Sverige förlorar ett tydligt lågprisalternativ
Resenärernas ordförande Jonas Friberg skriver om Flixtrain som inte kommer upp på banan igen. Naturligtvis är det ett rimligt beslut om intäkterna är stabilare och efterfrågan större i Tyskland, men vi som reser i Sverige förlorar ett tydligt lågprisalternativ.

Jonas Friberg
Nätverksexpert, organisationskonsult och ledarskapsutbildare med hundratusentals kilometer tågresor i bagaget. Ordförande i Resenärerna.
Foto: Kasper Dudzik
Jag brukade säga att Stockholm–Göteborg har en del likheter med Madrid–Barcelona. I den spanska relationen finns fyra tågsystem att välja på,
Spanska Statens AVE och AVLO, där det senare är ett renodlat lågpriskoncept och det Italienska konceptet Iryo som är mer ett premium-koncept och en sorts Spansk MTRX även om tågen har både bättre bana att köra på och har högre topphastighet.
Slutligen Franska SNCF.s lågpriståg Ouigo.

Hector Rail 243 111 med Flixtrain på Årstabron i Stockholm 8 juli 2021.
Annons:
I vår paradrelation har vi premiumprodukten X2000 från SJ, som också kör regionaltåg. Sedan har vi affordable premium MTRX och vi hade lågprisprodukten Flixtrain. Kanske kan detta ge utrymme igen för någon annan att köra när topparna ska kapas.
För topparna är numera väldigt tydliga uppfattar jag, med stort resande under och runt helgerna.
Tack Flixtrain för att ni bidragit till att utveckla svensk järnväg och låt oss hoppas att vi nu får ett nytt, tydligt lågpriskoncept.
Kanske kunde SJ köra lok och vagnar i ett lågpriskoncept?
Eller ger Flixtrains avresa möjlighet för Blå Tåget/Gröna Tåget att återuppstå?
Eller kanske Tågab kunde hitta ännu en nisch?
Oavsett så hoppas jag att ett lågpriskoncept dyker upp!
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Trafikverket tror på höjda banavgifter
Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
Den 1 juli 2025 fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.
SJ kan köra nattåg Oslo–Köpenhamn
SJ kan komma att köra dagtåg mellan Oslo och Köpenhamn och nattåg mellan Oslo och Stockholm samt mellan Oslo och Berlin via Köpenhamn från december 2026. Men planerna på nattåg är beroende på framtiden för Euronight Stockholm–Berlin och norska Jernbanedirektoratet.
Ingen vill köra nattåg till Norrland
3 juni gick tiden ut för att lämna anbud på nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland. Men Trafikverket har inte fått in ett enda anbud.