Annons:
Minskat underhåll av järnvägarna
Regeringen vill öka vägunderhållet med en miljard kronor och minska underhållet av järnvägarna med 750 miljoner kronor. Det avslöjade infrastrukturminister Andreas Carlsson på måndagen.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Om anslaget till Trafikverket för järnvägsunderhåll minskas med 750 miljoner kronor under 2023 kan det betyda att underhållsskulden i det svenska järnvägarna ökar ytterligare. Infranords liftmotorvagn i Söderströmstunneln mynning sommaren 2019.
Annons:
”Det finns mycket stora behov och vi har en underhållsskuld när det kommer till vägnätet”, sade infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) vid en pressträff på måndagen.
Regeringen satsar en miljard kronor på ökat vägunderhåll under 2023 så att Trafikverket kan genomföra underhållsåtgärder som beläggningsarbeten, linjemålning, broreparationer och trumbyten.
”Denna miljard kommer göra det möjligt för Trafikverket att göra viktiga underhållsåtgärder”, säger Andreas Carlson.
”Det bidrar till att säkerställa framkomligheten i hela landet och tryggar en konkurrenskraftig infrastruktur.”
750 miljoner kronor tas från järnvägsunderhållet. Enligt Andreas Carlson ska inte omfördelningen innebära sämre underhåll av järnvägarna och han uppger att Trafikverket har sagt att det är medel som man just nu inte har kapacitet att använda.
Trafikverket överraskat
”Det är nytt för oss”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
”Vi väntar på besked från regeringen vad omfördelningen av resurserna egentligen innebär, om den avser enbart 2023 eller en längre period.”
”Om järnvägsunderhållet dras ner med 750 miljoner kronor under 2023 får vi så snabbt det går utreda vilka konsekvenser det får, vi hoppas kunna återkomma med ett besked senare under denna vecka.”
Tågföretagen bekymrade
Tågföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisationen för tågtrafik-och järnvägsföretagen, blev också överraskat av regeringens besked.
”Om järnvägsdunderhållet minskas med 750 miljoner kronor under 2023 är det naturligtvis väldigt bekymmersamt”, säger Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef på Tågföretagen.
”Men vi vet inte riktigt hur vi ska tolka uppgifterna från regeringen. Vissa år kan en del av underhållsanslaget till Trafikverket inte utnyttjas eftersom upphandlingar kan dra ut på tiden men om regeringen redan i förväg ger Trafikverket mindre anslag för att upphandla underhåll är det mycket oroande.”
”Det kan få stora konsekvenser för det redan eftersatta underhållet av de svenska järnvägarna.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Dödsolycka efter sen förvarning
Kollisionen mellan ett regionaltåg och en lastbil i Ramseröd öster om Uddevalla orsakades av att lokföraren inte fick tillräcklig förvarning om att lastbilen stod på plankorsningen och att han därför inte hade möjlighet att stanna tåget eller sänka hastigheten.
Nya avtal ska rädda Vy Tåg
Vy Tåg blöder. 2021 blev förlusten 445 miljoner kronor. Nu förhandlar Vy Tåg om nya avtal med Norrtåg och Region Värmland och företaget har vänt sig till Trafikverket för att minska förlusterna
Statsbidrag hjälper upp resultatet för Green Cargo
2019 var ännu ett bekymmersamt år för statliga Green Cargo, Sveriges största godstågsbolag. Omsättningen minskade och förlusten hade ökat om företaget inte fått miljökompensation av svenska och norska staten. Men Ted Söderholm, vd i Green Cargo, ser positiva tecken.
Övervåningen spärrad på Mälartåg och TiB
Efter flera strömgenomslag i taket på de dubbeldäckare som Mälardalstrafik använder har övervåningen spärrats för resenärerna. Senare under fredagen beslöt SJ att spärra övervåningen även på dubbeldäckarna i Bergslagen.