Annons:

Publicerad: 2024-07-20

Miljonbidrag till Halmstad för omlastningsplats

Halmstads kommun har beviljats ett bidrag på nästan 12,1 miljoner kronor för att bygga omlastningsplats i hamnen. Hamnen är en del av transeuropeiska transportnätet (TEN-T) och bidrar till utvecklingen av det som kallas den skandinaviska Medelhavskorridoren.

Omlastningsplatsen kommer totalt att kosta drygt 30 miljoner så EU-bidraget är 30 procent av den totala kostnaden som i övrigt finansieras av kommunen. Projektet är i sin tur en del av det större planerna som kallas ”Kaj 800” som bland annat inbegriper en förlängning av en befintlig kaj.

Omlastningsplatsen kommer att ha en yta på 25 500 kvadratmeter, där gods kommer att lagras på två ytor om 5 120 kvadratmeter och klarar 4 ton per kvadratmeter.

Projektet ligger i linje med mål kopplade till EU:s gröna avtal genom att investera i mer hållbara former av godstransporter, vilket skapar positiva villkor för godstransporter på järnväg och vatten.

Det kommer att mildra befintliga flaskhalsar och skapa positiva förutsättningar för gränsöverskridande transporter. Projektet har stöd från bland Trafikverket och Försvarsmakten. Båda aktörerna lyfter fram projektets betydelse för att bidra till nationella intressen som hanteringen av varor och säkerhetsbehov.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

SJ kör norskt lyxtåg från 2025

SJ Norge kommer att köra det nya lyxtåget Norient Express, som ägs av NLE AS. Norska järnvägsmyndigheten SJT har gett klartecken för trafiken och bedömer att Norient Express har en maximal årlig kapacitet om 3 000 resenärer.

Notis

Västlänkens första konstverk på plats

Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.

Notis

Trafikverket till Trelleborg

Trelleborgs hamn har länge arbetat för att fler ska välja tåget för godstransporter. 17 september 2024 besöker Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana hamnen för att diskutera den kapacitetsökning som krävs för fortsatt hållbara transporter.

Notis

Maglev-forskare samlas i Malmö

Vid den internationella konferensen Maglev 2024 i Malmö 18-22 september samlas världsledande forskare och experter för att diskutera magnettågens framsteg och dess möjligheter att bli ett alternativ för hållbara transporter.

Notis

Lyckat spårbyte på Malmbanan

Trafikverket fortsätter sitt arbete med att göra Malmbanan mer driftsäker och lättare att underhålla. Nyligen avslutades den första spårbytesetappen av två mellan Gällivare och Råtsi.

Nyhet

Två banor i norr som nya

Upprustningen av Piteåbanan och nästan hela Skellefteåbanan fullbordas inom kort. Båda banorna har fått nya spår med betongsliprar och helsvetsade räler.

Nyhet

Ökad kapacitet i Skåne

Trafikverket kommer att påbörja de högst prioriterade åtgärderna för att öka kapaciteten på järnvägarna i Skåne innan den fasta förbindelsen under Fehmarn Bält är klar.

Notis

ERTMS etapp ett inkopplad på Malmbanan

Sedan den 3 september körs tågtrafiken på sträckan norr om Gällivare och nästan hela vägen till Kiruna, med det nya signalsystemet ERTMS. Att införa ERTMS är en av flera ingående delar när järnvägen utvecklas för att bli mer tillförlitlig och punktlig.