Annons:
Lövholmen kombiterminal fyller ett år
Lövholmen kombiterminal i Piteå firade nyligen ett år i drift. Terminalen, som ägs av Stenvalls Trä, startade inledningsvis för att hantera den egna verksamhetens transportbehov. Majoriteten av volymerna består fortfarande av sågade och hyvlade trävaror från Stenvalls fyra sågverk i regionen.

FOTO: Lövholmen
Lövholmen kombiterminal i Piteå firade nyligen ett år i drift. Terminalen, som ägs av Stenvalls Trä, startade inledningsvis för att hantera den egna verksamhetens transportbehov. Majoriteten av volymerna består fortfarande av sågade och hyvlade trävaror från Stenvalls fyra sågverk i regionen.
Från sågverken körs godset på lastbil och stuffas i containrar snabbt och effektivt med loadplate på terminalen på Lövholmen, för att sedan köras ner på tåg till Göteborgs hamn. Därefter lastas containrarna på anslutande fartyg mot marknader i bland annat Asien, USA och Sydeuropa.
Men över tid har fler varuägare i en rad olika branscher i regionen fått nys om möjligheterna som terminalen erbjuder. Dessa har välkomnats av terminalen, som därmed successivt börjat hantera en större mix av gods, bortom skogsprodukter.
En utveckling som Roger Bergman, marknadschef för Stenvalls Trä, vill se mer av.
“Vi vill vara en öppen terminal för hela regionens industri som vi är väldigt måna om. Vi är inte på något sätt exklusiva för Stenvalls Trä, utan vi har både kapacitet, kompetens och vilja att hantera större och mer diversifierade volymer. Och det har vi redan sett början på,” säger han.
När verksamheten startade för ett år sedan hade man en avgång till och från Göteborgs Hamn. Man gick ganska snabbt upp till två omlopp, och på sikt vill man öka frekvensen ytterligare. Transporten till Göteborgs Hamn tar 23 timmar, och 93 procent av tågen har kommer fram med max två timmars marginal sedan uppstart.
Terminalen har ett nära samarbete med APM Terminals som driftar hamnens containerterminal, TFK Logistics och Hector Rail på tågsidan och Träfraktkontoret som bokar de anslutande sjötransporterna.
Lövholmen Kombiterminal ingår i Railport Scandinavia, ett omfattande järnvägsnätverk bestående av närmare 30 inlandsterminaler som genom täta avgångar tar gods från hela Sverige till och från Göteborgs hamn.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Lysekilsbanan kan åter få godstrafik
Det kan åter bli godstågstrafik på Lysekilsbanan. Med en blygsam upprustning av banan kan godståg släppas fram i 40 km/h om några år.
Tio växlar utbytta på Västra stambanan
Under påskhelgen har tio gamla, hårt slitna växlar på Västra stambanan mellan Katrineholm och Hallsberg bytts ut mot nya växlar.
Många inställda tåg under påskhelgen
Omfattande banarbeten under påskhelgen medför att många tåg är inställda eller omledda. Bussar ersätter tågen i stora delar av Västsverige och mellan Stockholm och Bålsta.
Göteborg C byggs om för längre tåg
Säckbangården i Göteborg kommer att byggas om för att möjliggöra trafik med 400 meter långa tåg. Men ombyggnaden inleds inte förrän Västlänken är klar och kommer av allt att döma inte att vara färdig förrän i slutet av 2030-talet.
VR högst punktlighet Stockholm–Göteborg första kvartalet
Under årets första tre månader var 81 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg i tid. Det är 4 procentenheter högre än andra snabbtåg på sträckan.
STAX 25 mellan Gävle och Ockelbo
Järnvägen mellan Gävle och Ockelbo blir STAX 25. Sveab Järnväg har fått i uppdrag av Trafikverket att förstärka bandel 243.
Järnvägsunderhåll i hög hastighet
Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.
Infranord vinner basunderhållskontrakt för Hallsberg-Laxå
Trafikverket har tilldelat Infranord uppdraget att utföra basunderhåll av järnvägsanläggningen Västra Stambanan, Hallsberg-Laxå samt Hallsberg rangerbangård. Anbudssumman uppgick till 475 MSEK.
Snälltåget kör direkt till Chemnitz
Snälltåget förlänger nattåget Stockholm – Berlin till Europas kulturhuvudstad 2025 – Chemnitz – i Sachsen i Sydöstra Tyskland.
Så blir stationsområdet i Olofström
I tisdags fattade kommunstyrelsen beslut om hur stationsområdet i Olofström ska utformas. Stationsområdet kommer bland annat ha en entré från bron för gående och cyklister.