Annons:

Publicerad: 2022-04-02

X80 har nått Sverige

På lördagseftermiddagen anlände det första X80-tåget till Sverige efter sjöresan från Tyskland.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Västtrafik X80 004 växlas av från tågfärjan M/S Skåne i Trelleborgs hamn på lördagseftermiddagen 2 april 2022.

Annons:

X80 004 anlände på lördagen från Rostock till Trelleborg. Tågsättet transporterades över Östersjön med Stenalines tågfärja M/S Skåne. Det blivande regionaltåget kommer från Alstoms anläggning i Hennigsdorf norr om Berlin och ska under helgen dras till Alstom i Västerås.

Transporten organiseras av RailAdventure och tåget drogs genom Tyskland på transporttrallor, då det är för brett för tyska plattformar.

Västtrafik har beställt 45 regionaltåg av typen Zefiro från dåvarande Bombardier som köpts av Alstom.

Efter kompletterande arbeten, provkörningar och utbildning av lokförare och verkstadspersonal ska tågen sättas I trafik 2023 eller 2024.

Det 80 meter långa tåget har 270 sittplatser.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Begagnat lyft för Inlandsbanan

Om ett halvår kan de två första av fem nya motorvagnar sättas i trafik på Inlandsbanan. Lint 41 ersätter de 41 år gamla motorvagnarna Fiat levererade till SJ 1979-1980. Men de nya tågen är inte nya, de är snart 20 år gamla men blir grundligt moderniserade.

Nyhet

Inställt och omlett även i sommar

Sommarens banarbeten ställer till bekymmer för tågtrafikbolagen och resenärerna. Tågab ställer in trafiken mot Stockholm och Småland medan MTRX kommer att köra tågen mellan Stockholm och Båstad via Borås.

Nyhet

Förlust för Green Cargo

Coronapandemin har inte påverkat godstransporterna och lönsamheten så mycket som befarat. Men Green Cargo tvingas ändå redovisa ett rörelseresultat på -77 miljoner kronor andra kvartalet 2020.