Annons:

Publicerad: 2021-07-02

Nypremiär för nattåg till Tyskland

27 juni rullade de första reguljära nattågen mellan Sverige och Tyskland via Danmark på 27 år. När nattåget Alfred Nobel lades ner i augusti 1994 var det få som trodde på en renässans för nattågen.

Text: Ulf Nyström Foto: Linus Hall

Första nattåget från Stockholm till Berlin via Köpenhamn och Hamburg ska strax avgå från Padborg efter byte från Hector Rails Traxx-lok till ett 114-lok från Wedler Franz Logistik (WFL).

Annons:

”Det mesta har fungerat riktigt bra och intresset har varit väldigt stort, särskilt i Danmark”, säger Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget.

På söndagseftermiddagen rullade det första nattåget från Stockholm med destination med Berlin och några timmar senare rullade det första tåget från Berlin mot Stockholm.

Liggvagnarna mellan Stockholm och Berlin åker snålskjuts med Snälltågets ordinarie tåg mellan Stockholm och Malmö och går sedan i ett särskilt tåg mellan Malmö och Berlin via Köpenhamn och Hamburg.

Hector Rail svarar för tågdragningen mellan Malmö och Padborg vid dansk-tyska gränsen medan Transdev Regio Ost svarar för tågdragningen mellan Padborg och Berlin med lok från Wedler Franz Logistik (WFL).

Det första nattåget från Sverige till Tyskland via Danmark på 27 år passerar över Rendsburger Hochbrücke vid 04-tiden natten till 28 juni.

Nattåg via tågfärja

SJ och därefter Snälltåget, som är ett dotterdotterbolag till Transdev, har tidigare kört nattåg mellan Malmö och Berlin sommartid men då via tågfärja mellan Trelleborg och Sassnitz.

När det blev problem med färjeöverfarterna beslöt Snälltåget att satsa på omvägen via Köpenhamn och Hamburg.

Efter två uppskjutna premiärer på grund av coronapandemin och reserestriktionerna är alltså nattågstrafiken via Köpenhamn nu igång.

Första natten kördes tåget med fem liggvagnar, de två följande nätterna med tre liggvagnar och nu ska tågen rulla med fyra liggvagnar. Minst en sittvagn medföljer alltid tåget. På fredagen uppstod dock ett fel på en liggvagn innan avgång från Stockholm och tåget mot Berlin fick köras med endast tre liggvagnar. Alla kunde dock beredas plats i de tre vagnarna utan att 50-procentsregeln överskreds.

Snälltåget satsar hårt på Berlin 2022

Snälltåget senarelägger trafikstarten för nattågen mellan Stockholm och Berlin via Malmö och Hamburg till 27 juni på grund av reserestriktionerna. Men nästa år utökas trafiken till 215 nätter.

Intresset för den nya nattågsförbindelsen mellan Stockholm och Berlin har varit mycket stort och biljettförsäljningen pekar på många resenärer under andra halvan av sommaren.

”Vi räknar med att gå upp till fem liggvagnar om en vecka eller två”, säger Marco Andersson. ”Vi märker att intresset för resor under senare delen av juli, i augusti och i september är väldigt stort.”

”Det beror troligen på att även yngre personer hoppas vara vaccinerade senare i sommar och att de då kan resa utan de restriktioner som gäller i dag.”

Störst massmedia-intresse i Danmark

Även om det massmediala intresset för det nya nattåget varit störst i Danmark och stort i Tyskland har antalet resenärer varit störst mellan ändpunkterna, det vill säga mellan Stockholm och Berlin.

”Lite överraskande men väldigt positivt”, säger Marco Andersson.

Men han betonar att resandet är mindre än Snälltåget ursprungligen räknade med.

”Men den beräkningen gjordes innan någon kunde ana hur långvarig pandemin och restriktionerna skulle bli”, säger Marco Andersson. ”Med tanke på pandemin ser det ändå ganska ljust ut just nu.”

De första nätterna har den svenska gränspolisens kontroller i Svågertorp varit mest tidsödande och den danska polisens kontroller i Padborg vid 02-tiden på natten varit mest irriterande.

”Vi kollar ju alla pass och skickar passagerarlistor till polismyndigheterna”, säger tågmästaren Linus Hall som redan jobbat i tågen mellan Malmö och Berlin fem nätter. ”Det räcker för den tyska gränspolisen och det borde räcka för den danska och den svenska. I annat fall kan polisen göra stickprovskontroller.”

Nattåget från Berlin mot Stockholm under uppehållet på Hamburg Hbf.

Kassa kassasystem

Men i övrigt tycker Linus Hall nattågstrafiken fungerat utmärkt.

”inga tekniska problem förutom med en liggvagn på torsdagen och inga förseningar”, säger han.  Nu på fredagskvällen har vi fullt, det vill säga halvfullt i sittvagnen från Berlin, och bra beläggning i liggvagnarna,”

Ett inte helt oväntat problem har varit betalningen i den så kallade Lönnkrogen, försäljningen av kaffe, vatten, vin, öl och godis i tågpersonalens kupé i nattågen.

”Vi fick kassasystemet knappt en vecka innan premiärturen. Vi befarade strul och vi fick strul”, säger Andersson. ”Vi har ju tre olika momssatser att ta hänsyn till och det verkar vara ett svårbemästrat problem. Nu klarar vi ruljangsen med handskrivna kvitton.”

Nattågen till Berlin körs alla dagar till och med 5 september och därefter onsdag -söndag till och med 3 oktober samt onsdag, fredag, lördag och söndag till och med 6 november.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Liten vinst för Green Cargo

Green Cargo redovisar en vinst på 42 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det är en förbättring med 79 Mkr jämfört med tredje kvartalet förra året. Men i år fick Green Cargo miljökompensation på 41 Mkr.

Nyhet

Satsning på järnväg i norr och underhåll

Stora satsningar på järnvägen för att möta industriutbyggnaden i norra Sverige. Höjd hastighet till 250 km/tim på Ostkust- och Västkustbanan. Ökat underhåll av högtrafikerade banor. Fortsatt utbyggnad av nya stambanor och ERTMS, med krav på ombordutrustning senast 2029.

Nyhet

SJ ställer in X2000-tåg

SJ ställer in tre-fyra X2000-tåg i varje riktning mellan Stockholm och Göteborg på grund av fordonsskador och omfattande sjukskrivningar på tågverkstäderna.