fbpx

1,4 miljarder kr till Green Cargo

Godstågsbolaget Green Cargo föreslås få 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott av ägaren, staten. Därmed undanröjs hotet om att Green Cargo inom kort skulle tvingas upprätta en kontrollbalansräkning och att det på sikt skulle behöva begära sig i konkurs.

 

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 15 september 2020

 

FOTO: KASPER DUDZIK
Två nyleverade Re-lok med stålpendeln på banken genom sjön Stor-Teuger söder om Älvsbyn juli 2010.

”Beskedet från regeringen är nödvändigt för vår framtida existens och mycket välkommet”, säger Jan Sundling, styrelseordförande i Green Cargo.

”Det är dessutom en tydlig och viktig signal att regeringen vill att Green Cargo ska fortsätta att driva på för att öka andelen godstransporter på järnväg och möjliggöra en grön återstart efter coronapandemin.”

Regeringen föreslår att riksdagen fattar beslut om att tillskjuta 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott. Riksdagens beslut väntas i december.

Enligt en rapport som ledningen för Green Cargo tog fram i vintras med hjälp av konsultföretaget McKinsey och som överlämnades till Näringsdepartementet i februari behövdes mellan 1,2 och 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott.

Men när coronapandemin slog till i mars minskade transporterna.

En rapport från revisions- och rådgivningsföretaget KPMG till Näringsdepartementet visade att Green Cargo snarare behövde 2,2 miljarder kronor i kapitaltillskott.

Enligt rapporten skulle det kosta staten minst lika mycket att sälja Green Cargo. Orsaken är främst ett negativt rörelsevärde på 0,8 till 1,0 miljard kronor och en nettoskuld på 1,4 miljarder kronor.

”Utan kapitaltillskott riskerar bolaget att hamna i kontrollbalansräkning redan under fjärde kvartalet 2020”, skrev KPMG.

Några marknadsmässiga skäl till att slussa in pengar i godstågsbolaget finns dock inte, enligt KPMG. Green Cargo spåddes ha negativ kassaflöde ända fram till 2030.

”Beskedet från regeringen är nödvändigt för vår framtida existens och mycket välkommet”

 

Jan Sundling, styrelsesordförande i Green Cargo


FOTO: KASPER DUDZIK
Baseporttåget för Stora-Enso på väg ut ur Skandiahamnen i Göteborg i juni 2017.

https://jarnvagar.nu/project/green-cargo-i-ekonomisk-kris/

Men regeringen resonerar annorlunda.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och klimatminister Isabella Lövin (M), som måndag 14 september presenterade regeringens förslag till ”grön återhämtning” efter coronapandemin, behöver Green Cargo ett kapitaltillskott för att kunna nödvändiga investeringar och säkra bolagets långsiktiga stabilitet och lönsamhet.

Regeringen föreslår också att den särskilda miljökompensationen till godstågsbolagen, som utgår med cirka 100 kiljoner kronor årligen sedan ett par år, utökas till 400 miljoner kronor per år 2021–2025.

Green Cargo har med undantag för enstaka kvartal gått med förlust de senaste tio åren.

”Vi kan inte fortsätta att försöka spara oss till framgång, vi skulle spara oss till döds”, säger Jan Sundling som är ordförande i Green Cargos styrelse sedan 2018.

”Vi måste i stället genomföra det kraftfulla förbättringsprogram som nu pågår, vi måste investera i nya lok och i ny teknik, vi måste få Trafikverket att inse att godstågen är minst lika viktiga som persontågen, om inte viktigare, och vi måste få ett kapitaltillskott som ger oss sunda finanser”.

Sedan Green Cargo redovisade behovet av kapitaltillskott för Näringsdepartementet i februari har bolagets intäktstapp ökat på grund av coronapandemin.

https://jarnvagar.nu/project/forlust-for-green-cargo/

Men Jan Sundling menar att det behov av kapitaltillskott på över två miljarder kronor som revisions- och rådgivningsföretaget KPMG pekat på till stor del kanaliseras via den utökade miljökompensationen som godstågsbolagen, främst Green Cargo, kan komma att tilldelas de närmaste fem åren.

”Det är en bra lösning som kommer hela godstågsbranschen till del”, säger han.

”Det är en bra lösning som kommer hela godstågsbranschen till del”

 

Jan Sundling, styrelseordförande i Green Cargo

Fler artiklar

Åter tåg i Viskadalen

Åter tåg i Viskadalen

På måndagen återupptas tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg efter ett år. Spår och kontaktledning har bytts ut på den 84 kilometer långa banan. Kostnad: en miljard kronor.

read more
Inställda tåg dyra för MTR

Inställda tåg dyra för MTR

MTR Mälartåg har tvingats betala drygt tio miljoner kronor i viten till Mälardalstrafik för inställda tåg sedan MTR tog över den upphandlade regionaltågstrafiken i Mälardalen i december förra året.

read more

Vill du läsa fler artiklar?