Annons:

Publicerad: 2020-11-20

Nystart för persontåg i norr

1 april återupptas persontågstrafiken mellan Boden och Haparanda efter 29 år utan ordinarie trafik. Stationen i Haparanda rustas upp och i Kalix byggs en helt ny station.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Norrtåg planera använda en Reginamotorvagn för trafiken mellan Luleå och Haparanda. Med Regina startade också Norrtåg trafiken mellan Umeå och Örnsköldsvik, bild från Botniabanan i augusti 2010.

Annons:

Vi hoppas och tror att tågen ska locka både skol- och arbetspendlare. Men långväga besökare som kommer med flyg och nattåg är lika välkomna ombord.

 

Joakim Berg, presschef på Norrtåg.

”Vi hoppas och tror att tågen ska locka både skol- och arbetspendlare”, säger Joakim Berg, presschef på Norrtåg. ”Men långväga besökare som kommer med flyg och nattåg är lika välkomna ombord.”

Till att börja med kommer Vy Tåg, som kör tågen på uppdrag av Norrtåg, att köra två dubbelturer om dagen mellan Luleå och Haparanda via Boden och en dubbeltur mellan Umeå och Haparanda via Boden.

Tågparet mellan Umeå och Haparanda har i Boden anslutningar till och från Luleå och Kiruna.

Måndag-fredag går tågen från Haparanda 05:54, 11:42 och 15:01 medan tågen från Luleå går 08:00 och 17:08 och tåget från Umeå avgår Boden 13:27.

Lördagar och söndagar bjuder på andra avgångstider.

Enda uppehållet mellan Haparanda och Boden blir i Kalix där en helt ny station, Kalix Östra, står klar inom kort.

Under två timmar Haparanda-Luleå

Restiden mellan Haparanda och Boden blir en timma och 25-26 minuter och restiden mellan Haparanda och Luleå strax under två timmar.

För trafiken på Haparandabanan kommer Vy Tåg att använda ett Regina-tåg som nu förses med ombordutrustning för trafiksäkerhetssystemet ERTMS.

Norrtåg hoppas så småningom kunna utöka trafiken men när det blir beror i första hand på vilka anslutningar som kan skapas till Uleåborg och Rovaniemi.

”Uleåborg är ju en storstad med 200 000 invånare och Rovaniemi ett stort turistmål”, säger Joakim Berg på Norrtåg.

Den finska riksdagen beslöt i juni att elektrifiera järnvägen mellan Laurila och svenska gränsen via Torneå.

”Elektrifieras järnvägen till Torneå kan vi skapa snabba förbindelser mellan Luleå och Uleåborg med byte i Haparanda och restider på lite drygt tre timmar”, säger Joakim Berg.

Bron över Kalixälven utanför Kalix i november 2012.

Stationshuset renoverat

I Haparanda har den befintliga plattformen vid stationshuset byggts om och anpassats till dagens krav samtidigt som signalsystemets anpassas för den nya trafiken.

Haparanda stad har renoverat den ståtliga stationsbyggnaden.

I Kalix byggs en ny plattform vid det nya resecentrumet som står klart inom kort.

”Vi har slutbesiktning 1 december och så ska allt vara klart”, säger Peter Keisu, projektledare på Trafikverket. Det finns alltid utmaningar i sådana här projekt och vi har haft en del leveransproblem på grund av coronapandemin.”

Byggandet av ny 80 meter lång perrong i Kalix, knappat en kilometer öster om centrum, har medfört att spåret måste justeras.

”Stationen ligger i en kurva och det är alltid en grannlaga uppgift att få spår och perrong i rätt läge med tanke på kurvradie och rälsförhöjning”, säger Peter Keisu.

Fyra skenor och två spårvidder på bron över Torneälven och gränsen mellan Sverige och Finland. En junidag 2009 återvänder T44 362 till Haparanda efter växlingsarbete på finska sidan.
Det gamla vattentornet i Lappträsk utmed gamla banan Morjärv-Haparanda i juni 2009.
Green Cargo växlar med två T44 i Haparanda i juli 2007
På den finska sidan finns persontrafik i form av ett nattåg från Kolari via Torneå östra till Uleåborg och vidare mot Helsingfors. I juli 2004 stod nattåget redo för avgång. 
Foto: Jan Lindahl

Trafikverkets kostnad 50 Mkr

Kostnaden för nybygget i Kalix och ombyggnaden i Haparanda blir cirka 50 miljoner kronor. Till det kommer Haparanda Stads kostnader för renoveringen av stationsbyggnaden.

Den reguljära persontågstrafiken mellan Boden och Haparanda lades ner 1992.

De sista åren bedrevs trafiken i Länstrafikens regi under namnet “Tornedalskan” med tre Y1-motorvagnar kallade “Amanda I-III”.

Sommaren 2000 körde Tågkompaniet en dubbeltur per dag mellan Boden och Haparanda med diesellok och vagnar inhyrda från Inlandsbanan i anslutning till nattågen mellan Stockholm och Boden.

2006 byggdes rustades banan mellan Boden och Morjärv upp, sidobanan mellan Morjärv och Kalix byggdes om och ny järnväg byggdes mellan Kalix och Haparanda.

Hela sträckan elektrifierades och fick det nya trafiksäkerhetssystemet ERTMS. Den nybyggda delen av banan är konstruerad för 250 km/h.

Regina-tågets maxhastighet är dock 200 km/h, den högsta hastighet som ännu tillåts på svenska spår.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Ny tågdepå i Hässleholm

Om två veckor, 29 maj, invigs den nya tågdepån i Hässleholm, en av de största i Sverige. Här ska de 111 Öresundstågen städas, tvättas och underhållas. Kostnaden för depån blir 1,5 miljarder kronor.

Nyhet

Resenärer oftare sena än tågen

De svenska tågresenärerna är mer försenade än de svenska tågen. Det är en av orsakerna till att resenärerna och allmänheten upplever tågen som mindre punktliga än de är i verkligheten.

Reportage

36 år med Krösatågen

2 juni 1985, för 36 år sedan, inleddes trafiken med Krösatågen i Småland. Jönköpings Länstrafik (JLT) tog det djärva beslutet att satsa på järnvägarna i en tid när bussarna skulle ersätta tågen.

Nyhet

MTR rustat för Mälardalen

Om ett par veckor tar MTR över Mälardalstrafiken. Efter en sommar då trafiken såg ut att haverera vid övertagandet verkar nu MTR få det mesta på plats till 12 december.