Annons:

Publicerad: 2023-05-05

Nya tåg Malmö–Stockholm nästa vecka

SJ sätter in de moderniserade X2000-tågen mellan Malmö och Stockholm från och med 8 maj 2023. Det blir till att börja med tre avgångar i varje riktning.

SJ satsar totalt cirka 3,5 miljarder kronor på uppgraderingen av X2000-flottan, vilket inkluderar nya tekniska system och inredning. Den första helt uppgraderade tågsättet visades för massmedia och allmänheten 16 november 2021 och sattes i trafik mellan Stockholm och Göteborg samma dag.

Ombyggnaden har försenats flera år men arbetet har genomförts med stor noggrannhet och omsorg, enligt Monica Lingegård, vd på SJ.

Ett halvdussin tågsätt har överlämnats till SJ och satts i trafik medan andra fortfarande genomgår teknisk uppgradering och modernisering av interiören.

Efter att ha trafikerat sträckan mellan Stockholm och Göteborg i ett opch ett halvt år år kommer de ombyggda tågen nu även att trafikera sträckan Stockholm-Malmö-Köpenhamn.

SJ:s uppgradering av X2000-flottan är en komplex process som involverar många parter. Ombyggnaden har tagit längre tid än planerat på grund av de tekniska svårigheter som har uppstått i integreringen av nya och gamla system.

ANNONS:

Fler notiser

Notis

Ny tågpendel mellan Piteå och Göteborg

Träfraktkontoret i Göteborg och dotterbolaget TFK Logistics har etablerat en järnvägspendel mellan Piteå och Göteborgs Hamn. Det innebär att företag i Norrbottenregionen säkrat en effektiv och klimatsmart transportlösning till och från marknader runt om i världen.

Notis

Järnväg i hamn i Norrköping

Parallellt med investeringarna har Trafikverket och Norrköpings kommun investerat i en elektrifierad järnvägsförbindelse till Pampusterminalen. Trafikverket bygger nu även en ny godsbangård i anslutning till hamnen.

Notis

TCS lanserar osynliga biljetter

Tata Consultancy Services (TCS) meddelar lanseringen av företagets Invisible Tickets-lösning, framtagen i samarbete med ING Bank. Lösningen ska hjälpa kollektivtrafikföretag världen över att förändra resupplevelsen.

Notis

Linda Rudenwall ny vd för Göteborgs Spårvägar

Linda Rudenwall ny vd Göteborgs Spårvägar. Hon har tidigare varit chef för ekonomi- och upphandlingsavdelningen på Göteborgs Spårvägar och har bred erfarenhet från bland annat ledande positioner inom kommunal sektor. Hon tillträder sin nya befattning 1 januari 2024.