Annons:

Publicerad: 2024-07-31

Tågstopp på Ådalsbanan

Tågtrafiken på Ådalsbanan är stoppad sedan måndagseftermiddagen sedan en uppdatering av tågsäkerhetssystemet ERTMS medförde att vägskyddsanläggningarna slutade fungera.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

När Trafikverket genomförde en uppgradering av tågsäkerhetssystemet ERTMS på Ådalsbanan slutade vägskyddsanläggningarna att fungera. CFL cargo på väg mot norr med 187 400 som dragkraft i Söråker norr om Sundsvall 11 juli 2021.

För en månad sedan genomförde Trafikverket en uppgradering av ERTMS på Ådalsbanan mellan Birsta strax norr om Sundsvall och Västeraspby norr om Kramfors.

Det var, enligt Trafikverket, sista steget i utvecklingen av ERTMS. Systemreleasen 8.4 från Alstom skulle innehålla ”förbättringar och rättningar” samt nya funktioner. 

De nya vägskydden skulle göra järnvägen säkrare och modernare och det har, enligt Trafikverket, varit viktigt att signalsystemet och vägskydden är integrerade med varandra.

Misslyckad integration

Men efter en tid upptäckte lokförarna att integrationen misslyckats; vägskydden fungerade inte. Varken ljud- eller ljudsignaler eller bommar aktiverades när tåg närmade sig plankorsningarna.

”Vägskydden aktiveras vid enstaka tillfällen inte av tågen”, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

”Vi vet ännu inte varför det inte fungerar.”

Trafikverket skriver på tisdagen att man vid ”inkopplingen upptäckt en brist som kommer att hanteras av trafikledningen tills felet är rättat i systemet.”.

”Planen är att denna brist ska åtgärdas tillsammans med andra kända delar under tiden på pilotbanan innan systemet får status som tekniskt godkänd material och kan användas på övriga tilltänkta tågsträckor.”

Trafik med reducerad hastighet från fredag

All tågtrafik på Ådalsbanan är stoppad till och med torsdag. Från och med fredag kommer vissa tåg att tillåtas trafikera banan med reducerad hastighet vid plankorsningarna.

Eftersom det finns ungefär 25 plankorsningar medför det att gångtiden för tågen förlängs kraftigt och det innebär förseningar och begränsningar av trafiken.

Annons:

Hur länge hastighetsnedsättningarna kommer att gälla är ännu oklart.

Norrtåg, som svarar för den regionala tågtrafiken i större delen av Norrland, har tvingats ställa in alla tåg mellan Örnsköldsvik och Sundsvall.

Svårt få tag på ersättningsbussar

”Vi kör bussar mellan Örnsköldsvik och Sundsvall men det är svårt att gå tag i tillräckligt många bussar”, säger Christer Berglund, affärschef på Vy Tåg som kör tågen på uppdrag av Norrtåg.

Vy Tåg kör också nattågen mellan Stockholm och Övre Norrland.

”Vi kör tågen på Stambanan genom övre Norrland via Ånge–Långsele–Vännäs och det blir tyvärr ett par timmars försening varje natt”, säger Christer Berglund.

”Vi beklagar att vi inte kan köra tågen som planerat, det blir besvärligt för våra resenärer.”

SJ kör normalt två snabbtåg dagligen mellan Stockholm och Umeå och nattåg mellan Göteborg och Umeå med vagnar från och till Stockholm.

Buss i stället för snabbtåg

”Vi ersätter snabbtågen med bussar mellan Sundsvall och Umeå”, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ.

”Vi hade svårt att få tag på bussar under måndagskvällen men under tisdagen har bussersättningen fungerat väl.”

SJ kör också sina nattåg via den gamla stambanan i Norrlands inland. Under natten mellan måndagen och tisdagen medförde det förseningar på drygt tre timmar till Umeå och knappt fyra timmar till Göteborg.

”Vi räknar med två–tre timmars förseningar kommande nätter”, säger Lina Edström på tisdagen.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Krönika

En uppstickare lämnar för gott

När MTR klev in och tog över tunnelbanan efter dåvarande Connex ökade medarbetarnöjdheten dramatiskt. Kundnöjdheten ökade också. MTR har hela tiden drivit en positiv utveckling, vilket är lätt att glömma nu i skenet av pendelkaoset och Mälartåg.

Notis

Järnväg i hamn i Norrköping

Parallellt med investeringarna har Trafikverket och Norrköpings kommun investerat i en elektrifierad järnvägsförbindelse till Pampusterminalen. Trafikverket bygger nu även en ny godsbangård i anslutning till hamnen.

Nyhet

Tio röjningslok i ständig beredskap

Röjningslok står nu i beredskap dygnet runt året runt på tio platser i Sverige. I storstadsområdena ska evakuering av tåg inledas högst en timma efter haveri. Röjning av spåren ska påbörjas inom två timmar.