Annons:

Publicerad: 2023-06-27

Ny rekordsommar på spåren

Mycket pekar på en ny rekordsommar på de svenska järnvägarna. Nästan samtliga tågtrafikbolag noterar ovanligt många sålda biljetter trots att flera banor stängts av.

Text: Ulf Nyström  Foto: Svante Fält, Göran Fält, Kasper Dudzik

Nattåg 91 från Luleå till Stockholm rullar över Vindelälven på kvällen 10 juni 2022

Annons:

”Maj månad vare riktigt usel men det ser riktigt bra ut inför sommaren”, säger Stefan Linder, affärschef Nattåg på Vy Tåg. ”Vi ligger på samma nivå eller till och med något bättre än förra sommaren.”

”Vi har kunnat släppa alla biljetter förutom till vecka 32 i hyfsad tid och vi har sålt alla platser i tågen 93 och 94 mellan Stockholm och Narvik under väldigt många dagar.”

”Sovkupéerna har gått först men vi nu säljer vi väldigt många liggplatser.”

Få störande banarbeten i norr

Enligt Stefan Linder är lok och vagnar i gott skick inför semesterperioden och det är få planerade stora störande banarbeten.

”Däremot har vi många hastighetsnedsättningar på Malmbanan som kan medföra mindre förseningar”.

Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget, rapporterar också rekordmånga bokningar i den svenska inrikestrafiken.

”På sträckan Stockholm-Malmö har vi 20 procent fler sålda biljetter jämfört med förra sommaren som var en sommar med många resenärer”, säger han.

En Y1:a stannar vid hållplatsen vid bron över Pite älv för att Inlandsbanans passagerare ska få vandra över bron.

40 procent fler biljetter sålda

”Det är hårt tryck på tågen till och från Jämtland, vi har sålt 40 procent fler biljetter mellan södra Sverige och Jämtland än förra sommaren vid midsommarhelgen.”

Snälltåget kör två nätter i veckan mellan Malmö och Storlien via Stockholm. Premiärturen för sommaren kördes 21 juni med tolv vagnar.

”VI har tidigarelagt säsongpremiären två veckor sedan förra året och det finns helt klart en efterfrågan på sommarresor till Jämtlandsfjällen.”

Däremot är det färre som bokat resor till och från Hamburg och Berlin hittills i sommar jämfört med förra året.

Vi kör två dubbelturer till Österrike. Intresset verkar vara stort.

 

Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget

Tågstopp elva dagar i Danmark

”Det är en minskning på nästan 25 procent”, säger Marco Andersson. ”Minskningen beror till stor del på att det är banarbeten i Danmark och i Hamburg elva dagar i juli och vi tvingas ställa in tågen till och från Berlin.”

I stället kommer Snälltåget att köra nattåg mellan Odense eller Fredericia och Innsbruck via München med bussanslutning mellan Malmö och de danska städerna.

”Vi kör två dubbelturer till Österrike”, säger Marco Andersson. ”Intresset verkar vara stort.”

Hur mycket SJ:s nattågstrafik mellan Stockholm och Berlin, som inleddes i september förra året, betyder för Snälltågets nattåg på samma sträcka säger sig Marco Andersson ha svårt att bedöma.

Snälltågets snälltåg till Berlin har nyss lämnat Stockholm C i juli 2021.

MTRX över prognoserna

Även MTRX ser fram mot en sommar med många resenärer på tågen.

”Bokningsläget ser väldigt bra ut, vi har dessutom haft många resenärer hela våren”, säger Filip Thunell, vd i MTRX. ”Maj var den bästa maj-månaden hittills och juni, juli och augusti överträffar våra prognoser.”

MTRX har gynnats av SJ:s sena biljettsläpp och Flixtrains minskade trafik.

”Det viktigaste för mig är naturligtvis att det går bra för MTRX men det är viktigt att varumärket ”Järnvägen” mår bra, det gynnar hela branschen och även MTRX”, säger Filip Thunell.

Det ser dessutom gynnsamt ut för tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg, det är inga planerade banarbeten på Västra stambanan och inga omledningar förutom för MTRX-tåget Stockholm-Båstad som körs via Borås på grund av tågstoppet mellan Göteborg och Mölndal.

Vi räknar inte med de nya tågen, det får bli en bonus om de kan sättas i trafik senare i sommar.

