Annons:
Norsk trafik på Västkustbanan
När tunneln under Varberg öppnas för tågtrafik i mitten av juli börjar norska Vy Tog köra ett par genomgående tåg mellan Oslo och Malmö via Göteborg. Men på sikt kan det bli mycket tätare tågtrafik längs Västkusten.
Text: Ulf Nyström Foto: Svante Fält

Lördag 24 maj provkörde Vy Tog Västkustbanan mellan Göteborg och Malmö. Tåg 69715 vid Hamra strax söder om Varberg på enkelspåret Varberg-Hamra som oåterkalleligen stängs för trafik natten till 9 juni.
Under sensommaren kör norska Vy Tog två genomgående tågpar mellan Oslo och Malmö via Göteborg.
Vy Tog och danska DSB planerar genomgående tåg mellan Oslo och Köpenhamn från nästa sommar,
SJ hoppas kunna sätta in nya snabbtåg mellan Göteborg och Köpenhamn från hösten 2027 och på hela sträckan Oslo-Göteborg-Köpenhamn med start under 2028.
Dessutom har Öresundståg plane på halvtimmastrafik mellan Göteborg och Malmö.
Goda möjligheter för lönsam tågtrafik
”Det finns goda möjligheter att skapa lönsam tågtrafik mellan Oslo och Köpenhamn, det finns en marknad för många fler tågresor men det finns också betydande utmaningar”, säger Henrik Hemmingsson, affärschef på SJ.
I december 2023 dubblerade norska Vy Tog tågtrafiken mellan Oslo och Göteborg från fyra till åtta dubbeltur per dag.
Från 14 juli, när tågtunneln under Varberg och dubbelspåret genom Varberg är klara för trafik, till 8 augusti kommer Vy Tog att köra två dubbelturer mellan Oslo och Malmö.
”Det ska vara enkelt att resa miljövänligt med tåg, även till utlandet”, säger Erik Røhne. koncerndirektör for Vy tog i ett pressmeddelande.
Ökat intresse för tågresor till kontinenten
”Intresset for tåg till och från kontinenten har ökat sedan vi 2023 fördubblade antalet avgångar mellan Oslo och Göteborg.”
Enligt Vy Tog har det inneburit ett kraftigt ökat tågresande mellan Oslo och Göteborg.
”Men vi har större ambitioner än det och kommer nu att testa sommartåg till Malmö”, säger Erik Røhne.
Sommartågen får avgångar från Oslo S 08:14 och 16;15 och från Malmö 07:19 och 15:34. Resetiden mellan Oslo och Malmö blir strax över sex timmar.
Provkörning Oslo–Malmö
Lördag 24 maj provkörde Vy Tog sträckan Göteborg–Malmö med ett av de tågsätt som sedan några år används i trafiken mellan Oslo och Göteborg.
”Om intresset finns och sommartåget 2025 blir en succé hoppas vi att detta blir ett fast inslag var sommar framöver”, säger Erik Røhne.

Dubbelt upp Göteborg–Oslo
Tågtrafiken mellan Göteborg och Oslo dubbleras från tidtabellsskiftet 10 december. Norska Vy Tog kör varannan timma.
Nästa steg i Vy Togs utlandssatsning blir tåg till Köpenhamn.
”Seden våren 2024 har Vy och DSB haft en dialog för att se på ett kommersiellt samarbete på sträckan Oslo–Köpenhamn från 2026, säger Erik Røhne.
Vectronlok och Talgovagnar
Vy Tog vill ännu inte avslöja fler detaljer om den genomgående trafiken mellan Oslo och Köpenhamn men tanken är att DSB ska ställa ett antal nya sittvagnar från spanska Talgo till förfogande och att Vy Tog ska köpa eller hyra ett antal Vectron-lok för den nya tågtrafiken.
DSB har dock inte fått vagnarna från Talgo godkända av Trafikstyrelsen i Danmark och Vy Tog har först nyligen begärt in anbud på nya lok,
Vy Tog har dessutom planer på att köra nattåg mellan Oslo och Köpenhamn och för en dialog med Jernbanedirektoratet tillsammans med andra tågtrafikföretag som anmält intresse för sådan trafik.
Åtta snabbtåg per dygn från december
SJ utökade i december förra året snabbtågstrafiken mellan Göteborg och Malmö från fem till sju avgångar per dag i varje riktning efter den neddragning av trafiken som gällt sedan pandemin.
”Vi har sökt tåglägen för åtta dubbelturer med snabbtåg i tågplanen som gäller från mitten av december i ¨år”, säger Henrik Hemmingsson, affärschef på SJ.
”Då får vi avgångar varannan timma från morgon till kväll i båda riktningarna.”.
När Varbergstunneln öppnar för trafik i mitten av juli skulle SJ kunna kapa restiden mellan Göteborg och Malmö med 15-20 minuter till två timmar och 17 minuter.
Men SJ har ännu inte fått besked från Trafikverket om nya tåglägen.
Längre väntan på kortare restider
”Det lär väl tyvärr dröja till tidtabellsskiftet om ett halvår innan vi kan korta restiderna”, säger Henrik Hemmingsson.
Resandet med snabbtågen är, enligt Hemmingsson, stabilt
”Det är ju till allra största delen ändpunktsresande mellan Göteborg, Lund och Malmö”, säger Henrik Hemmingsson.
”Men vi har under våren sett en glädjande ökning av antalet resenärer med periodkort från och till Halmstad.”
SJ planerar att sätta in de nya snabbtågen från Alstom som nu går under den interna beteckningen Delta i trafik på Västkustbanan mellan Göteborg och Köpenhamn från hösten 2027 och mellan Oslo och Köpenhamn från 2028.

