Annons:
Railcare moderniserar lok för Grenland Rail
Railcare kommer att genomföra en omfattande upprustning av de åtta 1144-loken som Grenland Rail köpt av ÖBB. Det första loket kommer att vara klart för trafik i vår.
Text: Ulf Nyström

FOTO: Railcare
”Det blir en betydligt mer omfattande upprustning än den som planerades från början”, säger Patrik Söderholm, verksamhetsansvarig på Railcare Lokverkstad i Långsele.
Grenland köpte åtta 1144-lok av statliga österrikiska ÖBB för snart ett år sedan.
ÖBB har haft 217 1144-lok
ÖBB har som mest haft 217 lok med beteckningen 1144. De första levererades 1978 som 1044 och de sista 1995. Loken byggdes av SGP, Elin och Siemens.
De fyraxliga loken har en toppfart på 160 km/h, väger 84 ton, kan utveckla 5 000 kilowatt och har startdragkraft på 300 kilonewton.

Åtta lok från ÖBB till Grenland
Grenland Rail har köpt åtta ellok av österrikiska ÖBB. Loken ska sedan de utrustats med säkerhetssystemet ATC användas i den godstågstrafik som Grenland Rail utför i Norge och i Sverige.
Annons:
Loken ersätter i första hand de äldre Ma-lok som norska Grenland Rail tidigare köpt från Sverige. Loken ska användas i godstrafik i Norge och Sverige.
Från början var tanken att installera tågsäkerhetssystemet ATC i loken och måla dem i Grenlands blå färgsättning.
Revision av åtta lok
”Men projektet har vuxit och vi kommer att göra en fullständig revision av loken inklusive noggrann rengöring och rostsanering”, säger Patrik Söderholm.
”Vi moderniserat förarmiljön, installerar ATC och radiostyrning i samtliga lok och målar om dem i Grenland-blått. Fyra lok kommer dessutom att utrustas med ombordutrustning för det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS.”
Första loket klart i vår
Patrik Söderholm räknar med att det första loket, 1144.019, kommer att vara klart för trafik under andra kvartalet nästa år.
Övriga lok kommer att rulla ut från verkstaden under andra halvan av 2025 och under 2026.
Railcare ansvarar för hela processen från design till att hantera godkännande hos Europeiska järnvägsmyndigheten (ERA).
Railcare köper lokverkstaden
Railcare kommer att förvärva fastigheten i vilken lokverkstaden i Långsele är belägen. Förvärvet träder i kraft 1 april nästa år.
Verksamheten i lokverkstaden har ökat kraftigt de senaste åren och Railcare planerar en stor satsning på verkstaden.
”Det blir en rejäl utbyggnad om våra planer går i lås och bygglovet beviljas”, säger Patrik Söderholm.
”Marknaden för ombyggnad och moderniseringar av lok växer.”
Railcare har för närvarande 25 anställda vid lokverkstaden i Långsele.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Trafikverket tror på höjda banavgifter
Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.
Unika spårkorsningar i Olskroken
Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.
Vision 2050 har lämnat perrongen
Torsdag morgon den 26 juni i gotländska Almedalen. Solen sken som vanligt över Visby när det var dags för Sveriges järnvägselit att samlas och tala framtid. ”Det är viktigt att vi samlas kring järnvägen, så att vi får den järnväg vi vill ha, inledde Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.