Annons:

Publicerad: 2020-05-22

Osäkert om nattågen till Berlin

I sommar skulle Snälltåget utöka trafiken mellan Malmö och Berlin med hjälp av tio nygamla liggvagnar. Men coronapandemin och osäkerheten kring tågresor över gränserna gör det osäkert om och när trafiken kan komma igång,

Text: Ulf Nyström Foto:Markus Blidh

Den första av de Bvcmz-liggvagnar som Snälltåget köpt begagnade från Tyskland har nu lackerats om av Tågab i Kristinehamn. Vagnarna, som är av typen Bvcmz 248.5, användes som liggvagnar i Tyskland, Danmark, Nederländerna, Frankrike, Italien, Tjeckien, Österrike och Schweiz till DB lade ner det mesta av nattågstrafiken 2016.

Annons:

Vi vågar inte göra någon prognos för när vi kan köra igång.

 

Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget.

60 liggplatser och AC

Vagnarna har tio kupéer med vardera sex bäddar och har i motsats till svenska liggvagnar klimatanläggning.

”Vagnarna har stått avställda i några år och genomgår därför revision, en teknisk översyn, i Tyskland och ommålning innan de sätts i trafik”, säger Andersson.

Lackeringen görs av Tågab i Kristinehamn, den första vagnen kom ut ur lackverkstaden 20 maj.

”Vagnarna är fräscha men den invändiga designen är kanske lite gammaldags så vi skall modernisera vagnarna även invändigt så småningom”, säger Marco Andersson.

Stena Line har ställt in trafiken med tågfärjan FS Sassnitz mellan Trelleborg och Sassnitz under våren, trafiken kan komma att återupptas tidigast 1 juni.

”Det skapar ju ytterligare osäkerhet”, säger Marco Andersson. ”Kanske kan vi åka med tågfärja mellan Trelleborg och Rostock och sen ta oss vidare till Berlin.”

”I värsta fall tvingas vi ta omvägen över Själland och Jylland via Öresundsbron och Stora Bält-bron men det blir betydligt dyrare för oss, det tar längre tid och det kräver lok med tre signalsystem, sådana har vi inte tillgång till i dag.”

Trafik till Berlin när gränser öppnas

Trots all osäkerhet och alla komplikationer siktar Snälltåget på att köra nattåg mellan Malmö och Berlin i sommar.

”Vår ambition är att komma i gång med någon form av nattågstrafik när restriktionerna lättar”, säger Marco Andersson. ”Det finns, eller åtminstone fanns, en stor efterfrågan på tågtrafik till Tyskland.

Snälltåget ägs av det franska företaget Transdev som ägs till 34 procent av ett tyskt familjeföretag, Rethmann-Gruppe, och till 66 procent av Caisse des dépôts et consignations (CDC), som är en fransk investeringsfond.

Transdev hette tidigare Veolia och ännu tidigare Connex.

Connex startade 2007 nattågstrafik mellan Göteborg och Storlien 2007 när nattågstrafiken avreglerades i Sverige.

Utmanartåget var först

Utmanartåget, som det då kallades, var det första nattåget som körde i konkurrens med SJ:s nattåg.

2008 fortsatte nattågstrafiken till Åre och under somrarna kördes tågen på sträckan linjen Malmö- Stockholm-Narvik och senare Malmö-Stockholm-Storlien.

2009 avreglerades även helgtrafiken i Sverige och Veolia började köra Malmö-Stockholm fredag-söndag.

När all tågtrafik i Sverige avreglerades 2010 började Veolia köra daglig trafik mellan Stockholm och Malmö.

2012 startade Veolia sommartrafik till Berlin sedan SJ hade lagt ner sin nattågslinje till den tyska huvudstaden.

Sedan 2013 marknadsförs Veolias och numera Transdevs kommersiella tågtrafik i Sverige under namnat Snälltåget.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Inlandsbanan kan få nytt liv

Genom att återanvända räler och sliprar från Värmlandsbanan kan den övergivna delen av Inlandsbanan mellan Mora och Filipstad rustas upp för godståg och turisttrafik. Det hävdar Lars Yngström och Otto Nilsson.

Nyhet

Coronaviruset ger fler kombitåg

Annons:Coronaviruset ger fler kombitågSpridningen av coronaviruset och stängningen av många fabriker tycks inte drabba de svenska godstågsbolagen så hårt som väntat. I stället ökar kombitrafiken på järnväg märkbart.Text: Ulf Nyström Foto: Kasper DudzikEtt BLS...

Nyhet

Mer livsmedel på tåg efter corona

En mycket liten del av de varor som säljs hos de fyra stora dagligvaruhandlarna har nått lager och logistikcenter med järnväg, Men en effekt av coronapandemin och svårigheterna att få lastbilstransporterna att fungera kan bli att mer varor körs med tåg.