SJ:s nya snabbtåg får premiär på Västkustbanan
SJ:s nya snabbtåg sätts först i trafik på Västkustbanan mellan Göteborg och Köpenhamn. Premiären blir troligen hösten 2027. Året därpå tar SJ upp konkurrensen från norska Vy och danska DSB med genomgående tåg Oslo-Göteborg-Köpenhamn.
Annons:
Men en sådan expansion är inte utan utmaningar.
”Norge prioriterar ju upphandlad och avtalad trafik och i andra hand godstågstrafiken”, säger Henrik Hemmingsson.
”Vy Tog kör ju avtalstrafik mellan Oslo och Halden och kommersiell trafik mellan Halden och Göteborg och senare i sommar vidare till och från Malmö utan att diskrimineras i tilldelningen av tåglägen.”
”Vi är för fri konkurrens på lika villkor. Men vi har svårt att få tåglägen mellan Oslo och gränsen. Vi har en dialog med Jernbanedirektoratet och hoppas på positiva signaler och så småningom goda tåglägen.”
Bättre komfort i nya snabbtågen
Med de nya snabbtågen i trafik längs Västkusten kan SJ få en betydande konkurrensfördel i relation till Vy Tog eftersom Delta kommer att bli betydligt bekvämare att resa långt med än de Type 74-tåg som Vy Tåg använder. Type 74 är egentligen avsett för regionaltågstrafik.
Snälltåget kan komma att inleda trafik till och från Norge 2026. Men prioriteringen av den upphandlade trafiken i Norge och bristen på liggvagnar på begagnatmarknaden gör planerna osäkra.
Snälltåget skrev i januari till Statens Jernbanetilsyn med begäran om att få köra dag- och nattåg på sträckorna Malmö–Göteborg–Oslo och har därefter begärt tåglägen för ett antal tågförbindelser till och från Norge.
”Vi har ännu inte fått några reaktioner från Norge”, säger Marco Andersson, kommersiell chef på Snälltåget.
Snälltåget vill i första hand köra tåg till och från Oslo med anslutning till nattågen mellan Stockholm och Berlin i Malmö.
”Det kan handla om att köra vissa vagnar i nattågen till och från Oslo men det kanske är mer troligt att vi kör anslutande tåg med enbart sittvagnar mellan Malmö och Oslo, säger Marco Andersson.
”Ett tågbyte kan ju upplevas som ett osäkerhetsmoment men samtidigt kan vi erbjuda bättre komfort i sittvagnar än i liggvagnar.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu

Snälltåget överväger trafik till Norge
Snälltåget kan komma att inleda trafik till och från Norge 2026. Men prioriteringen av upphandlad trafik i Norge och bristen på liggvagnar på begagnatmarknaden gör planerna osäkra.
ANNONS:
Senaste artiklarna:
100-åring tar tåget till Ängelholm
På lördag drar en 100-åring från Kristianstad till Ängelholm och hem igen. Det är Du 109 levererad till SJ 13 november 1925 som lite i förtid firar högtidsdagen med en tur till Järnvägens museum.
Hjulet sprack från fläns till nav
Hjulet under den lastade malmvagnen sprack från flänsen till navet. Den mycket ovanliga händelsen orsakade urspårningen av elva vagnar i malmtåg 9914 i december 2023. Urspårningen ledde till stopp för trafiken på Malmbanan i 65 dagar.
X995 har återuppstått i Jönköping
X995 har återuppstått hos lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance. Det 49 år gamla loket är ett av 25 Rc4-lok som företaget köper av Green Cargo och har nu folierats i Amtraks färger från 1970-talet.
Stora banarbeten ger mycket busstrafik
Det blir som vanligt mycket buss för tågresenärerna i Sverige i sommar. Det är stopp för tågen på delar av Västkustbanan, Mälarbanan och Rååbanan och för alla eltåg genom Borlänge under fyra veckor.