett stort uppdämt behov efter förra vinterns karantän.

 

Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget

Flest liggvagnar från och till Stockholm

Det omfattande resandet från och till Stockholm har medfört att Snälltåget kör fyra liggvagnar från och till Stockholm, endast en kopplas på respektive av i Malmö.

Nattåget till Berlin körs enstaka dagar i december i anslutning till julmarknaderna i Tyskland.

”Vi får se hur resandet blir då, det beror nog mycket på hur smittspridningen utvecklas i Tyskland”, säger Marco Andersson.Under vintersäsongen, med start 15 december, kör Snälltåget nattåg mellan Malmö och Storlien via Stockholm, Under flera år har vissa vagnar körs till Röjan vid Inlandsbanan i södra Jämtland.

Premiär för nattåg till Storuman

”I vinter kör vi också till Storuman vid Inlandsbanan där resenärerna får byta till buss får att komma till Hemavan och Tärnaby”, säger Marco Andersson.

Inlandståg drar Snälltågets vagnar till och från Röjan respektive Storuman.

”Intresset är rekordstort för vinterns resor”, säger Marco Andersson. ”Det är väldigt många danskar som vill åka med oss, det finns uppenbarligen ett stort uppdämt behov efter förra vinterns karantän.”

Transdev som äger Merresor som kör Snälltåget har beslutat att sälja den del av företaget av ansvarar för Snälltåget. Försäljningen som väntas ske i vår påverkar inte Snälltågets trafik under kommande vinter och vår

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

SJ:s dubbeldäckare moderniseras

Finska VR Fleetcare kommer att modernisera SJ:s dubbeldäckare X40. Det första tågsättet tas in på verkstaden i Uleåborg om drygt ett halvår och våren 2028 ska det 27:e och sista åter rulla på svenska spår.

Nyhet

Tågstopp sex dygn Malmö-Lund

Klockan 23:00 på lördagskvällen stoppas tågtrafiken mellan Malmö och Lund. Under sex dygn ska två tillfälliga spår mellan Hjärup och Åkarp och två helt nya spår genom Arlöv kopplas in på Södra stambanan.

Nyhet

Tågstopp ett år på Bohusbanan

Tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla C på Bohusbanan ställs in ett år. De tio tunnlarna på sträckan renoveras och kontaktledningsanläggningen byts ut. Totalkostnad drygt 600 miljoner kronor.