Annons:

Publicerad: 2020-05-14

Hyresbråk stänger lokverkstad i Hallsberg

TXG Maintenance lämnar tågverkstaden i Hallsberg sedan fastighetsägaren Train Alliance aviserat kraftigt höjd hyra. Samtidigt planeras en ny verkstad för Siemens-lok i Hallsberg.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Train Alliance verkstad för fordonsunderhåll vid Rala strax norr om Hallsberg.

Annons:

”Den nya hyran skulle bli högre än vår omsättning”, säger Klaus Knudsen, vd och huvudägare i TXG Maintenance. ”Det var ingen marknadsmässig hyra, det var en fullständigt oskälig nivå.”

Verkstaden, eller tågserviceanläggningen, som den kallas av TXG, ligger i Rala strax norr om Hallsberg. Anläggningen invigdes 15 februari 2018.

”Vi har hunnit driva verksamheten i två år och med stora ansträngningar jobbat upp volymerna och nått en viss lönsamhet”, säger Klaus Knudsen.

Enligt årsredovisningen för 2019, första helåret med verksamhet, omsatte TXG Maintenance 11,9 miljoner kronor och nådde ett resultat på 2,6 Mkr.

Under de två första åren betalade TXG Maintenance en förhållandevis låg hyra för 1 850 kvadratmeter stora tågservicehallen med 1 000 meter spår och en tandemsvarv för bearbetning av hjul och bromsskivor.

Kraftig hyreshöjning

Men när de två första åren var gångna ville Train Alliance mångfaldiga hyran till drygt en miljon kronor per månad.

”Det är mer än vad andra företag betalar i hyra för tågverkstäder med garanterade affärer och mycket större verksamhet”, säger Knudsen. ”Vi är ju ännu i en uppbyggnadsfas även om skaffat allt fler kunder och fått allt mer att göra.”

”Avslutningen på vår relation med Train Alliance var ingen trevlig process. Nu känns det bara skönt att vi kommit därifrån”, säger Klaus Knudsen.

Train Alliance, som har sitt huvudkontor i Hallsberg, är sedan februari i år noterat på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. Företag ägs av privata och institutionella ägare i Sverige och utomlands.
Företaget äger en lokverkstad i Eskilstuna, godsvagnsverkstäder i Malmö och Landskrona, en ”kombinationshall” för avisning, klottersanering och fordonstvätt i Hallsberg samt tågservicehallen i Hallsberg.

”Vi hade ett tvåårigt avtal med TGX Maintenance och det avslutades i våras”, säger Joakim Weijmer, vd i Train Alliance. ”Dessutom hade vi ett optionsavtal om fortsatt uthyrning till TXG som företaget valde att inte utlösa.

Den nya hyran skulle bli högre än vår omsättning

 

Klaus Knudsen, vd och huvudägare i TXG Maintenance.

Train Alliance beklagar

Weijmer beklagar att TXG inte ville fortsätta verksamheten i Rala.

”Det var ett professionellt företag som på ganska kort tid lyckades bygga upp en lönsam verksamhet men coronapandemin innebar ju ett visst avbräck och med den hyreshöjning som ingick i optionsavtalet valde tyvärr TXG att avsluta samarbetet”, säger han.

Enligt Weijmer har 13 tågtrafikbolag och fordonsägare använt hjulsvarven i tågserviceanläggningen under de två åren.

”Många kunder är angelägna om att verksamheten kommer igång igen”, säger Weijmer. ”Vi förhandlar just nu med ett företag och hoppas ha ett avtal klart inom ett par veckor.”

Train Alliance har också tecknat ett marksäkringsavtal med Siemens Mobility om ett markområde på 8 000 kvadratmeter på Rala industriområde i Hallsberg.

”Vi har redan Siemens som hyresgäst i vår nya verkstad i Malmö där de delar kapacitet med NetRail”, säger Joakim Weimer. Anläggningen som nu planeras i Hallsberg är en verkstad med alla funktioner som krävs för underhåll av moderna lok.”

Få lok från Siemens i Sverige

De allra flesta elloken som används i Sverige kommer från Asea, ABB och Bombardier. Men Hector Rail har två dussin lok från Siemens och Transdev Sverige hyr genom dotterbolaget Merresor fem Siemens-tillverkade lok av lokuthýrningsföretaget ELL.

Dessutom underhålls ett antal Siemens-lok som ägs av DB Cargo Scandinavia på verkstaden i Malmö.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Få nya lok till Green Cargo

Fler Mb- och Re-lok. Försäljning, uthyrning eller skrotning av Rc4-loken men i långsam takt. En övergångslösning för diesellok i väntan på effektiva batteri- eller vätgaslok. Och så några Vectron-lok. Så ser Green Cargos lokstrategi ut.

Nyhet

Inget snabbt spårbyte i sikte

Många tåg på sträckorna Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Gävle-Linköping samt Stockholm-Hallsberg ställs in kommande veckoslut när Trafikverket skulle påskynda bytet av skadade räler mellan Sparreholm och Flen. Men kylan gör det omöjligt att använda spårbyteståget.