Annons:

Publicerad: 2025-06-04

Swemaint satsar på lokunderhåll

Midwaggon i Ånge som underhåller och reparerar Rc- och Rd-lok ingår sedan månadsskiftet i Swemaint, störst i Sveriges på underhåll och reparationer av godsvagnar. Swemaint kan komma att satsa på lokreparationer i större skala men konkurrenterna planerar nya verkstäder.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Ett av Swemaints mobila team reparerar en godsvagn i Holmsund i januari 2020.

”Kanske satsar vi på lättare lokunderhåll på fler orter i landet och med hjälp av mobila team, kanske bygger vi upp verkstadsresurser på en eller ett par orter”, säger Peter Overup, vd Swemaint.

Swemaint tog 2017 över Midwaggons verksamhet i Borlänge och två år senare Midwaggons godsvagnsverkstad i Ånge.

Kockums Industrier förvärvade 2023 Midwaggons resterande verksamhet i lokverkstaden i Ånge och nu har Swemaint och Midwaggon fusionerats.

Omsätter 600 miljoner kronor i år

Swemaint som sedan 2007 ägs av Kockums Industrier har efter samgåendet med Midwaggon 300 anställda och kommer i år att omsätta cirka 600 miljoner kronor.

”Nu kan vi erbjuda underhåll och reparationer av lok och godsvagnar”, säger Peter Overup.

”Vi har tolv godsvagnsverkstäder och 40 mobila enheter över hela landet från Malmö i söder till Kiruna i norr och nu har vi också lokverkstaden i Ånge med 25 anställda specialiserade på underhåll och reparationer av Rc- och Rd-loken.”

Swemaint organiseras nu i sex affärsområden: lokunderhåll, vagnunderhåll, hjulunderhåll, hjulpool, röjning/bärgning och materialförsörjning.

Sex affärsområden

”Vi har implementerat ett nytt affärssystem som nu omfattar även lokverkstaden och därmed förenklas vårt administrativa arbete”, säger Peter Overup.

Annons:

Spåret mellan Swemaints godsvagnsverkstad i Utby i nordöstra Göteborg och Sävenäs rangerbangård förses nu med kontaktledning efter att Swemaint varit hänvisat till vagndragning med diesellok under flera årtionden sedan den gamla kontaktledningen togs ner.

Jernhusen sonderar terrängen

Det statliga fastighetsbolaget Jernhusen som äger och driver en stor del av de större stationerna och tågverkstäderna samt flera kombiterminaler i Sverige undersöker möjligheten att etablera en ny lokverkstad och en verkstad med undergolvssvarv i närheten av Swemaints anläggning i Utby.

Trafikverket upprättat för närvarande en järnvägsplan för området.

”Vi får se hur marknaden utvecklas, vilket behov det finns av lokverkstad och undergolvssvarv i anslutning till rangerbangården och vilket verkstadsföretag som skulle kunna vara intresserat av att driva svarv och verkstad där”, säger Peter Larsson, chef för depåer och kombiterminaler på Jernhusen.

Train Alliance bygger i Skandiahamnen

Train Alliance som förvärvar mark i anslutning till de mest trafikerade järnvägarna i Sverige, bygger anläggningar för underhåll och logistik som sedan säljer eller hyr ut anläggningarna kommer troligen att bygga en lokverkstad i Skandiahamnen.

”Vi har en löpande dialog med Göteborgs Hamn och med flera verkstadsföretag och vi hoppas komma överens med hamnen om optimalt läge för en ny verkstad inom överskådlig tid”, säger Joakim Weijmer, vd i Train Alliance.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

Ny lokverkstad i Borlänge

Den nya lokverkstaden i Borlänge togs i bruk i slutet av november. Näst på tur står en ny lokverkstad i Skandiahamnen i Göteborg, men Train Alliance är också involverade i planerna på nya logistikparker i Brista och Hallsberg.

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Stockholm C omvandlas från grunden

Byggstart om sex-sju år, klart om 20 år och kostnad närmare 40 miljarder kronor. Jernhusens största stadsutvecklingsprojekt tar tid att genomföra och kostar mycket pengar. Men år 2045 ska Stockholm C vara en helt annan station än i dag.

Nyhet

Nya lok men gammal bistro

Från 23 juni kommer SJ:s nattåg mellan Stockholm och Berlin att dras av Vectron-lok mellan Stockholm och Padborg vid dansk-tyska gränsen. Men premiären för de tyska restaurangvagnarna är uppskjuten på obestämd tid.

Foto: Tobias Jäderup En av de fyra restaurangvagnarna, RB8DE 61 74 85-91 758-8, kördes 7 mars till Stockholm i tjänstetåg 96020. Foto mellan Mantorp och Törnevalla.