Annons:

Publicerad: 2024-06-23

Nu tar järnvägsbranschen nästa steg

Hjältar, vilddjur, kungar och blivande artister. En förare som somnar och flickor som finner kärleken. Berättelserna om människorna och äventyren längs Inlandsbanan är många. Nu samlas några av dem i en ljudapp.

Välkommen till Almedalen och seminariet Transportsystemet för oss närmare – Sverige växer med järnvägen där den svenska järnvägsbranschen presenterar första delen av Färdplan 2050, nästa steg i Vision 2050

Färdplan 2050 fokuserar på enkla, effektiva åtgärder och helhetssyn och dialog om transportkorridorer för att skapa ett mer sammanhängande och hållbart transportsystem.

– Vi står nu inför en stor utmaning där myndigheter, statliga bolag, medlemsorganisationer och privata företag måste samarbeta för att vi ska lyckas och det kräver en särskild sorts styrning, säger Kristoffer Tamsons, styrelseordförande i JBS.

Seminariet i Almedalen den 28 juni kommer att innehålla en rad insiktsfulla och inspirerande programpunkter. Bland annat ett panelsamtal med bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Carina Sammeli (S), Tina Petersson Lind, vd Ikea Älmhult AB, Henrik Dahlin, vd Green Cargo och Roberto Maiorana, generaldirektör Trafikverket.

– Vi är övertygade om järnvägen har en nyckelroll som ryggrad i ett integrerat och sömlöst transportsystem för ett växande, klimatsmart och mer dynamiskt Sverige. Med utgångspunkt i vår gemensamma vision presenterar vi nu första versionen av Färdplan 2050, säger Kristoffer Tamsons, styrelseordförande i JBS.

Seminariet arrangeras av Järnvägsbranschens Samverkansforum (JBS), Swedtrain och Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ), Tågföretagen.

VAR: Samhällsbyggararenan i Almedalen, Donnersgatan 6 i Visby.

NÄR: 28 juni 2024 kl 9–11.

All information om seminariet hittar du på Almedalens webbplats.

Starka, enade och med en gemensam målbild. Så träffar du svenska järnvägsbranschen på Samhällsbyggararenan i Almedalen i år. Bilden är från förra årets seminarium.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

Trafikverket får tung kritik: missar målen och räknar fel

En planering som inte styr mot uppsatta mål, missvisande prognoser, missledande nyttovärderingar och en alltför svag tilltro till mer effektiva transporter. Precis som för tre år sedan möts Trafikverkets inriktningsunderlag av en omfattande kritik i remissvaren från länsstyrelser och centrala myndigheter.

Notis

SL häver avtal med Gülermak

Med omedelbar verkan häver SL avtalet med leverantören Gülermak avseende Tvärbanans Kistagren. Avtalet är en totalentreprenad för sträckan Bromma flygplats–Ursviks torg. Hävningen innebär att Gülermaks arbeten stoppas och att SL skyndsamt inleder arbetet med att teckna nya avtal.

Notis

MTRX släpper tågbiljetterna för julen

Från och med den 5 juli gick det att köpa julbiljetter till MTRX:s avgångar mellan Stockholm och Göteborg. MTRX köptes under våren av det finländska järnvägsbolaget VR och kommer att byta namn till VR efter sommaren.

Notis

Låt inte sommarlovet spåra ur

Så här i inledningen av sommarlovet ser Trafikverket tecken på att fler barn och ungdomar söker sig till våra spårområden – vilket är både livsfarligt, olagligt och kostsamt. Prata gärna med dina barn om riskerna ifall du bor i närheten av en järnväg.

Nyhet

Infrastruktur ordet för veckan i Almedalen

Det var en strålande solig och varm i Visby och trots att både bad och hemfärd lockade, fanns det inte en enda ledig plats på Samhällsbyggararenan när Almedalsveckans hetaste seminarium, "Transportsystemet för oss närmare – Sverige växer med järnvägen”, drog igång på fredagsmorgonen.

Notis

Ny vd för Väte Rail

Björn Sandberg, 45 år från Malmö, tar från första juli över som ny vd för tågbolaget Väte Rail AB. Björn har en gedigen snart tjugofemårig erfarenhet inom järnvägsbranschen och har sedan år 2010 avancerat inom företaget till att 2024 bli vice vd, men har i flera år varit avgående vd:s högra hand och närmaste medarbetare.

Notis

Sommarlinje Stockholm-Ängelholm

Med midsommar runt hörnet börjar MTRX att köra sina sommartåg från Stockholm och ned längs Västkusten. Nytt för i år är Ängelholm, vilket ger resenärer möjlighet att ta sig från Stockholm och Göteborg till Skåne och Halland på ett enklare sätt.