Annons:
Nya X2000 fyra år försenad
2013 beslöt SJ att modernisera X2000-tågen. Det första skulle vara klart 2016. Men provkörningarna inleddes först 2017 och ännu är det första tågen inte klart för trafik. Nu lovar SJ premiärtur i vinter. Men färgsättningen är hemlig.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Så här tror vi på järnvägar.nu SJ X2 Upgrade kan komma att se ut. Lokets front är lackat för att likna den blanka korgen och en mycket mörkt grön dekor på taket går också ner över förarhytten. Samma kulör återfinns på tågets dörrar.
Ilustration: järnvägar.nu / Magnus Gillberg
Annons:
Någon gång i vinter.
Arvid Fredman, fordonsdirektör på SJ
I maj 2017 var beskedet att det första ombyggda X2000-tåget skulle sättas i ordinarie trafik tredje kvartalet 2018.
Det senaste officiella beskedet från SJ är att Nya X2000 sätts i trafik ”någon gång under kvartal fyra 2020”.
”Någon gång i vinter”, säger nu Arvid Fredman, fordonsdirektör på SJ sedan december förra året.
Varför ombyggnaden dragit ut på tiden och varför provkörningarna inte tycks visa att de ombyggda tågen är klara för trafik är inget som SJ-ledningen vill kommentera.
”Det är en utmaning att få de nya tekniska systemen att komma överens med de gamla systemen som finns kvar”, säger Fredman. ”Det blir oerhört många gränssnitt som skall fungera i alla lägen.”
”Men arbetena på verkstaden i Tillberga är i full sving, provkörningarna går bra och alla tillstånd från Transportstyrelsen är klara.”
Enligt Fredman har coronapandemin försenat leveranserna av vissa komponenter vilket bidragit till att utbildning för lokförare, ombordpersonal och verkstadstekniker kommer igång senare än planerat.
Nya dörr monterad på UB2X 2516 i Tillberga 1 juli 2020.
Vi har kört X2000-tågen väldigt mycket och väldigt länge Det är egentligen förvånande att de fungerat så väl som de gjort i 30 år.
942 resor till månen
De äldsta X2000-tågen har varit i drift i 30 år och de 44 drivenheterna som tillverkats hade i söndags kväll rullat sammanlagt 362 miljoner kilometer, motsvarande drygt 9 000 varv runt jorden eller 942 resor till månen.
Under de 30 åren har det gjorts 200 miljoner resor med X2000-tågen, fler för varje år till coronapandemin slog till i våras.
X2 2007, den sjunde drivenheten som levererades till SJ 1991, leder långkörarligan med 9 372 250 kilometer.
Trots ett par invändiga renoveringar börjar mycket bli slitet. De tekniska systemen utvecklades på 1980-talet och mycket har blivit omodernt och börjat krångla samtidigt som det är brist på vitala reservdelar.
”Vi har kört X2000-tågen väldigt mycket och väldigt länge”, säger Fredman. ”Det är egentligen förvånande att de fungerat så väl som de gjort i 30 år.”
Det mesta är känt
Det mesta om ombyggnaden är dock känt sedan länge. Den enda hemligheten är egentligen vilken färg nya X2000 kommer att få. Att de, förutom de stora ytorna med korrugerad rostfritt stål, kommer att målas i grönt är igen högoddsare.
Arvid Fredman vill inte berätta vilken färg Nya X2000 får.
Enligt vad Järnvägar.nu erfar kommer Nya X2000 att få en mörkgrön, nästan umbrafärgad, kulör på front och dörrar.
Invändigt händer desto mer. Hela inredningen i såväl sittvagnar som bistro och drivenhet har rivits ut i de två provombyggda tågen.
Det blir nya stolar, nya innerväggar, nya innerdörrar, ny elutrustning med nya batterier och ny belysning.
Interiören har redan vunnit pris i den internationella designtävlingen Red Dot.
Nya X2000 tilldelades i somras designpriset, Best of the best, i klassen för tåg och flygplan. Juryn skrev bland annat: ”Omsorgen om detaljerna och belysningen skapar en lugn atmosfär i vagnen. Designen lyckas skapa ett intryck av ett bekvämt inrett vardagsrum. Detta förstärks ytterligare av de nyutvecklade, ergonomiska sätena.”
Nya dörr monterad på UB2X 2516 i Tillberga 1 juli 2020.
Jag är 190 cm lång och tycker de nya stolarna är bekväma och att det är gott om plats i både första och andra klass.
Arvid Fredman, fordonsdirektör på SJ
Nya stolar ger fler sittplatser
De nya stolarna ska ge ökad komfort och bättre utrymme för benen trots att varje tågssätt får 15 procent fler sittplatser, 360 i stället för dagens 310-330 beroende på andelen förstaklassvagnar.
Samtliga tågsätt får endast en förstaklassvagn. I dag har ungefär hälften av tågsätten, de som normalt rullar mellan Stockholm och Göteborg, två förstaklassvagnar. Det betyder av allt att döma dyrare förstaklass-biljetter i tågen på Västra stambanan.
”Trots fler stolar kommer resenärerna att uppleva att det är gott om plats i Nya X2000”, säger Arvid Fredman. ”Jag är 190 cm lång och tycker de nya stolarna är bekväma och att det är gott om plats i både första och andra klass.”
Enligt juryn i designtävlingen är färgskalan ”sobert skandinaviskt” och interiören framstår som ”mycket samtida för ett modernt snabbtåg.”
