Annons:
Tågab ser möjligheter efter tappen
Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) har tappat brödtransporterna från Filipstad till Hamar i Norge och kommer i december att förlora körningarna för Vänerexpressen mellan Göteborg och Karlstad. Men Tågab ser nya möjligheter.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Tågab har förlorat brödtransporterna från Filipstad till Hamar och kommer att förlora körningen av Vänerpendeln mellan Karlstad och Göteborg. Men Tågab kör sedan i våras tåg med sågade trävaror från Moelven Valåsen till Uddevalla, Göteborg och Varberg. Rc2 010, fd ÖBB 1043.010, drog det första tåget från Kristinehamn 2 april.
Annons:
Transporterna av knäckebröd från Barilla i Filipstad till Norge flyttades i vintras från tåg till lastbil. Tågab har kört knäckebrödet till Hamar under flera årtionden.
”Men lagret i Hamar kommer inom kort att förlora sin järnvägsanslutning och Barilla valde att flytta över transporterna från järnväg till landsväg redan i vintras”, säger Lars Yngström.
Nyligen stod det klar att logistikföretaget Vänerexpressen köper in sig i godstågsbolaget SHN cargo.
Tågab förlorar körningen för Vänerexpressen
SHN cargo kommer vid tidtabellsskiftet i december att ta över körningen av fem tåg i veckan som Tågab kört mellan Göteborg och Karlstad i många år.
SHN cargo, som tidigare hette CFL cargo och ägdes av CFL och ståltillverkaren ArcelorMittal i Luxemburg och i december köptes av vd:n Mikaela Schön, har ett par ekonomiskt utmanande år bakom sig.
2023 redovisade det svenska dotterbolaget ett resultat efter finansnetto på -32,6 Mkr.
2024 var förlusten 22,0 miljoner kronor. Bolaget räddades genom ett ägartillskott på 2,5 miljoner euro, motsvarande cirka 28 miljoner svenska kronor.
Ägarna i Luxemburg sköt till pengar
Av allt att döma genomfördes aktieägartillskottet av de dåvarande ägarna i Luxemburg.
Affären med Vänerexpressen tyder på att SHN cargo fortsätter att gå med förlust och att kapitalet åter var förbrukat.
Lars Yngström, vd i Tågab

Vänerexpressen delägare i SHN cargo
Vänerexpressen har blivit minoritetsägare SHN cargo. Därmed sluts cirkeln, åtminstone delvis, för ägandet i det småländska godstågsbolaget som från i vinter kommer att köra samtliga tåg för Vänerexpressen.

Dåvarande CFL cargos kombitåg från Göteborg Skandiahamnen till Avesta Krylbo passerar Jonsered på Västra stambanan 19 juni 2023. FOTO: Anders Jansson
Vänerexpressen är angeläget om att verksamheten upprätthålls eftersom SHN cargo utför en stor del av de tågtransporter som Vänerexpressen upphandlar.
När SHN cargo räddas riskerar Tågab att stå som förlorare.
Lars Yngström ser möjligheter
Men Lars Yngström, vd i Tågab sedan starten 1994, ser fler möjligheter än problem.
Tågab har under en tid haft en dialog med Uddeholm i Hagfors som tillverkar specialstål för verktyg om transporterna av verktygsstål från Hagfors. En stor del av de transporterna går i dag på lastbil till Karlstad där de lastas på tåg för vidare befordran bland annat till Göteborgs hamn.
”Vi vill se en upprustning av södra delen av Inlandsbanan”, säger Lars Yngström.
”Men vi skulle gärna se att Uddeholm lastar om sina produkter i Filipstad i stället för i Karlstad redan nu. Det skulle ge kortare lastbilstransporter och större andel av transporten på järnväg.”
Enligt Yngström skulle det inte krävas några större investeringar för att klara omlastningen i Filipstad.
Upprustning i tre etapper
Lars Yngström tror att södra delen av Inlandsbanan kommer att rustas upp som ett led i att stärka infrastrukturen för totalförsvarets behov.
”Jag tror det är vettigt att rusta upp sträckan Filipstad-Mora i tre etapper”, säger han.
”Först Filipstad-Persberg-Rämmen, därefter Rämmen-Vansbro och till sist Vansbro-Mora.”
”De kontakter jag haft med företrädare för Försvarsmakten pekar på att södra delen av Inlandsbanan är så viktig ur ett totalförsvarsperspektiv att jag tror satsningen kommer till stånd”
Enligt Lars Yngström skulle godstransporterna från Uddeholm då kunna lastas om från lastbil till tåg i Rämmen vilket ytterligare skulle minska den sträcka produkterna körs på landsväg.
Tror att Tågab får sköta tågtransporterna
Oberoende av var produkterna lastas om till tåg tror Yngström att Tågab kan få ansvaret för transporterna.
”Vi har dessutom en dialog med Barilla om containertransporterna från Filipstad till Göteborg, med Setra om transporter från Hasselfors till Göteborg och med Protrain om växling i Skandiahamnen”, säger han.
”Jag tror att vi kommer att kunna köra tre tåg i vecken mellan Värmland och Göteborg från tidtabellskiftet i höst.”
Elverum i stället för Hamar
Lars Yngström är lika optimistisk om möjligheterna att återta brödtransporterna till Norge för Barilla.
”Vi kan köra knäckebrödet från Barilla i Filipstad till Elverum i stället”, säger han.
”Där får godset i så fall lastas om till lastbil för landsvägstransport de sista milen till lagret i Hamar.”
”Då kan vi samordna brödtransporterna från Filipstad med virkestågen från Elverum.”
Lars Yngström vill inte bedöma sannolikheten för att det nya transportupplägget förverkligas.
Filipstad utan tågtransporter
Sedan Barilla flyttade brödtransåporterna till Norge från tåg till lastbil trafikeras Filipstad inte längre och banan mellan Filipstad och Daglösen växer sakta igen.
”Det är tragiskt men jag hoppas att vi kan komma igång med brödtransporterna och andra godstransporter inom överskådlig tid”, säger Lars Yngström.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Trafikverket vill se lägre fart
Bromsande tåg kan ge upphov skogsbränder och Trafikverket uppmanar nu tågtrafikföretagen att dra ner på farten för att minska antalet inbromsningar.
Alla pilar pekar åt rätt håll för SJ
Resenärerna blev fler, omsättningen ökade och resultatet förbättrades. Andra kvartalet 2025 blev en av de bättre i SJ:s historia och leveranserna av nya snabbtåg och nya regionaltåg rycker allt närmare. Kanske kan det även bli fler upprustade X2000-tåg inom kort.
Premiär för Snälltåget via Göteborg
På onsdagen körde Snälltåget det första av tio nattåg från Malmö via Göteborg och Stockholm till Storlien. Tåget med tolv vagnar hade 485 påstigande passagerare.
Ytterligare 15 tyska vagnar till Snälltåget
Snälltåget har köpt elva sittvagnar och fyra restaurangvagnar från Deutsche Bahn (DB). Sittvagnarna ska bland annat användas i tågen mellan Malmö och Oslo. Restaurangvagnarna ersätter Krogen.