Annons:

Publicerad: 2023-05-07

Svårt med reservdelar till Öresundstågen

Drygt hälften av de 111 Öresundstågen som finns börjar närma sig pensionsålder. Det sätter hård press på underhåll och reparationer, rapporterar Sveriges Radio.

Ett steg för att öka livslängden är nya reservdelar. Magnus Andersson är ordförande i styrgruppen för fordonsförvaltning av Öresundstågen

– Någonstans efter 2030 så är det sannolikt att vi börjar avveckla den här typen av fordon, säger han.

De äldsta Öresundstågen levererades redan år 2000 och de karaktäristiska gummifronterna ska sluta tillverkas. Därför föreslår fordonsförvaltningen ägarna, alltså regionerna Blekinge, Halland, Skåne, Kalmar, Kronoberg och Västra Götaland, köper in de allra sista för drygt 60 miljoner kronor

– Alternativet är att inte göra någonting, men då får vi haverier och kan inte köra med flottan. Det är liksom inte det heller något alternativ, säger Magnus Andersson.

Arbetet med att köpa in nästa generations Öresundståg har inletts.

Öresundståg vid Svågertorps station utanför Malmö i juni 2007. FOTO: Kasper Dudzik

ANNONS:

Fler notiser

Nyhet

Nya regionaltåg kan försenas

SJ tvingas troligen göra om upphandlingen av nya regionaltåg. Förvaltningsrätten anser att optionen är för stor i förhållande ursprungsbeställningen på 25 tågsätt.

Nyhet

Åter X2000 till Köpenhamn

Efter ett och ett halvt år återupptar SJ förbindelserna med X2000 mellan Stockholm och Köpenhamn. Men det dröjer troligen länge innan tågen börjar rulla över gränsen mellan Sverige och Norge.

Nyhet

Krympt pendeltrafik

Sedan början av december har pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet dragits ner kraftigt. MTR Pendeltåg skyller på lokförarbrist. Lokförarna anser att problemen beror på dålig planering.