I drivenheterna har det mesta mellan golv och tak blåsts ut, tryckluftstativet lär dock fått vara kvar. Det innebär nya styrsystem, nya elkraftsystem med nya strömriktare, ny huvudtransformator, ny kompressor, ny frånskiljare, ny huvudbrytare, ny ventilavledare och nytt felindikeringssystem.
Drivenhet X2 2005 provkörs på verkstadsspåren i Tillberga i maj 2017.
Alla tåg ska kunna gå till Köpenhamn
Hittills har endast tolv av de 42 drivenheterna haft transformatorer och tågsäkerhetssystem som möjliggjort trafik i Danmark, i praktiken till och från Köpenhamn.
Med de nya transformatorerna och dubbla tågsäkerhetssystem skall alla X2000-tåg kunna trafikera Köpenhamn.
Drivenheterna förbereds också för installation av ETCS, fordonsdelen av det europeiska tågledningssystemet ERTMS.
Boggierna och traktionsmotorerna under golvet är också kvar. Effekten är oförändrad 3 260 kW liksom toppfarten 200 km/h.
Den mediokra accelerationen skall dock bli något mindre medioker.
Alla tekniska system övervakas minutiöst, på ett helt annat sätt än som var möjligt när X2000 konstruerades och byggdes på 1980-talet.
Arvid Fredman.
Bättre reaktionsförmåga
”Det nya styrsystemet och de nya strömriktarna jobbar lite snabbare än de gamla”, sade Lars Lindberg på SJ för drygt tre år sedan. ”Tåget får lite bättre reaktionsförmåga.”
Energiförbrukningen blir av samma anledning något lägre. Dessutom medför fler sittplatser att energiförbrukningen per resenär sjunker rejält.
Tågen blir tystare utvändigt, främst beroende på att kylfläktarna behöver jobba betydligt mindre med den modernare kraftelektroniken.
”Alla tekniska system övervakas minutiöst, på ett helt annat sätt än som var möjligt när X2000 konstruerades och byggdes på 1980-talet”, säger Arvid Fredman. ”Vi kommer att ha det intelligentaste fordonet på svenska spår.”
”Antalet stoppande eller försenande fel kommer att minska mycket märkbart. Och då är inte särskilt många i dag. De nya tågen blir betydligt mer driftsäkra än dagens tåg.”
Ombyggnaden av de 36 tågsätten och ytterligare sex drivenheter kostar 3,5 miljarder kronor och är den hittills största investeringen i SJ AB:s historia.
Att modernisera de 30 år gamla tågen har visat sig svårt. Att samtidigt köra gamla och nya X2000-tåg blir också en utmaning för SJ.
Att samordna ombyggnaderna, löpande underhåll, utbildning av personal samt tursättning av nya och gamla fordon är mer komplicerat än man skulle kunna tro.
300 man från SJ, ABB, Stadler och flera andra underleverantörer har arbetat med ombyggnaden av X2000 i flera år
Det nya förarbordet utprovas på X2 2005.
20-25 års längre livstid
Med den genomgripande ombyggnaden av X2000-tågen förlängs livslängden med 20-25 år.
Crister Fritzson, som var vd för SJ från oktober 2012 till april 2020, tyckte det var nästintill självklart att modernisera X2000-tågen i stället för att köpa nya snabbtåg.
”Vi gjorde en grundlig analys och fann att en livstidförlängning av X2000 var det bästa alternativet”, sade han för ett par år sedan. ”X2000 har mjuka boggier och korglutning som gör att vi kan köra snabbt på kurviga svenska järnvägar samtidigt som det är väldigt komfortabla tåg med låg ljudnivå, en ljudnivå som är svår att nå med tåg med motorer och elektrisk utrustning i sittvagnarna.”
”Andra snabbtåg som fanns tillgängliga då hade sämre komfort och skulle inte klara samma restider.”
”Dessutom var det ekonomiskt betydligt mer fördelaktigt att bygga om än att köpa nytt, det handlade om ungefär halva kostnaden. Beslutet att satsa på X2000 var ganska enkelt att fatta våren 2013.”
Fritzson är övertygad om att resenärerna kommer att uppleva ombyggda X2000 som nya tåg.
”Utsidan må bli ganska oförändrad men tar man av ögonbindeln på en kund som kommit ombord kommer kunden inte att tro att han eller hon är i ett X2000-tåg.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
En kvarts miljard minus för Green Cargo
Green Cargo gjorde en stark återhämtning under fjärde kvartalet 2020 men helåret slutade med ett minus på 222 miljoner kronor. Transportvolymerna var åtta procent lägre än 2019.
Allt längre väntan för godstågen
Godstågen får stå åt sidan när snabbtåg, regionaltåg och lokaltåg ska fram. Transporttiderna blir allt längre och godstågsbolagen får allt svårare att konkurrera med lastbilstransporter.
Flixtrain drar ner efter bra sommar
Avgångarna har blivit färre, uppehållen ska bli fler och nästa år inleds trafiken mellan Stockholm och Malmö. Ledningen för Flixtrain är nöjd med den första sommaren på svenska spår.
Stora järnvägssatsningar för Arlanda
Infrastrukturen behöver byggas ut och planerade investeringar tidigareläggas om Arlanda flygplats ska kunna få ökad kapacitet och förbättrad tillgänglighet. Den slutsatsen drar den särskilde utredaren Peter Norman i ett första delbetänkande.