Annons:

Publicerad: 2023-05-15

Ingen lokförarstrejk

Arbetsgivarorganisationen Tågföretagen och fackförbundet Seko har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses Sekos strejkvarsel som skulle trätt i kraft klockan 15:00 på måndagen.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Ett Öresundståg på järnvägsbron i norra Helsingborg med Öresund och Helsingör i bakgrunden i juni 2018.

”Vi drog en suck av lättnad”, säger Jarl Samuelsson, vd för Öresundståg.

”Vi är väldigt glada för att det inte blev någon strejk, den hade drabbat oss och framförallt våra resenärer väldigt hårt.”

80 lokförare anställda av Transdev, som kör Öreundstågen, och anslutna till Seko skulle varit de första som gått ut i strejk om Sekos strejkvarsel lösts ut på måndagseftermiddagen.

Det hade medfört att all Öresundstågstrafik mellan Malmö och Köpenhamn hade ställts in liksom insatstågen Malmö–Hässleholm och Malmö–Helsingborg.

Besked strax före deadline

”Vi fick beskedet om avtalet vid 10-tiden i förmiddags”, säger Jarl Samuelsson.

”Hade beskedet kommit en kvart senare hade vi aktiverat vår strejkplan och ställt in tågen från klockan 15 och då hade det varit svårt eller kanske omöjligt att återanordna dem.”

”Så det var verkligen i sista stund vi fick beskedet från Almega och Seko.”

Företrädare för Almega och Seko är nöjda med att man lyckats förhandla fram ett avtal under ledning av medlarna. Men bland Seko-medlemmar finns ett starkt missnöje.

”Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar”, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

”Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen men det är ett steg framåt.”

Reglering av sena schemaändringar

Seko skriver att förhandlingarna lett till löneökningar och avsättningar till flexpension på totalt 7,4 procent under avtalsperioden, en tydlig reglering av sena schemaändringar, en utredning om arbetstidsförkortning samt att frågan om ensamarbete vid framförande av resandetåg ska hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp.

Ensamarbete för lokförarna i pendeltågen i Stockholmsområdet ledde till en vild strejk för ett par veckor sedan.

En av huvudfrågorna inför strejkvarslet, frågan om sena schemaändringar, löses nu med en progressiv ersättningsmodell där kompensationen till berörd medarbetare blir högre ju närmare ändringen sker.

”Nu har vi en lösning på plats som kommer göra det väldigt tufft för arbetsgivarna att ändra i scheman nära inpå”, skriver Gabriella Lavecchia i pressmeddelandet.

Tågföretagen nöjt

Även arbetsgivarna säger sig vara nöjda med avtalet.

”Jag är glad över att vi till slut kunnat nå en lösning som är godtagbar för både arbetsgivare och medarbetare inom spårtrafiken”, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen i ett pressmeddelande.

Strejken skulle ha inletts i förra veckan, men medlarna rekommenderade att skjuta på strejken tills idag måndag klockan 15.

Ingen lokförarstrejk i dag

Det blir ingen strejk bland Öresundstågens lokförare och fordonsteknikerna hos MTR Tech och Euromaint. I alla fall inte denna vecka. Fackförbundet Seko har beslutat skjuta upp strejkvarslet till måndag 15 maj.

Annons:

Flera medlemmar i fackförbundet Seko är besvikna över innehållet i avtalet.

”Seko har i princip inte fått igenom några krav alls”, säger pendeltågsföraren Nils Westberg Ahlmark i Stockholm till TT.

”Det finns väldigt stor risk för både svekdebatt och misstroende för förbundsledningen.”

Nils Westberg Ahlmark tror att fackförbundet kommer att tappa medlemmar.

Risk för massflykt från facket

”Jag har pratat med kollegor som har ringt till förbundsledningen i dag och begärt utträdesblankett. Jag tror att vi kommer få se fler medlemmar som går ur facket, absolut.”

Att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda frågan om ensamarbete är enligt Nils Westberg Ahlmark en dålig lösning

”Vi har inte sett det sista ordet från medlemmarna, det finns stor risk för någon typ av konflikt framöver”, säger Nils Westberg Ahlmark till TT.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tjeckiskt lok till Railcare

Det första av tio nya diesellok från den tjeckiska loktillverkaren CZ Loko har anlänt till Göteborg. Loken har köpts av norska Trainpoint och fem av dem kommer att hyras ut till svenska Railcare av norska Nordisk Togteknikk.

Kapacitet Nyhet

Inga tecken på sabotage

Det kommer att ta flera veckor innan trafiken kan återupptas på Malmbanan mellan Björkliden och Riksgränsen. Räler, sliprar och kontaktledning är skadade. Men det finns inga tecken på sabotage eller annan yttre påverkan.

Nyhet

MTRX snart till salu?

MTR Pendeltågen och MTR Mälartåg har stora svårigheter att upprätthålla tågtrafiken och går med förlust. MTRX kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg med hög punktlighet men redovisar stora förluster. MTRX kan offras för att rädda de andra bolagen.

Kapacitet Nyhet

Många små men få stora projekt

Dubbelspår, förbigångsspår, vändspår, bangårdsförlängningar, samtidig infart, spårbyten, kontaktledningsbyten, ställverksbyten och slopning av plankorsningar. Trafikverkets genomförandeplan för åren 2024–2029 är en katalog över alla åtgärder i de svenska järnvägarna under sex år.