Annons:

Publicerad: 2020-06-25

Många vill till Norrland i sommar

Sedan Folkhälsomyndigheten aviserade att reserestriktionerna skulle bli mindre strikta har bokningarna till SJ:s nattåg till Jämtland och Övre Norrland ökat drastiskt.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

På natten till den 4 juni står tåg 71 och 91 på Sundsvall C redo att avgå mot Göteborg och Stockholm.

Annons:

Vi kommer att köra tågen med 13 vagnar i stort sett hela sommaren. Vi räknar ändå med allt sälja slut på platserna i flera tåg.

 

Jan Kyrk, affärschef på SJ

”Vi kör med så många vagnar vi kan i tågen men flera tåg kommer att bli fullbokade”, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ och ansvarig för trafiken med nattågen.

SJ rekommenderar att alla som planerar att resa i sov- eller liggvagn i nattågen bokar en egen sovvagnskupé om man vill vara säker på att inte hamna i en kupé med andra resenärer.

”Men vi tillåter generellt högst två personer i sovkupéer och fyra personer i liggkupéer”, säger Kyrk. ”Är man en familj med fem eller sex personer kan naturligtvis hela familjen resa o0ch sova i samma kupé.”

Tomma kupéer i beredskap

SJ stoppar också bokningen av ett antal sov- och liggkupéer i varje tåg för att tågpersonalen ska kunna låta resenärer byta kupé om de tycker det blir trångt eller känner att den sociala distanseringen inte fungerar.

”Tågpersonalen löser problemen på plats i nattågen”, säger Kyrk. ”När man bokar plats måste man vara medveten om att man av allt att döma kommer att dela kupé med andra människor så länge man inte väljer att boka hela kupén.”

Även om bokningen av platser i nattågen satt ordentlig fart sedan Folkhälsomyndigheten berättat om de ändrade rekommendationerna för resor är det ännu färre platser som är bokade på nattågen än en normal sommar.

Men eftersom drygt en tredjedel av platserna inte är bokningsbara krävs det ändå fullängdståg för att rymma alla som vill åka till och från Jämtland och Övre Norrland med nattågen.

”Vi kommer att köra tågen med 13 vagnar i stort sett hela sommaren”, säger Jan Kyrk. ”Vi räknar ändå med allt sälja slut på platserna i flera tåg-“

Gott om ligg- och sovvagnar

Eftersom nattågen mellan Stockholm och Malmö är inställda tills vidare har SJ ovanligt gott om ligg- och sovvagnar.

SJ kör nattåg med vagnar från Göteborg och Stockholm till Östersund och Duved och till Umeå och Luleå och vice versa.

Dessutom körs ett nattåg mellan Stockholm och Narvik med vagnar till och från Luleå. Detta tåg är tills vidare inställt väster om Björkliden.

Snälltåget drar igång sin nattågstrafik mellan Malmö och Storlien via Stockholm och Östersund först 29 juli.

Tågen går onsdagar och lördagar från Malmö och torsdagar och söndagar från Jämtland.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

X80 testat i snö och hetta

Västtrafiks nya regionaltåg har testats i klimatkammaren i Wien med godkänt resultat. Om två månader kommer de första tågsätten till Sverige. Men trafikstarten dröjer två år.

Nyhet

Risk för totalt tågstopp

All tågtrafik i Sverige kan komma att stoppas 11 december. Tågföretagen anser att Trafikverket inte visat att det nya planeringssystemet MPK är tillräckligt säkert.

Nyhet

Malmtågen rullar igen

Malmtrafiken mellan Kiruna och Narvik kom igång först på onsdagskvällen, uppröjningsarbetet tog längre tid än beräknat. Men tågen går endast nattetid. Bristen på malmvagnar har förvärrats och LKAB får svårt att klara leveranserna.

Nyhet

Lastbilstrailrar kvar på spåren

När logistikjätten DB Schenker avbröt allt samarbete med Sandahls i Småland riskerade 40 000 lastbilstransporter att hamna på E4 varje år. Men Sandahl ger giganten en match och fortsätter köra trailrar på tåg.