Annons:
Trafikverket vill se lägre fart
Bromsande tåg kan ge upphov skogsbränder och Trafikverket uppmanar nu tågtrafikföretagen att dra ner på farten för att minska antalet inbromsningar.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Ett av Green Cargos rundvirkeståg med Rd2 1120 främst i Storblåliden på Stambanan genom Övre Norrland i juni 2020.
”De höga temperaturerna, särskilt i norra Sverige, har gjort att brandrisken är extremt stor”, säger Ulrika Geeraedts, tillförordnad generaldirektör i Trafikverket.
”Vid bromsning kan det uppstå gnistbildning som kan ge upphov till bränder i skog och mark. Genom att köra lite långsammarare och minska behovet av inbromsningar kan vi minska risken för bränder.”
Möte med tågföretagen
Trafikverket kallade under torsdagen tågtrafikföretagen till möte där man bad företagen att uppmana lokförarna till ”anpassad körning”.
Enligt Ulrika Geeraedts kan det bland annat ske genom mindre pådrag i uppförsbackar, lägre hastighet på krönen och därmed minskat behöv av bromsning i nedförsbackar för att inte överskrida största tillåtna hastighet.
”Kanske kan man kalla det passiv körning eller anpassad körning men i vilket fall som helst handlar det om att minska antalet inbromsningar, särskilt långvariga och kraftiga inbromsningar.”
Extremt stor brandrisk i delar av Norrland
”Det är otroligt viktigt att vi gör vad vi kan för att minska risken att tåg orsakar brand just nu, säger Ulrika Geeraedts.
”De höga temperaturerna som vi nu haft i två veckor är unik och brandrisken är enligt SMHI mycket stor till extremt stor i större delen av Norrland.”
Uppmaningen från Trafikverket omfattar banorna inom Bodens, Ånges och Gävles trafikledningsområden och gäller till midnatt natten till söndag.
”Det är varmt i marken och även om lufttemperaturen sjunker under veckoslutet kommer det att ta några dagar innan marken har svalnat och därför kan vi komma att förlänga vår uppmaning till tågtrafikföretagen och lokförarna ett antal dagar”, säger Ulrika Geeraedts.
Oklart hur stora förseningarna blir
Hur stora förseningar de sänkta hastigheterna kan orsaka är oklart men de kommer att variera från tåg till tåg och från sträcka till sträcka.
Tåg som har störst risk att få gnistbildning under bromsning är godståg vars vagnar i allmänhet bromsas med blockbromsar, det vill säga gjutjärnsblock som pressas mot hjulen.
Ulrika Geeraedts, tillförordnad generaldirektör i Trafikverket.
Annons:
De flesta lokdragna persontåg och alla motorvagnståg är försedda med skivbromsar som ger mindre risk för gnistbildning.
Elbroms på moderna lok och motorvagnar
Moderna lok och alla elektriska motorvagnståg har dessutom elektrisk motståndsbroms eller återmatande elbroms som gör att lokföraren mer sällan behöver använda de mekaniska bromssystemen.
Det betyder i praktiken att godståg löper störst risk att orsaka gnistbildning och därmed bränder i skog och mark medan elmotorvagnståg som SJ:s X55 som trafikerar sträckorna Stockholm-Sundsvall-Umeå och Stockholm-Östersund eller Norrtågs motorvagnståg löper minst risk att orsaka bränder.
”Säkerheten går först”
SJ:s och Snälltågets nattåg intar en mellanställning med många skivbromsade vagnar och det är godstågen och nattågen som förmodligen löper störst risk för förseningar.
”Men säkerheten måste gå först. Förseningar kommer att uppstå men vi måste anpassa oss till naturen”, säger Ulrika Geeraedts.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Tågab ser möjligheter efter tappen
Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) har tappat brödtransporterna från Filipstad till Hamar i Norge och kommer i december att förlora körningarna för Vänerexpressen mellan Göteborg och Karlstad. Men Tågab ser nya möjligheter.
Alla pilar pekar åt rätt håll för SJ
Resenärerna blev fler, omsättningen ökade och resultatet förbättrades. Andra kvartalet 2025 blev en av de bättre i SJ:s historia och leveranserna av nya snabbtåg och nya regionaltåg rycker allt närmare. Kanske kan det även bli fler upprustade X2000-tåg inom kort.
Premiär för Snälltåget via Göteborg
På onsdagen körde Snälltåget det första av tio nattåg från Malmö via Göteborg och Stockholm till Storlien. Tåget med tolv vagnar hade 485 påstigande passagerare.
Ytterligare 15 tyska vagnar till Snälltåget
Snälltåget har köpt elva sittvagnar och fyra restaurangvagnar från Deutsche Bahn (DB). Sittvagnarna ska bland annat användas i tågen mellan Malmö och Oslo. Restaurangvagnarna ersätter Krogen.