fbpx

ANNONS

Minskat underhåll av järnvägarna

Regeringen vill öka vägunderhållet med en miljard kronor och minska underhållet av järnvägarna med 750 miljoner kronor. Det avslöjade infrastrukturminister Andreas Carlsson på måndagen.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 7 november 2022

Foto: HJALMAR ARVIDSSON Leveransen av de sovvagnar som skulle använts i nattågen till Hamburg har försenats och SJ lånar i stället ett antal sovvagnar som fram till nyligen gick i nattågen mellan Salzburg och Sylt. Den första vagnen kom i går, tisdag 2 augusti, till Malmö.

FOTO: KASPER DUDZIK
Om anslaget till Trafikverket för järnvägsunderhåll minskas med 750 miljoner kronor under 2023 kan det betyda att underhållsskulden i det svenska järnvägarna ökar ytterligare. Infranords liftmotorvagn i Söderströmstunneln mynning sommaren 2019.

ANNONS

”Det finns mycket stora behov och vi har en underhållsskuld när det kommer till vägnätet”, sade infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) vid en pressträff på måndagen.

Regeringen satsar en miljard kronor på ökat vägunderhåll under 2023 så att Trafikverket kan genomföra underhållsåtgärder som beläggningsarbeten, linjemålning, broreparationer och trumbyten.

”Denna miljard kommer göra det möjligt för Trafikverket att göra viktiga underhållsåtgärder”, säger Andreas Carlson.

”Det bidrar till att säkerställa framkomligheten i hela landet och tryggar en konkurrenskraftig infrastruktur.”

750 miljoner kronor tas från järnvägsunderhållet. Enligt Andreas Carlson ska inte omfördelningen innebära sämre underhåll av järnvägarna och han uppger att Trafikverket har sagt att det är medel som man just nu inte har kapacitet att använda.

Trafikverket överraskat

”Det är nytt för oss”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

”Vi väntar på besked från regeringen vad omfördelningen av resurserna egentligen innebär, om den avser enbart 2023 eller en längre period.”

”Om järnvägsunderhållet dras ner med 750 miljoner kronor under 2023 får vi så snabbt det går utreda vilka konsekvenser det får, vi hoppas kunna återkomma med ett besked senare under denna vecka.”

Tågföretagen bekymrade

Tågföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisationen för tågtrafik-och järnvägsföretagen, blev också överraskat av regeringens besked.

”Om järnvägsdunderhållet minskas med 750 miljoner kronor under 2023 är det naturligtvis väldigt bekymmersamt”, säger Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef på Tågföretagen.

”Men vi vet inte riktigt hur vi ska tolka uppgifterna från regeringen. Vissa år kan en del av underhållsanslaget till Trafikverket inte utnyttjas eftersom upphandlingar kan dra ut på tiden men om regeringen redan i förväg ger Trafikverket mindre anslag för att upphandla underhåll är det mycket oroande.”

”Det kan få stora konsekvenser för det redan eftersatta underhållet av de svenska järnvägarna.”

ANNONS

ANNONS

Fler artiklar

Storsatsning på tåg i väst

Storsatsning på tåg i väst

Västtrafik hoppas kunna öka tågresandet med 50 procent när Västlänken står klar. Trafiken utökas på nästan alla sträckor i Västra Götaland. Satsningen kräver 35 nya tågsätt utöver de 45 som levereras de närmaste åren.

read more
Dyra omvägar för godstågen

Dyra omvägar för godstågen

Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.

read more

Vill du läsa fler artiklar?