Annons:

Publicerad: 2023-04-04

Många tåg ställs in i påsk

Under påskhelgen stoppas tågtrafiken på många banor i Sverige på grund av banarbeten. Resenärerna hänvisas till ersättningsbussar på kortare eller längre sträckor och till spårvagn.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Under påskhelgen 2022 genomfördes flera växelbyten på Stockholm C.

Annons:

”Förra året utförde vi rekordmånga banarbeten”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. ”2023 blir det ännu fler.”

”Det är naturligtvis bra för resenärerna, transportköparna och tågbolagen på lång sikt men just nu blir det besvärligt.”

Påskhelgen har under de senaste åren blivit en av de största, förmodligen den allra största, banarbetshelgen under hela året.

Vi har försökt att styra banarbetena så att inte tågen inte stoppas på flera ställen på samma sträcka. Det blir tillräckligt tidsödande med ett extra byte mellan tåg och buss, det ska inte behöva bli flera.

 

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket

Åtta totalavstängningar

I år sker stora arbeten som tvingar fram totalavstängning av banorna bland annat i Olskroken. Herrljunga Västra, Karlstad och Varberg samt mellan Ängelholm och Helsingborg, mellan Stockholm och Jakobsberg, mellan Karlstad och Kristinehamn samt mellan Hallsberg och Motala.

Dessutom sker omfattande banarbeten bland annat på Stockholm C.

”Vi har försökt att styra banarbetena så att inte tågen inte stoppas på flera ställen på samma sträcka”, säger Bengt Olsson. ”Det blir tillräckligt tidsödande med ett extra byte mellan tåg och buss, det ska inte behöva bli flera.”

Men några undantag har detta lyckats. De som av någon anledning väljer att åka med SJ:s regionaltåg mellan Stockholm och Göteborg via Västerås får byta till buss i såväl Bålsta som Herrljunga.

Tre banor stängs i Olskroken

Västra stambanan, Vänerbanan och Bohusbanan stängs av vid Olskroken i Göteborg under hela påskhelgen, från klockan 00:00 skärtorsdagen till och med klockan 14:00 annandag påsk.

Trafikverkets entreprenörer genomför omfattande arbeten på Planskildhet Olskroken, bland annat på broarna över Vänerbanan och Bohusbanan. Ombyggnaden av Olskroken beräknas vara klar vid årsskiftet 2025-2026.

Från klockan 14:00 på skärtorsdagen till klockan 14:00 på annandagen stoppas också tågtrafiken på Västra stambanan mellan Herrljunga och Göteborg.

Vid Remmene kyrka byggs två förbigångsspår för att godståg och andra långsamma tåg ska kunna ställas åt sidan för att passeras av snabbare tåg. Den nya driftplatsen beräknas vara helt klar om ett år.

Under tiden som trafiken är avstängd mellan Herrljunga och Göteborg genomförs flera mindre underhållsarbeten på Västra stambanan.

Tågtrafiken genom Olskroken stoppas under påskhelgen för omfattande arbeten för Planskildhet Olskroken. Byggandet av flera broar pågår och pågick i juni 2021 när bilden togs.

Omledningar och bussersättningar

SJ:s X2000-tåg mellan Stockholm och Göteborg omleds via Borås. SJ:s regionaltåg mellan Stockholm och Göteborg via Västerås ersätts med buss mellan Stockholm och Bålsta samt mellan Herrljunga och Göteborg.

Resenärer i SJ:s regionaltåg mellan Göteborg och Karlstad hänvisas till Västtrafiks regionaltåg mellan Göteborg och Trollhättan som vänder vid Gamlestaden och till ersättningsbussar mellan Grums och Karlstad. Tåg 350 och 379 ersätts med buss hela sträckan mellan Göteborg och Karlstad.

Västtrafiks lokal- och regionaltåg påverkas mer eller mindre av banarbetena på fyra av fem banor till och från Göteborg C.

