Annons:
Ny treskensväxel i Jenny
I höstas bytte Trafikverket en av Sveriges mest unika växlar, treskensväxeln i Jenny. Den gamla växeln var officiellt från 1964 men delar av den var troligen betydligt äldre.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

YBo5p 883, fd SJ Yp 883, tillverkad 1954 har just passerat den nya treskensväxeln i Jenny 25 januari 2025.
”Den gamla växeln var hårt sliten och krävde väldigt mycket underhåll”, säger Mårten Vigh, leveransuppföljare Underhåll Järnväg på Region Sydost på Trafikverket.
”Efter varje körning med mätvagnen på Tjustbanan till Västervik fick vi anmärkningar på växeln som måste åtgärdas innan tågtrafiken genom Jenny kunde återupptas.”
Järnvägen som tidigare gick från Norsholm till Västervik, Norsholm–Västervik–Hultfreds Järnvägar (NVHJ), förstatligades 1949 och breddades från smalspår till normalspår 1964 samtidigt som sträckan Norsholm–Åtvidaberg lades ner.
Gles trafik på normalspåret
Tågen rullar numera mellan Linköping och Västervik men i allt glesare omfattning. I augusti 2023 minskades persontågstrafiken från 16 till sex tåg per dag. Bussar ersätter de inställda tågen. Godstågstrafiken upphörde för ungefär tio år sedan.
Orsaken till utglesningen av trafiken var banans dåliga standard och återkommande problem med de Itino-motorvagnar som trafikerar banan.

Färre tåg på Tjustbanan
Trafiken på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik minskas från 16 till sex tåg per dag senast 14 augusti i år. Bussar ersätter de inställda tågen.
Annons:

Smalspårigt jubel i Småland
Tjustbygdens Sparbank fortsätter att stötta smalspårstrafiken mellan Västervik och Hultsfred. Med bidrag på fem miljoner kronor kan en bättre begagnad spårriktare och en större vagnhall tas i bruk nästa år.
Järnvägen mellan Västervik och Hultsfred breddades aldrig. Tågtrafiken på smalspåret Västervik-Hultsfred-Växjö gick på sparlåga i 20 år efter breddningen av Tjustbanan Linköping-Västervik och i augusti 1984 lades persontågstrafiken ner och året därpå godstågstrafiken.
Men det fanns och finns järnvägsentusiaster som ville och vill bevara smalspåret och tågtrafiken.
Vägverket byggde väg på smalspåret
Numera sköter Förvaltnings-AB Smålandsbanan och Tjustbygdens Järnvägsförening banan och tågtrafiken. Vägverket byggde väg över järnvägen och först på Valborgsmässoafton 2003, sedan en bro byggts över järnvägen, kunde tågtrafiken återupptas hela järnvägen till och från Västervik.
Nu rullar rälsbussar och loktåg med ånglok och lokomotorer under en stor del av året.
Ända sedan Tjustbanan breddades till normalspår för drygt 60 år sedan har de smalspåriga och de normalspåriga tågen samsats på tre räler på den fyra kilometer långa sträckan mellan Jenny och Västervik.
I Jenny finns en högst speciell växel för att smalspåret ska kunna vika av från Tjustbanan. I Västervik finns två likande växlar för att de stora tågen och de små tågen ska kunna skiljas åt.
Gamla växeln minst 60 år
Växeln i Västervik som användes flitigt 1964-1984 och nästan lika flitigt sedan 2003 lades in 1964 men Mårten Vigh på Trafikverket tror den är äldre.
”Jag är ganska säker på att det fanns delar i växeln som var betydligt äldre”, säger han.
”Det hade i vilket fall som helst gjort sitt och det var svårt att hitta komponenter.”
Den nya växeln, som lades in i oktober förra året, är tillverkad av Scandinavian Track Group (STG), numera en del av Vossloh Rail Services Scandinavia.
”Den gamla växeln hade 43 kg-räler medan den nya har 50 kg-räler och är betydligt mer stabil”, säger Mårten Vigh.
”Vi har inte haft några anmärkningar vid körning med mätvagnen på Tjustbanan sedan vi lade in den nya växeln.”
Krävdes nya ritningar
För att kunna bygga den nya växeln fick STG ta fram nya ritningar, det finns ingen standard för treskensväxlar.
Iläggningen av växeln gick också utan problem under en natt i oktober även om det fanns endast fem centimeters marginal till björkallén vid sidan av spåret.
De två liknande växlarna i Västervik är ännu inte mogna för utbyte.
”Men vi ska byta en tunghalva på den ena växeln i år”, säger Mårten Vigh. ”Det kommer säkert att gå bra.
”Det är tur att det finns förnuftigt och skickligt folk i den svenska järnvägsbranschen.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Fortsatt oenighet om nattågen
Hur slitna var lok och vagnar när Vy Tåg tog över trafiken på Övre Norrland? Hur sköttes fordonen under de fyra år Vy Tåg ansvarade för trafiken? I vilket skick var de när SJ tog över i december förra året? En sak är säker. Vy Tåg och SJ är inte helt överens.
”Sluta sopa och sätt spaden i marken”
Mer fart, snabbare avbetalning på underhållsskulden och nya metoder och maskiner som gör skillnad så att vi får spaden i backen. Det var tydliga besked från infrastrukturminister Andreas Carlson på JBS-konferensen förra veckan.
Nytt Krösatåg till Sverige
Det första av 28 nya Krösatåg har anlänt till Sverige. Nu väntar minst ett år av provkörningar innan de första tågen sätts i trafik i Småland under 2026.
Asbest kan stoppa 620-loken
SBB Cargo har upptäckt att det finns asbest i 620-loken. Försäljningen av lok till Nordic Re-Finance har stoppats medan SBB Cargo utreder om och hur asbesten loken kan saneras.