Annons:

Publicerad: 2024-09-17

Green Cargo hårdbantar

Green Cargo genomför en kraftig neddragning av vagnslasttrafiken. Närmare 60 av 270 så kallade taxepunkter på ett 30-tal orter försvinner och verksamheten på tre stora rangerbangårdar bantas rejält när Green Cargo satsar på snabbare och mer frekvent trafik i stora godsflöden.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Green Cargo överger 60 taxepunkter med små godsmängder på 30 orter i Sverige. Kunderna hänvisas till kombitransporter, andra godstågsbolag och landsvägstrafik. Td 405 drar ut en Habbiins-vagn från Aditro Logistics vid Båramo i oktober 2023.

Annons:

”Vi renodlar vårt nätverk och fokuserar på de stora transportflödena”, säger Max Knagge, marknads- och försäljningsdirektör på Green Cargo sedan mars i år.

”Alla kunder jag pratar med betonar tillförlitlighet för godstransporterna. När det gäller kapacitet och ledtider varierar behoven men alla vill ha förutsägbara leveranser.”

”Med ett nytt nätverk får vi en mer robust och tillförlitlig trafik där vi bättre kan möta kundernas behov än vi hittills kunnat. Vi kortar ledtider, skapar fler avgångar, minskar störningskänsligheten och förbättrar punktligheten.”

Fokus på de stora godsflödena

Med start vid tidtabellskiftet i december i år blir Green Cargos fokus de stora godsflöden, främst mellan Norrlandskusten och Sydsverige, i första hand Skåne men även Göteborg och Västkusten.

Antalet direkttåg mellan Gävle och Malmö ökar exempelvis från sex till 14 per vecka men det blir också fler tåg mellan Norrköping och Malmö samt mellan Hallsberg och Göteborg.

Ett sätt att korta transporttiderna och minska störningskänsligheten är att minska rangeringen av vagnarna.

Satsning på Gävle, Hallsberg och Malmö

Green Cargo kommer att koncentrera växlingen av vagnar till rangerbangårdarna i Gävle, Hallsberg och Malmö.

Verksamheten utökas också i Sundsvall och Helsingborg.

Rangeringen i Sävenäs och Borlänge minskas kraftigt och rangeringen i Ånge läggs ner, vilket Green Cargo tidigare meddelat.

Green Cargo fortsätter skära ner

Green Cargo lägger ner rangeringen av tåg i Ånge och halverar verksamheten vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg. Verksamheten utökas i Hallsberg, Gävle och Sundsvall.

Verksamheten vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg halveras vid tidtabellsskiftet i december. Rc4-loken 1147 och 1197 står redo för avgång med tåg 15506 från Sävenäs rangerbangård i Göteborg i november 2022.
Rd2 1032 med ett godståg från Stenungsund mot Sävenäs rangerbangård på Södra Marieholmsbron i december 2016.
Green Cargo har valt väg och överger 60 så kallade taxepunkter med gles trafik och satsar i stället på tunga godsflöden i de stora stråken. Rd2 1032 med ett godståg från Stenungsund mot Sävenäs rangerbangård på Södra Marieholmsbron i december 2016.

Green Cargo har för närvarande närmare 270 taxepunkter, det vill säga stationer där företaget hämtar eller lämnar godsvagnar. För ett halvår sedan var det närmare 300 taxepunkter och vid tidtabellskiftet i december försvinner taxepunkter från ytterligare 30 orter.

”På vissa orter flera taxepunkter stänger vi ner några taxepunkter men behåller andra för att koncentrera flödena”, säger Max Knagge.

Kunder hänvisas till lastbilstransporter

”Vi kommer att arbeta med cirka 200 taxepunkter. Gods som hittills körts i enstaka eller väldigt få vagnar och vagnlasttrafik som enbart utnyttjas en eller ett par dagar i veckan kommer att få köras på landsväg eller med andra godstågsbolag.”

”En möjlighet är också att köra godset i container eller på lastbilstrailer till närmaste kombiterminal och lasta på järnvägsvagnar där.”

Den kraftigt krympta vagnslasttrafiken innebär att Green Cargo kommer att få överskott på lok och vagnar.

”Vi minskar en stor mängd lokkilometer med låg andel tonkilometer i godsvolym i kapillärerna. Vi kan i stället koncentrera nödvändiga resurser, inte minst lokförare, till en förstärkt och mer redundant fjärrtrafik i de stora stråken. Målet är hög tillförlitlighet och kvalitet.”

100 av 400 lok övertaliga

Max Knagge vill inte specificera hur mycket av den rullande materielen Green Cargo kommer att göra sig av med men det florerar uppgifter om att cirka 100 lok av de 400 företaget har blir övertaliga och kommer att säljas eller skrotas.

”Vi är övertygade om att framtiden ligger i ett renodlat nätverk med färre taxepunkter, färre rangeringar och med ökad trafik i de tunga godsstråken, kortare transporttider och färre störningar”, säger Max Knagge.

”Vi skapar ett effektivt, tillförlitligt och konkurrenskraftigt erbjudande.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Två banor i norr som nya

Upprustningen av Piteåbanan och nästan hela Skellefteåbanan fullbordas inom kort. Båda banorna har fått nya spår med betongsliprar och helsvetsade räler.

Nyhet

Ökad kapacitet i Skåne

Trafikverket kommer att påbörja de högst prioriterade åtgärderna för att öka kapaciteten på järnvägarna i Skåne innan den fasta förbindelsen under Fehmarn Bält är klar.

Nyhet

Tågtrafik i farozonen

En stor del av den upphandlade tågtrafiken i Sverige kan komma att läggas ner om Trafikverket inte får kraftigt ökade anslag. Nattågen mellan Stockholm och Jämtland samt regionaltågstrafiken mellan Gävle och Mjölby är i farozonen.

Nyhet

Internationellt i fokus när NJS firade 150 år

Det var fullt intill sista konferensstol när anrika NJS – forum för nordiskt järnvägssamarbete, firade 150 år i Köpenhamn den 30 augusti. Utöver en spännande nordisk järnvägskonferens, bjöd föreningen på galamiddag och en utflykt med chartrat tåg till Fehmarnbältförbindelsen.