Annons:

Publicerad: 2021-12-11

Nu tar SJ över Krösatågen

SJ tar på söndagen över trafiken med Krösatågen som Vy Tåg kört i tre år och Kustpilen efter Transdev som kört sedan juni 2008. SJ fick ett kortvarigt interimsavtal sedan tilldelningen överklagades.

Text: Ulf Nyström Foto: Jan Lindahl, Kasper Dudzik

Två Krösatågsmotorvagnar med Y1 1282 främst, på väg mellan Vetlanda och Åseda i januari 1986.

Annons:

Vi har förberett oss väldigt noga och jag känner mig trygg inför övertagandet.

 

Ulf Brengdahl Sjöberg, affärschef Krösatågen

”Det kommer att bli jättebra”, säger Ulf Brengdahl Sjöberg, affärschef Krösatågen. ”Vi har förberett oss väldigt noga och jag känner mig trygg inför övertagandet.”

De regionala kollektivtrafikmyndigheternas beslut överklagades av Vy Tåg och förvaltningsrätten gav nyligen Vy rätt, upphandlingen måste göras om.

Men SJ får genom ett interimsavtal köra tågen åtminstone i två år med eventuell förlängning i upp till två år med start på söndag.

”Förberedelserna inleddes för drygt ett år sedan och har löpt på bra. Den stora utmaningen är att få driftledningen at fungera till 100 procent från första sekunden men nuförtiden är det ju också väldigt många it-system lokförare och tågvärdar ska kunna när det blir en ny operatör som tar över trafiken.”

SJ Krösatågen blir inget dotterbolag inom SJ utan är en enhet inom moderbolaget med 320 anställda.

Omstart för Krösatågen

Kollektivtrafikmyndigheterna i Småland måste göra om upphandlingen av Krösatågstrafiken. Det har Förvaltningsrätten i Jönköping beslutat. Men beslutet kommer troligen att överklagas.

Samma planeringsverktyg som SJ använder

Produktionsplaneringen sker med samma verktyg från tyska IVU som SJ använder och som fungerat dåligt under de första veckorna efter implementeringen.

Men SJ Krösatåg har kunnat dra nytta av de dyrköpta erfarenheterna som gjorts inom SJ och kommer inte att använda systemet på samma sätt.

”Vi räknar inte med att få några stora bekymmer med planeringssystemet”, säger Ulf Brengdahl Sjöberg.

Med övertagandet från Vy Tåg och Transdev på söndag integreras trafiken med Krösatågen och Kustpilen under namnet Krösatågen.

Krösatåget Y32 1409 strax utanför Nässjö i september 2005.

SJ får totalansvar för trafiken

SJ får totalansvar för trafiken och har upphandlat underhållet av fordonen av Euromaint som kommer att underhålla fordonen vid depåerna i Kalmar och Nässjö.

Region Jönköping bygger en ny tågdepå i Nässjö som kommer att stå klar om ungefär två år.

Trafiken med Kustpilen har fungerat dåligt under flera år och mycket av problemen har skyllts på depån i Kalmar som endast varit bemannad under kontorstid.

”Från och med söndag kommer depåerna att arbeta i tvåskift under veckodagar, helger och storhelger till skillnad från dagens upplägg med arbete endast måndag-fredag”, säger Ulf Brengdahl Sjöberg.

Ökande fordonsproblem i december

Vy Tåg har dock förvarnat SJ om att fordonssituationen är ansträngd inför övertagandet på söndag, flera dieselfordon och ovanligt många elektriska motorvagnar är ur trafik av olika anledningar.

”Enligt vårt avtal har vi inte ansvarat för underhållet av fordonen”, säger Dag Lokrantz-Bernitz, vd Vy Tåg. ”Fordonen är gamla och känsliga för fukt. Snön har orsakat jordfel och det har fått följdverkningar på hela fordonsflottan eftersom även ordinarie underhåll blivit lidande.”

För övrigt är Dag Lokrantz-Bernitz nöjd med de tre åren som gått sedan Vy Tåg, då under namnet Tågkompaniet, tog över Krösatågen.

Ökad punktlighet och nöjda kunder

”Punktligheten har ökat och kunderna har blivit nöjdare sedan vi tog över, säger han. ”De som jobbar på Krösatågen kan verkligen sitt jobb och de har briljerat ända in i kaklet. Det syns inte minst i höstens Nöjd Kund Index där Krösatågen fick superhöga betyg trots problem med fordonen under hösten.”

Punktligheten har i snitt varit 95,9 procent hittills i år

Trafiken med Krösatågen kommer inte att förändras i någon större utsträckning i samband med SJ:s övertagande. Trafiken på linjen Nässjö-Halmstad glesas dock ut från sju till fem dubbelturer per dag enligt beslut av Region Jönköpings län och Region Halland, den treåriga testperioden med två extraturer avslutas.

Dessutom kommer Krösatågen att stanna vid Sannarp station igen.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tre månader till start

Om tre månader tar Vy Tåg över nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland. Trafikverket har beordrat renovering av fuktskadade och avställda vagnar och Vy räds endast coronapandemin.

Nyhet

Trafikverket vill köpa nya nattåg

Annons:Trafikverket vill köpa nya nattågTrafikverket vill köpa 16 lok och 100 vagnar för att kunna tillhandahålla alla fordon för den upphandlade tågtrafiken mellan Stockholm och Norrland. Prislappen väntas hamna på 3,7 miljarder kronor.Text: Ulf Nyström Foto:...

Nyhet

Snabbt är dyrt, tungt är bättre

Det skulle bli oerhört kostsamt att bygga ut järnvägen mellan Göteborg och Oslo för restider på strax över två timmar. Men det går att korta res- och transporttider till måttliga kostnader.