Publicerad: 2025-05-21

”Europaspåret viktig för ökad spårkapacitet i Skåne”

Några av Sveriges hårdast belastade järnvägssträckor finns i Skåne enligt Trafikverkets rapport om järnvägens kapacitetsutnyttjandet 2024. På flera sträckor ska gods-, fjärr-, regional- och lokaltåg dela på kapaciteten och för den gränsöverskridande trafiken finns idag bara en järnvägsförbindelse över Öresund. Det bidrar till störningskänslighet och ett högt kapacitetsutnyttjande menar Hanne Skak Jensen som är projektledare Europaspåret.

Hanne Skak Jensen

Hanne Skak Jensen

Projektledare Europaspåret, Landskrona stad.

Allt tyder på att trafiken bara kommer öka och kapacitetssituationen blir värre. Om fyra år öppnar Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland som kommer förändra järnvägstrafiken genom kortare restid, ökad kapacitet och redundans mellan Köpenhamn och Hamburg.

Ökad person- och godstrafik

Det kommer innebära ökningar i både person- och godstrafiken där Södra stambanan och Lommabanan, sträckor som 2024 hade kapacitetsutnyttjande över 90 procent, kommer att få ännu mer godstågstrafik.

Fler operatörer visar också intresse för utökade persontågstrafik Köpenhamn–Göteborg–Oslo vilket kommer öka trycket på Västkustbanan. Även på Södra stambanan ökar snabbtågstrafiken och fler tåg förlängs över Öresundsbron.

Med flaskhalsar idag och ökad trafik imorgon är det tydligt att det behövs en långsiktig strategi för järnvägstrafiken i Skåne och över Öresund för att lösa behoven.

En plan som också måste inkludera en ny Öresundsförbindelse som kan skapa ökad kapacitet och redundans för person- och godståg över sundet och avlasta befintliga järnvägssträckor i Skåne. Trafikverket presenterade juli 2024 utredningen ”Kapacitet och redundans för transport över Öresund”. Av utredningen framgår det hur Öresund är en sårbarhet inte minst för godstågen och att utökad kapacitet behövs runt 2050.

Angeläget med dansk-svenska studier

Därför är det angeläget att initiera gemensamma dansk-svenska studier som förutsättningslöst utreder problembild, behov och gemensamma mål för den framtida transportinfrastrukturen runt Öresund.

SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
Godstrafik med Europaspåret.
SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
Regionala restider med Europaspåret.
SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
Hanne Skak Jensen, projektledare Europaspåret, Landskrona stad.

Trafikverket beskriver i sin utredning att en ny Öresundsförbindelse bör fungera för både gods- och persontåg samt koppla till befintligt järnvägsnät för både gods- och persontåg. Detta för att skapa tillräckliga nyttor och lösa de statliga behoven bland annat för trafik mot Fehmarn Bält-förbindelsen.

Europaspåret, en fast förbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn, är enda förslaget till ny förbindelse som kan fungera för både gods- och persontåg. Det skulle innebära en effektivare och mer attraktiv transportväg för den gränsöverskridande godstågstrafiken och avlasta några av de hårt belastade järnvägssträckorna.

Avlastar Lommabanan och Södra stambanan

Till exempel antas Europaspåret kunna avlasta antalet godståg per dygn på Lommabanan med cirka 75 procent och på sträckan Eslöv–Lund–Arlöv med cirka 65 procent jämfört med Trafikverkets basprognos för 2045.

Detta medför i sin tur att det totala kapacitetsutnyttjandet skulle minska och skapar möjligheter för utökad persontågstrafik på viktiga pendlingsstråk.

Det är på hög tid att diskutera och planera en samlad strategi för ett långsiktigt effektivt, attraktivt och robust järnvägssystem i Skåne och över Öresund. Europaspåret är en del av lösningen.

Relaterat innehåll:

Debatt

Så får vi bättre utbud och lönsamhet i nattågstrafiken

De direkta nattågen mellan Göteborg och Jämtland gick för sista gången söndagen den 27 april 2025. Nu får resenärerna byta tåg i Stockholm vilket är besvärligt då tåget från Jämtland ankommer redan 5.05 på morgonen. Bo-Lennart Nelldal och Anders Lundberg har ett förslag på lösning.

Debatt

DEBATT: Det behövs fler kvinnor inom järnvägen

Internationella kvinnodagen fyllde som vanligt sociala media och nyhetssidor med hyllningar och fina ord om goda intentioner. Men vad gör järnvägsbranschen resten av året för att öka jämställdheten? Hur lockar vi kvinnor till denna extremt mansdominerande värld? Förutom små enkla konkreta steg, som att införa gratis mensskydd på toaletter, som jag sett här och var, tycker jag att det ekar tomt. Alldeles för tomt. Det undrar Ewa Forslund, som är styrelseledamot i Vätebolagen.

