Annons:

Publicerad: 2023-11-01

Nya tåg på Roslagsbanan i trafik

31 oktober kl 10.35 avgick det första nya Roslagsbanetåget X15p i tid från Östra station i Stockholm mot Ormsta. Avgången fick applåder av en stor skara resenärer, som också hade sällskap av en reporter från SR P4 Stockholm.

De nya Stadlertågen kommer nu successivt att fasas in på Roslagsbanan. De ersätter de 30 år gamla X10p-tågen som med manöver- och mellanvagnar har fler sittplatser men sämre utrymmen för rullstolar och barnvagnar.

De nya tågen är säkrare och mer handikappanpassade. Golvet är samma höjd som plattformarna för ökad tillgänglighet och alla dörrar vita för att skapa bättre kontrast för personer med nedsatt syn.

De nya vagnarna har försetts med tydliga elektroniska destinationsskyltar både i fronten och på sidan. Inne i vagnarna har SL installerat övervakningskameror, elektroniska informationsskyltar, ny belysning och fler fönster som går att öppna.

Tågen är särskilt anpassade för svenska vinterförhållanden.

FAKTA Nya X15p

  • Det har beställts 22 tåg till Roslagsbanan.
  • Fordonen är byggda för en maxhastighet på 100 kilometer i timmen och rymmer 300 resenärer med sittplatser för drygt 150.
  • Tillverkare är Stadler i Schweiz.
FOTO: Österåkers kommun

ANNONS:

Du kanske också är intresserad av:

Porträtt

Trivs bättre som tågvärd i Danmark

Fredrick Neptin trivs bättre som tågvärd i Danmark än han gjorde i Sverige. Han uppskattar ordning och reda, kontinuitet och generösa personalförmåner. DSB sköter nästan alla tågtrafik och det är ett och samma biljettsystem över hela Danmark.

Notis

Nytt lagförslag hotar tågresor till Köpenhamn

Det finns stor risk för att SJ måste ställa in trafiken på sträckan Köpenhamn–Malmö med alla snabbtåg om ett nytt lagförslag om tillfälliga förbud att transportera personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige går igenom och tillämpas.

Krönika

Mer makt åt resenärerna

Jonas Friberg är nätverksexpert, organisationskonsult och ledarskapsutbildare med hundratusentals kilometer tågresor i bagaget. Han är också ordförande i Resenärerna och önskar i den här texten mer makt åt resenärerna.