Annons:

Publicerad: 2022-02-22

Strid om Öresundstågen

SJ och Öresundståg har hamnat i strid om trafiken med Öresundstågen. SJ hävdar att tågen är i sämre skick än utlovat och Öresundståg tycker att SJ inte sköter trafiken tillräckligt väl och har tecknat ett nödavtal med Transdev.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Öresundståget X31 4354 vid Vejbyslätt på Västkustbanan strax norr om Ängelholm i maj 2008.

Annons:

​Vi måste se till att trafiken bedrivs fullt ut enligt gällande avtal och för att gardera oss har vi tecknat ett reservavtal med Transdev.


Jarl Samuelsson,
ägarrepresentant i Öresundståg AB

”Vi är oerhört förvånade över agerandet från Öresundståg”, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ. ”Beslutet från Öresundståg att teckna ett nödavtal med Transdev kom mer eller mindre som en chock.”

SJ tog genom dotterbolaget SJ Öresund i december 2020 över trafiken med Öresundstågen i Sverige. Då hade Transdev, tidigare under namnet Veolia, kört tågen sedan december 2011.

Trafiken med Öresundstågen administreras och upphandlas av Öresundståg AB som ägs av Skånetrafiken, Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Västtrafik och Kalmar Länstrafik.

Trafiken med Öresundstågen utförs på linjerna Köpenhamn-Malmö-Göteborg, Köpenhamn-Malmö-Växjö-Kalmar samt Köpenhamn-Hässleholm-Karlskrona.

“Fordonen i mycket sämre skick”

När SJ tog över trafiken för drygt ett år sedan fann man, enligt egen utsago, att tågen hade betydande kvalitetsbrister.

”Fordonen var i mycket sämre skick an vad som framkom av upphandlingsunderlaget”, säger Tobbe Lundell.

”Det har medfört att många fordon fått tillbringa mycket mer tid på verkstad än vi räknat med och att vi inte kunnat köra all den trafik som avtalet stipulerar”.

Dessutom saknas, enligt SJ, högvärdeskomponenter och vitala reservdelar til Öresundstågen.

SJ hävdar också att Öresundståg AB sedan avtalet ingåtts beslutat att DSB får svara för underhållet av en tredjedel av fordonen vilket ytterligare försvårar upprätthållandet av full trafik.

Ett Öresundståg rullar ut från lokverkstaden i Malmö efter att varit inne på översyn en februarinatt 2007.

”Våra önskemål feltolkades”

Enligt SJ har man försökt föra en dialog med Öresundståg AB om statusen på fordonen, hur de ska åtgärdas och hur trafiken kan reduceras under ordnade former.

”Men Öresundståg tolkade vårt önskemål om en dialog som att vi ville frånträda avtalet och tecknade i all hast ett nödavtal med Transdev”, säger Tobbe Lundell.

”Det gjorde oss oerhört förvånade.”

SJ anser att gällande avtal bör fortsätta att gälla men med justeringar för ökat behov av fordonsunderhåll.

”Vår ambition är att fortsätta köra Öresundstågen, åtminstone till 2028, men vi kan inte ta på oss hela kostnaden för att uppgradera tåg som vi inte äger.”

Vår utgångspunkt är att SJ ska fortsätta bedriva trafiken med Öresundstågen.

 

Jarl Samuelsson, ägarrepresentant i Öresundståg AB

SJ kör på löpande räkning

SJ kör nu Öresundstågen på löpande räkning, vilket innebär att SJ får ersättning för alla kostnader men att Öresundståg AB har full insyn i räkenskaperna för SJ Öresund.

Avtalet om så kallad Open book gäller till december i år.

Det direktupphandlade nödavtalet med Transdev, som undertecknades 7 februari, träder i kraft om Öresundståg AB och SJ inte kan komma överens. Giltighetstiden blir i så fall två år med möjlighet till förlängning i ett plus ett år. Under den tiden ska en ny upphandling genomföras.

Jarl Samuelsson är ägarrepresentant i Öresundståg AB. Han vill inte kommentera oenigheten mellan Öresundståg och SJ eftersom förhandlingar pågår men säger att det råder delade meningar om upphandlingsunderlaget och fordonens status i december 2020.

”Vill att SJ fortsätter köra tågen”

”Vår utgångspunkt är att SJ ska fortsätta bedriva trafiken med Öresundstågen”, säger Jarl Samuelsson. ”Men vi måste se till att trafiken bedrivs fullt ut enligt gällande avtal och för att gardera oss har vi tecknat ett reservavtal med Transdev,”

Jarl Samuelsson vill inte uttala sig om förhandlingsklimatet.

Anser du att förhandlingarna förs i en konstruktiv anda?

”Det vill jag helst inte uttala mig om”, säger Jarl Samuelsson.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Normal tågtrafik från onsdag

SJ hoppas kunna köra alla tåg, inklusive X2000-tågen, från och med onsdag. Därmed undviks tågkaos i jultrafiken. Ett av de kontrollerade tågen hade en ”mindre avvikelse” i ett hjul och får nya hjul.

Foto. Tobbe Lundell SJ:s vd Monica Lingegård assisterade kundvärdarna på Stockholm Central under lördagen och söndagen 16-17 december 2023.
Nyhet

Ny lokverkstad i Hallsberg

Train Alliance bygger en ny lokverkstad på Rala-området i Hallsberg för Siemens Mobility. Verkstaden ska vara klar hösten 2023 och beräknas kosta 150 miljoner kronor.

Nyhet

Stora förseningar för nattågen

SJ:s nattåg till och från Berlin har den senaste veckan drabbats av stora förseningar. Det började med en nedriven kontaktledning i Skåne och sen hann tågen inte ikapp tidtabellen.

Nyhet

Spårproblem i Göteborg

Rälen sprack på fyra ställen på en 40 meter lång sträcka i Göteborg och spårvagnstrafiken stoppades helt. Nu har 130 meter räl byts ut och spårvagnarna rullar igen.