Annons:
Nya tåg på Roslagsbanan i trafik
31 oktober kl 10.35 avgick det första nya Roslagsbanetåget X15p i tid från Östra station i Stockholm mot Ormsta. Avgången fick applåder av en stor skara resenärer, som också hade sällskap av en reporter från SR P4 Stockholm.
De nya Stadlertågen kommer nu successivt att fasas in på Roslagsbanan. De ersätter de 30 år gamla X10p-tågen som med manöver- och mellanvagnar har fler sittplatser men sämre utrymmen för rullstolar och barnvagnar.
De nya tågen är säkrare och mer handikappanpassade. Golvet är samma höjd som plattformarna för ökad tillgänglighet och alla dörrar vita för att skapa bättre kontrast för personer med nedsatt syn.
De nya vagnarna har försetts med tydliga elektroniska destinationsskyltar både i fronten och på sidan. Inne i vagnarna har SL installerat övervakningskameror, elektroniska informationsskyltar, ny belysning och fler fönster som går att öppna.
Tågen är särskilt anpassade för svenska vinterförhållanden.
FAKTA Nya X15p
- Det har beställts 22 tåg till Roslagsbanan.
- Fordonen är byggda för en maxhastighet på 100 kilometer i timmen och rymmer 300 resenärer med sittplatser för drygt 150.
- Tillverkare är Stadler i Schweiz.
FOTO: Österåkers kommun
ANNONS:
Du kanske också är intresserad av:
Fler tåg när restriktioner avskaffas
Tågtrafiken utökas när restriktionerna för resor inom Sveriges avskaffas om knappt en vecka. MTR kör fler tåg och Snälltåget förlänger sina tåg. SJ fattar beslut om utökad trafik de närmaste dagarna.
Pandemin slog hårt mot MTRX
MTR Express redovisar en förlust 113 miljoner kronor för 2020. Lönsamheten, eller snarare bristen på lönsamhet, är tillbaka till 2016 års nivå, första året med helårstrafik mellan Stockholm och Göteborg.
Regionaltågen räddade
Regionaltågen i Bergslagen och på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping är räddade. Åtminstone under 2025. Trafikverket lovar bidrag till Tåg i Bergslagen och Region Kalmar län ett år till.
Färre kilometer järnväg för varje svensk
Antalet kilometer järnväg per invånare minskade med 14 procent mellan 2005–2021 i Sverige. Stockholm, Skåne och Västra Götaland är bland de regioner i Europa som har haft mest negativ utveckling av järnvägstätheten. Detta visar en ny rapport från COWI.