”Det är bara tågen mellan Göteborg och Borås som går som vanligt”, säger Mikael Lindskog, trafikchef på SJ Götalandståg som kör tågen för Västtrafik. ”Det är ett komplicerat pussel och det blir inte enklare av de sena beskeden vi får från Trafikverket.”

Sena besked till tågpersonalen

”Vår personal får tyvärr väldigt sena besked om sin tjänstgöring under påskhelgen.”

Västtågen mellan Alingsås och Göteborg vänder i Partille från midnatt till klockan 14:00 på skärtorsdagen. Ersättningsbussar körs mellan Partille och Göteborg C. Från klockan 14.00 till annandagen klockan 14:00 är alla pendeltåg inställda och buss ersätter på hela sträckan Alingsås-Göteborg.

Västtrafiks regionaltåg mellan Mariestad/Skövde/Nässjö och Göteborg vänder i Alingsås fram till klockan 14:00 på skärtorsdagen och därefter till klockan 14:00 på annandagen i Herrljunga. Bussar ersätter på sträckan Alingsås-Göteborg till klockan 14:00 på skärtorsdagen och därefter på sträckan Herrljunga-Göteborg.

MTRX-tåg 12013 från Stockholm till Göteborg passerar Mollaryd norr om Borås på Älvsborgsbanan i juli 2021 i samband med omledning av tågen mellan Stockholm och Göteborg.

MTRX kör buss

MTRX som kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg kör ersättningsbussar mellan Herrljunga och Göteborg under hela påskhelgen. Undantaget är dagens första tåg från Göteborg och dagens sista tåg till Göteborg som leds om över Borås.

”Det blir ungefär en timma längre restid med bussarna mellan Herrljunga och Göteborg”, säger Filip Thunell (fd Johansson), vd i MTRX.

Flixtrain har ställt in alla tåg mellan Stockholm och Göteborg under hela påskhelgen.

Flixtrain kör dock ersättningsbussar mellan Stockholm och Göteborg under hela helgen.

Buss och spårvagn kompletterar tåg

Västtrafiks tåg mellan Vänersborg och Göteborg körs mellan Öxnered och Gamlestaden. Bron över Trafikkanalen i Vänersborg är stängd för akuta reparationer och under påskhelgen stängs Vänerbanan i Olskroken.

Sträckan Gamlestaden-Göteborg är stängd från skärtorsdag 6 klockan 00:00 till annandagen klockan 14:00. Resenärerna hänvisas till spårvagn mellan Gamlestads torg och Göteborg C.

Västtågen mellan Strömstad och Göteborg vänder i Ytterby från skärtorsdagen klockan 00:00 till onsdag 12 april klockan 24:00. Bussar ersätter mellan Ytterby och Göteborg.

Dagen därpå, 13 april, inleds renovering av de tio tunnlarna mellan Stenungsund och Uddevalla vilket innebär att alla tåg ställs in på den sträckan under ett år.

Stora arbeten på Västkustbanan

Tågtrafiken på nästan hela Västkustbanan påverkas under påskhelgen av byggandet av järnvägstunneln och anläggningen av en ny nedsänkt station i Varberg och av dubbelspårsbygget mellan Ängelholm och Maria, strax norr om Helsingborg C.

Dubbelspåret i Skåne öppnar för trafik i december 2023 medan Varbergstunneln och den nya stationen i Varberg beräknas vara klara i december 2024.

SJ väljer att kasta in handduken och ställer in all snabbtågstrafik mellan Göteborg och Malmö från långfredagen till och med annandagen. SJ ordnar inte någon ersättningstrafik med buss.

SJ-tågen går enligt tidtabell under skärtorsdagen och från och med tisdag 11 april.

Västtågen går som vanligt mellan Göteborg C och Kungsbacka.

Öresundstågen inställda norr om Helsingborg

Öresundstågen ställs in mellan Göteborg och Helsingborg från långfredagen klockan 00:00 till annandagen klockan 12:00 och mellan Göteborg och Halmstad mellan klockan 12:00 och 24:00 på annandagen. Buss ersätter mellan Kungsbacka Hede och Helsingborg respektive Halmstad.