Debatt

DEBATT: Undermålig städning av nattågen

Jag har läst artiklarna och debattinläggen på Järnvägar.nu om städningen av och statusen på de vagnar som används i nattågen till och från Boden och jag har efter många års tågåkande min åsikt klar. Det skriver Anneli Strömbom i en debattartikel.

Debatt

DEBATT: Förstärk järnvägen från Göteborgs hamn

Göteborgs hamn är helt avgörande för försörjningen av Sverige, Norge och Finland inte bara i fredstid utan också under kris och krigsförhållanden. Det menar Per-Olof Bentley, doktor i matematikdidaktik, docent vid Göteborgs universitet och medlem i Föreningen för Göteborgs Försvar.

Debatt

DEBATT: Vy Tåg utförde gediget underhåll

Vy Tåg anser att artikeln om övertagandet av nattågstrafiken till Övre Norrland, som publicerades på Järnvägar.nu 21 februari, inte gav all väsentlig information om statusen för lok och vagnar vid deras övertagande och inte heller när de lämnade över trafiken till ny operatör.

Debatt

Bygg bort Sveriges värsta flaskhals

Den värsta flaskhalsen på de svenska järnvägarna finns på Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås. Nu pågår ett kortsiktigt och onödigt järnvägsprojekt på Västra stambanan, en utbyggnad av två förbigångsspår vid Lerums station. Ett högriskprojekt med kort livslängd. Det menar Björn Stahre och Lennart Wassenius som är verksamma i Tankesmedjan/Järnvägsföreningen i Lerum.

Debatt

Inför kilometerskatt för lastbilstrafiken

Den svenska transportsektorn drivs till cirka 70 procent med fossil energi. När det gäller tunga godstransporter är den snabbaste och mest effektiva metoden för att öka andelen eldrivna transporter att utnyttja den elväg som redan finns, järnvägen. Det menar Karin Svensson Smith (MP) och Roger Bydler, ledamot av Klimatriksdagen.

Debatt

Det är dags att avreglera avregleringen

Tio förslag för att vända utvecklingen! Fler persontåg, eftersatta investeringar och underhåll på Europas järnvägar har skapat kapacitetsbrist. I Tyskland, där godstågstrafiken ökat under senare år, finns kilometerskatt på lastbilar som också är betydligt mindre än i Sverige. Det är en av många förklaringar till kräftgången för godstågstrafiken i Sverige, skriver Bo-Lennart Nelldal och Lars Ahlstedt i en debattartikel.

Debatt

Vad EU bör göra för tågtrafiken

I debatten inför EU-parlamentsvalet blev tågresande ett ämne som återkom vid flera tillfällen. Alla partier utom SD uttryckte ambitioner om att EU skulle göra mer för oss som vill åka tåg över nationsgränserna.

Debatt

Järnvägen lider av flera systemfel

Tågen har under lång tid haft oacceptabelt mycket förseningar och under senare tid allt flera inställda tåg. Det belastar allvarligt samhällets varutransporter, personresor och privatpersoner. Det menar Evert Andersson och Gunnar Hallert.

Debatt

Resenärerna, Trafikverket och klimatet

Trafikverket överskattar ökningen av biltrafik och underskattar ökningen av tågresande. Det menar Karin Svensson Smith, miljöpartist, före detta riksdagsledamot och ordförande i riksdagens trafikutskott. Läs debattinlägget här.

Debatt

Götalandsbanan har enorm potential

Bo Lind är pensionerad universitetsadjunkt. Han menar att det det svenska järnvägsnätet inte alls är fullt utbyggt som många påstår. I dag saknar Stockholm och även Linköping och Norrköping i stort sett direkta tågförbindelser med flera större städer i landet.

Debatt

En vision för järnvägen – och för ett starkare Sverige

Sveriges framtida välstånd och ekonomiska tillväxt bygger på att vi har ett väl fungerande transportsystem med järnvägen som den självklara ryggraden. Därför lanserar idag JBS, Järnvägsbranschens Samverkansforum, en gemensam vision för Sverige 2050 tillsammans med landets ledande branschaktörer.

Debatt

Sverige behöver lasarettståg

Kriget i Ukraina har visat på behovet av att snabbt kunna evakuera ett stort antal skadade människor från en del av landet till andra mindre utsatta delar. För att åstadkomma detta bör ett antal lasarettståg inrättats. Det skriver Gunnar Tufveson och Jan Enskog i ett debattinlägg.