Annons:
Railcare moderniserar lok för Grenland Rail
Railcare kommer att genomföra en omfattande upprustning av de åtta 1144-loken som Grenland Rail köpt av ÖBB. Det första loket kommer att vara klart för trafik i vår.
Text: Ulf Nyström

FOTO: Railcare
”Det blir en betydligt mer omfattande upprustning än den som planerades från början”, säger Patrik Söderholm, verksamhetsansvarig på Railcare Lokverkstad i Långsele.
Grenland köpte åtta 1144-lok av statliga österrikiska ÖBB för snart ett år sedan.
ÖBB har haft 217 1144-lok
ÖBB har som mest haft 217 lok med beteckningen 1144. De första levererades 1978 som 1044 och de sista 1995. Loken byggdes av SGP, Elin och Siemens.
De fyraxliga loken har en toppfart på 160 km/h, väger 84 ton, kan utveckla 5 000 kilowatt och har startdragkraft på 300 kilonewton.

Åtta lok från ÖBB till Grenland
Grenland Rail har köpt åtta ellok av österrikiska ÖBB. Loken ska sedan de utrustats med säkerhetssystemet ATC användas i den godstågstrafik som Grenland Rail utför i Norge och i Sverige.
Annons:
Loken ersätter i första hand de äldre Ma-lok som norska Grenland Rail tidigare köpt från Sverige. Loken ska användas i godstrafik i Norge och Sverige.
Från början var tanken att installera tågsäkerhetssystemet ATC i loken och måla dem i Grenlands blå färgsättning.
Revision av åtta lok
”Men projektet har vuxit och vi kommer att göra en fullständig revision av loken inklusive noggrann rengöring och rostsanering”, säger Patrik Söderholm.
”Vi moderniserat förarmiljön, installerar ATC och radiostyrning i samtliga lok och målar om dem i Grenland-blått. Fyra lok kommer dessutom att utrustas med ombordutrustning för det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS.”
Första loket klart i vår
Patrik Söderholm räknar med att det första loket, 1144.019, kommer att vara klart för trafik under andra kvartalet nästa år.
Övriga lok kommer att rulla ut från verkstaden under andra halvan av 2025 och under 2026.
Railcare ansvarar för hela processen från design till att hantera godkännande hos Europeiska järnvägsmyndigheten (ERA).
Railcare köper lokverkstaden
Railcare kommer att förvärva fastigheten i vilken lokverkstaden i Långsele är belägen. Förvärvet träder i kraft 1 april nästa år.
Verksamheten i lokverkstaden har ökat kraftigt de senaste åren och Railcare planerar en stor satsning på verkstaden.
”Det blir en rejäl utbyggnad om våra planer går i lås och bygglovet beviljas”, säger Patrik Söderholm.
”Marknaden för ombyggnad och moderniseringar av lok växer.”
Railcare har för närvarande 25 anställda vid lokverkstaden i Långsele.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Många inställda tåg under påskhelgen
Omfattande banarbeten under påskhelgen medför att många tåg är inställda eller omledda. Bussar ersätter tågen i stora delar av Västsverige och mellan Stockholm och Bålsta.
Göteborg C byggs om för längre tåg
Säckbangården i Göteborg kommer att byggas om för att möjliggöra trafik med 400 meter långa tåg. Men ombyggnaden inleds inte förrän Västlänken är klar och kommer av allt att döma inte att vara färdig förrän i slutet av 2030-talet.
Stabil trafik för Tåg i Bergslagen
Efter långvarigt strul med tågtrafiken för Tåg i Bergslagen (TiB) har trafiken stabiliserats under vintern. I mars kördes 98,6 procent av alla annonserade tåg.
Protrain tar över Holmens virkestransporter
Protrain kör i samarbete med Tågab timmer för Specialvirke och kommer från tidtabellsskiftet i december att köra så gott som allt rundvirke för Holmen Skog. Det inhyrda Traxx-loket 187.408 från Railpool med ett tåg för Specialvirke i Braviken 8 april i år.