 

Therese Fanqvist, marknadschef på Inlandsbanan

Sämre än väntat för Inlandsbanan

Inlandsbanan kör som vanligt i sommar med en dubbeltur mellan Mora och Östersund och en dubbeltur mellan Östersund och Gällivare med start veckan före midsommar. Biljettförsäljningen har dock varit något sämre i år än förra året.

”Då fanns troligen ett uppdämt behov av att resa efter pandemin”, säger Therese Fanqvist, marknadschef på Inlandsbanan. ”I år har många lite ansträngd ekonomi även om vi gynnas av valutakurserna.”

Alla tillstånd för att använda de nya Lint-tågen i trafiken är inte klara och troligen blir det de gamla Y1:orna som transporterna turisterna även denna sommar.

”Vi räknar inte med de nya tågen, det får bli en bonus om de kan sättas i trafik senare i sommar”, säger Therese Fanqvist.

Det omfattande slipersbytes som genomfördes med start förra sommaren är avslutat och förseningar ska inte behöva återkomma i år.

SJ ser ökad biljettförsäljning

SJ ser ökad biljettförsäljning både för juli och augusti jämfört med förra året.

”Det är en väldigt hög efterfrågan från resenärerna men eftersom vi har ett ökat utbud i år så finns det fortfarande många biljetter att köpa”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ. ”Vi ser att många köper med några dagars varsel just nu.”

SJ kan öka antalet tåg på flera sträckor eftersom man ställt in snabbtågstrafiken mellan Göteborg och Malmö under nio veckor när det är banarbeten i Almedal mellan Göteborg och Mölndal.

Även SJ:s nattågstrafik har tappat resenärer under våren men enligt Jan Kyrk, affärschef på nattågen Göteborg-Umeå, Stockholm-Duved och Stockholm-Malmö, ser det ”hyfsat bra ut” inför semestermånaderna.

SJ kör fler tåg sommaren 2023 än förra sommaren och biljettförsäljningen går som tåget. Två X2000-tåg möts i Linköping sommaren 2021.

Fullbokat till Berlin

Euronight, SJ:s nattåg till Tyskland, är däremot redan fullbokade nästan samtliga avgångar de närmaste månaderna.

”Vi har bara ströplatser kvar på de avgångar vi släppte biljetterna till alldeles nyligen”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ. ”Det är en väldig efterfrågan på resor till kontinenten, det är fantastiskt roligt”.

SJ kör med sex vagnar i nattågen, två sovvagnar och fyra liggvagnar. En av liggvagnarna används som sittvagn. I nästa vecka får SJ förstärkning med en sovvagn men den kommer i första hand att finnas som reserv.

Första sittvagnarna i höst

”I höst godkänns förhoppningsvis de första sittvagnarna och när vi sätter dem i trafik kan alla liggvagnar äntligen användas just som liggvagnar”, säger Dan Olofsson.

SJ drabbas liksom Snälltåget av banarbeten och tågstopp i Danmark under elva dagar i slutet av juli. Medan Snälltåget kör buss till Odense respektive Frederica och tåg till Österrike ställer SJ in nattågstrafiken.

”Vi passar på att göra underhåll och reparationer som vi inte hinner med i när vagnarna rullar så gott som dygnet runt”, säger Dan Olofsson.

”Men det är synd att Danmark och Tyskland inte synkar sina banarbeten. Nu blir det ofta en utmaning att köra hela vägen mellan Stockholm och Berlin med banarbeten och omledningar eller inställda tåg vid olika tillfällen.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Fler kan lämna tågen i tid

85 procent av alla evakueringar av resenärer från havererade tåg kunde påbörjas inom den tidsfrist på en-två timmar som gäller sedan 2017. Det visar Trafikverkets redogörelse till regeringen.

Västtrafiks Regina-tåg X50 3295 evakuerades i Tanum i juli 2011 sedan en av rälerna vikit ner sig och tåget spårat ur.
Nyhet

Kräver stopp för SJ:s nattåg

Trafikverket bryter mot reglerna om statsstöd för tågtrafik när det upphandlat tågtrafik som gör det möjligt för SJ att köra nattåg till Tyskland som skadar konkurrenten Snälltåget. Det anser Allrail, alliansen för oberoende tågtrafikföretag.

Nyhet

610 miljoner kr i EU-bidrag

Sverige får 59 miljoner euro, motsvarande ca 610 miljoner kronor, i EU-bidrag till fyra järnvägsprojekt. De största delarna går till fyrspårsutbyggnaden Flackarp-Arlöv och Västlänken genom Göteborg.