Annons:

Publicerad: 2020-06-25

Många vill till Norrland i sommar

Sedan Folkhälsomyndigheten aviserade att reserestriktionerna skulle bli mindre strikta har bokningarna till SJ:s nattåg till Jämtland och Övre Norrland ökat drastiskt.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

På natten till den 4 juni står tåg 71 och 91 på Sundsvall C redo att avgå mot Göteborg och Stockholm.

Annons:

Vi kommer att köra tågen med 13 vagnar i stort sett hela sommaren. Vi räknar ändå med allt sälja slut på platserna i flera tåg.

 

Jan Kyrk, affärschef på SJ

”Vi kör med så många vagnar vi kan i tågen men flera tåg kommer att bli fullbokade”, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ och ansvarig för trafiken med nattågen.

SJ rekommenderar att alla som planerar att resa i sov- eller liggvagn i nattågen bokar en egen sovvagnskupé om man vill vara säker på att inte hamna i en kupé med andra resenärer.

”Men vi tillåter generellt högst två personer i sovkupéer och fyra personer i liggkupéer”, säger Kyrk. ”Är man en familj med fem eller sex personer kan naturligtvis hela familjen resa o0ch sova i samma kupé.”

Tomma kupéer i beredskap

SJ stoppar också bokningen av ett antal sov- och liggkupéer i varje tåg för att tågpersonalen ska kunna låta resenärer byta kupé om de tycker det blir trångt eller känner att den sociala distanseringen inte fungerar.

”Tågpersonalen löser problemen på plats i nattågen”, säger Kyrk. ”När man bokar plats måste man vara medveten om att man av allt att döma kommer att dela kupé med andra människor så länge man inte väljer att boka hela kupén.”

Även om bokningen av platser i nattågen satt ordentlig fart sedan Folkhälsomyndigheten berättat om de ändrade rekommendationerna för resor är det ännu färre platser som är bokade på nattågen än en normal sommar.

Men eftersom drygt en tredjedel av platserna inte är bokningsbara krävs det ändå fullängdståg för att rymma alla som vill åka till och från Jämtland och Övre Norrland med nattågen.

”Vi kommer att köra tågen med 13 vagnar i stort sett hela sommaren”, säger Jan Kyrk. ”Vi räknar ändå med allt sälja slut på platserna i flera tåg-“

Gott om ligg- och sovvagnar

Eftersom nattågen mellan Stockholm och Malmö är inställda tills vidare har SJ ovanligt gott om ligg- och sovvagnar.

SJ kör nattåg med vagnar från Göteborg och Stockholm till Östersund och Duved och till Umeå och Luleå och vice versa.

Dessutom körs ett nattåg mellan Stockholm och Narvik med vagnar till och från Luleå. Detta tåg är tills vidare inställt väster om Björkliden.

Snälltåget drar igång sin nattågstrafik mellan Malmö och Storlien via Stockholm och Östersund först 29 juli.

Tågen går onsdagar och lördagar från Malmö och torsdagar och söndagar från Jämtland.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Nu tar SJ över Krösatågen

SJ tar på söndagen över trafiken med Krösatågen som Vy Tåg kört i tre år och Kustpilen efter Transdev som kört sedan juni 2008. SJ fick ett kortvarigt interimsavtal sedan tilldelningen överklagades.

Nyhet

Tågen till Lycksele ställs in

Persontågstrafiken mellan Umeå och Lycksele kan komma att ställas in, pendeltågstrafiken mellan Luleå och Boden läggs ner men antalet tågturer mellan Luleå och Umeå ökar från två till tre per dag.

Nyhet

Rekordlångt godståg till Malmö

Natten till lördagen provkördes ett 832 meter långt och 2 403 ton tungt godståg från Maschen söder om Hamburg till Malmö godsbangård. Tre av 39 godsvagnar tillät endast 100 km/h vilket hindrade körning i 120 km/h.

Nyhet

Stor brist på lokförare

SJ, MTR och Green Cargo har tvingats ställa 10 000-tals tåg det senaste året på grund av brist på lokförare. De svenska tågtrafikföretagen behöver anställa minst 400 nya lokförare i år.