Resande med Öresundståg får åka med Västtågen på sträckan mellan Kungsbacka Hede och Göteborg. Att bytet mellan buss och tåg sker i Hede i stället får på Kungsbacka C beror på att det är lättare att nå Hede med bussar från och till E6.

Pågatågen är inställda norr om Helsingborg och ersätts av bussar till och från Förslöv.

Västtågen mellan Borås och Varberg vänder i Veddige från långfredag klockan 00:00 till tisdag 11 april klockan 06:00. Bussar och anropstyrd trafik ersätter tågen mellan Veddige och Varberg.

Bussar mellan Kil och Kristinehamn

Ombyggnaden av Karlstad C går in i ett intensivt skede under påskhelgen, bland annat ska en ny mellanplattform byggas. Samtidigt öppnas den nya planskilda korsningen mellan väg och järnväg i Väse mellan Karlstad och Kristinehamn. Det förlängda mötesspåret i Väse tas i bruk i maj.

Tågen mellan Kil och Kristinehamn ersätts med buss från klockan 22:00 på skärtorsdagen till och med klockan 05:00 tisdag 11 april. SJ leder om tågen mellan Stockholm och Oslo via Nykroppa.

Västtrafiks X61:or avgår från Varberg mot Göteborg som tåg 3138 tisdag 12 april 2022. Även i år stoppas tågtrafiken genom Varberg för arbeten för den nya stationen opch dubbelspårstunnelön ujnder centrala Varberg.

Stängt mellan Stockholm C och Jakobsberg

Utbyggnaden av Mälarbanan till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll har pågått i flera år och kommer att pågå ytterligare flera år. Under påskhelgen, från skärtorsdagen klockan 02:00 till tisdag 11 april klockan 04.30, stängs banan för all tågtrafik mellan Stockholm city/Stockholm C och Jakobsberg.

Ungefär samtidigt, från skärtorsdag klockan 22:00 till tisdag klockan 04:30, stängs Citybanan i Stockholm för all tågtrafik. Här skall underhållsarbeten som berginspektion, tätning av berget och uppgradering av växlar vid Odenplan genomföras.

Södergående pendeltåg från Bålsta vänder i Jakobsberg och norrgående pendeltåg från Västerhaninge/Nynäshamn vänder i Stockholm City. Resenärerna hänvisas något diffust till ”ersättningstrafik”.

SJ kör dock ersättningsbussar mellan Stockholm C och Bålsta för sina resenärer.

Växelbyte på Stockholm C

Under påskveckan genomförs sex växelbyten mellan Kungsbron och S:t Eriksbron på Stockholms central. Arbetet pågår från kvällen måndag 3 april till tisdag 11 april klockan 05:00. Tågen kan passera på andra spår.

Arbetena ingår i en större upprustning som Trafikverket genomför på sträckan Tegelbacken–Ulriksdal. Totalt ska 33 växlar bytas ut fram till sommaren 2024.

Dubbelspår Hallsberg-Degerön

6-11 april är järnvägen avstängd mellan Hallsberg och Motala. Trafikverkets entreprenör bygger dubbelspår mellan Dunsjö och Degerön och kommer under påskhelgen att byta två kilometer spår, stänga järnvägsövergången i Mariedamm permanent och sätta nya fundament för kontakledningsstolpar.

Bussar ersätter mellan Hallsberg och Motala och i vissa fall mellan Örebro och Mjölby.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Flixtrain drar ner efter bra sommar

Avgångarna har blivit färre, uppehållen ska bli fler och nästa år inleds trafiken mellan Stockholm och Malmö. Ledningen för Flixtrain är nöjd med den första sommaren på svenska spår.

Nyhet

EQT säljer Hector Rail

Det svenska investmentbolaget EQT säljer Hector Rail, Sveriges största privatägda godstågsbolag, till Ancala, ett betydligt mindre brittiskt investmentbolag.