Annons:

Publicerad: 2024-08-28

Slutkört för Uppsalapendeln

SJ ställer in regionaltågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala vid tidtabellsskiftet i december. Sedan SL började köra pendeltåg på sträckan och Mälardalstrafik kraftigt utökat sin trafik har antalet SJ-resenärer minskat och förlusterna uppgår nu till 50 miljoner kronor om året.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Snart historia. Ett SJ-tåg med Rc-lok i båda ändarna anländer till Uppsala C i juli 2021. SJ fördubblade i december förra året antalet avgångar med regionaltågen mellan Stockholm och Uppsala. Nu läggs trafiken ner.

Annons:

”Detta drabbar naturligtvis regionen, resenärerna och många arbetsgivare väldigt hårt”, säger Katarina Myrberg, presschef på Mälardalstrafik.

”Det påverkar hela regionen, näringslivet och samhället i stort.”

”Många är oroliga och upprörda men vi jobbar dag och natt för att hitta bästa möjliga lösning på situationen som uppstått.”

15 000 resenärer per dag

Varje vardag reser drygt 15 000 personer med regionaltågen mellan Stockholm och Uppsala.

SJ körde all regionaltågstrafik mellan Stockholm och Uppsala till 2021 när de sex regionerna i Mälardalen genom det samägda bolaget Mälardalstrafik upphandlade regionaltågstrafik på sträckan och gav MTR Mälartåg i uppdrag att köra 23 tåg per dygn i varje riktning.

SJ kör sedan ett år 18 tåg per dygn i varje riktning.

Sedan 2012 kör dessutom Region Stockholm genom SL pendeltåg mellan Stockholm och Uppsala. Pendeltågen stannar dock vid alla stationer och restiden är en timma. Mälardalstrafiken, som körs via Arlanda, och SJ:s tåg, som körs via Märsta, tar cirka 40 minuter.

Upphandlad trafik med nödavtal

SJ:s dotterbolag SJ Stockholmståg kör sedan i våras pendeltågen med ett nödavtal sedan Region Stockholm och MTR Pendeltågen kommit överens om att avsluta MTR:s uppdrag i förtid.

Transdev kör sedan i juni all regionaltågstrafik för Mälardalstrafik med ett nödavtal sedan Mälardalstrafik och MTR Mälartåg kommit överens om avsluta MTR:s uppdrag i förtid.

Mälardalstrafik ägs av regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

”Vi har haft en dialog med Mälardalstrafik sedan i våras när vi förvarande Mälardalstrafik om att vi skulle ställa in regionaltågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala vid tidtabellsskiftet i december”, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Försämrad lönsamhet

”Sedan Mälardalstrafik inledde den omfattande regionaltrafiken på sträckan har vår lönsamhet kraftigt försämrats och vi förlorar nu cirka 50 miljoner kronor om året. Det är naturligtvis inte hållbart i längden.”

”Det är svårt att konkurrera med upphandlad trafik där skattebetalarna står för en betydande del av kostnaden för trafiken”, säger Kyrk.

Om Mälardalstrafik och operatören Transdev ska kunna öka trafiken mellan Stockholm och Uppsala måste troligen annan regionaltågstrafik i Mälardalen skäras ner. En kväll i juli 2021 passerar en av Mälartågs ER1-motorvagn på bron över Eskilstunaån i Eskilstuna.

Tågtrafiken mellan Stockholm är mycket omfattande. Förutom Mälardalstrafiks 23 dagliga tåg i varje riktning, SJ:s 18 tågpar och SL:s nästan lika många pendeltåg, trafikeras sträckan av SJ:s fjärrtåg till Mora, Falun, Sundsvall, Umeå, Östersund och Duved och av SJ:s regionaltåg Linköping-Stockholm-Gävle, sammanlagt drygt 25 tåg i varje riktning per dag.

SJ kan köra mot betalning

SJ har erbjudit sig att köra viss trafik på uppdrag av och med ekonomisk ersättning från Mälardalstrafik.

”Men det verkar inte att så kommer att bli fallet”, säger Jan Kyrk.

Eftersom SJ av allt att döma inte kommer att fortsätta att köra regionaltåg mellan Stockholm medför att företaget inte kommer att utnyttja den option på fler nya regionaltåg från tågtillverkaren CAF som SJ har.

Dessutom blir ett stort antal sittvagnar och Rc6-lok från 1980-talet övertaliga.

”De kommer att säljas eller skrotas”, säger Jan Kyrk.

Mälardalstrafik har sedan i våras försökt hitta en lösning på det uppkomna problemet.

”En utmanande situation”

”Det är en utmanande situation för oss när en mycket stor del av regionaltågen mellan de två största städerna i Mälardalen försvinner”, säger Katarina Myrberg.

”Men vi jobbar intensivt för att få så bra tågtrafik som möjligt på sträckan. Vi ser över alla tillgängliga alternativ, det är ju vi som har ansvaret för att vidmakthålla en bra kollektivtrafik mellan Stockholm och Uppsala.”

Ett alternativ som redan fått strykas från listan över tänkbara lösningar är att få något annat företag att köra kommersiell trafik på sträckan. Det finns föga oväntat inga intressenter.

Fler Mälartåg ett alternativ

Ett alternativ är att betala SJ för att köra ett antal tåg och ett tredje alternativ är att öka den egna trafiken på sträckan genom att flytta fordon och personal från andra linjer i Mälardalen.

Katarina Myrberg vill inte utesluta något av dessa alternativ men hon påpekar att Mälardalstrafik måste se till att alla resenärer med Mälartåg även i fortsättningen har ett bra och tillförlitligt utbud av trafik.​

”Vi jobbar som sagt intensivt på en lösning och hoppas kunna ha en lösning på plats inom kort”, säger hon.

”Vi förstår mycket väl att väldigt många vill ha besked om vad som kommer att gälla från 15 december så fort som möjligt.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

610 miljoner kr i EU-bidrag

Sverige får 59 miljoner euro, motsvarande ca 610 miljoner kronor, i EU-bidrag till fyra järnvägsprojekt. De största delarna går till fyrspårsutbyggnaden Flackarp-Arlöv och Västlänken genom Göteborg.

Nyhet

Flixtrain ställer in tåg

Flixtrain har ställt in all tågtrafik tisdagar och onsdagar i minst tio veckor i vinter och vår. Totalt körs nu endast tio avgångar i varje riktning per vecka.