Annons:
Svag ökning av tågresandet
Tågresandet ökar. Men mycket försiktigt och från en extremt låg nivå. Varken SJ, MTRX, Tågab eller Snälltåget planerar någon utökning av den mycket glesa trafiken i närtid.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

MTR Express på Västra stambanan vid Stenstorp 28 mars 2015.
Annons:
Vi har inga ytterligare neddragningar planerade. Vi tittar på när och hur vi kan växla upp trafiken men ännu ser vi inget behov av fler tåg.
Stephan Ray, presskommunikatör på SJ
SJ kör för närvarande i stort sett all upphandlad trafik, såväl nattågen till och från Jämtland och Övre Norrland som den regionala och lokala trafiken för bland andra Västtrafik och Tåg i Bergslagen.
Men av den i februari omfattande kommersiella trafiken återstår bara en bråkdel, närmare bestämt en fjärdedel.
Tidigare körde SJ 18 tåg i varje riktning mellan Göteborg och Stockholm med X2000 måndag-tredag och ungefär halva antalet lördag-söndag.
Nu hör SJ endast fyra tåg i varje riktning på vardagar, tre på lördagar och söndagar.
På linjerna Stockholm-Malmö, Stockholm-Sundvall-Umeå, Stockholm-Falun och Stockholm-Karlstad har antalet tåg minskats i motsvarande utsträckning.
Mellan Göteborg och Malmö körs nu endast två dagliga snabbtåg mot sju-åtta före coronakrisen.
”Vi har inga ytterligare neddragningar planerade”, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ. ”Vi tittar på när och hur vi kan växla upp trafiken men ännu ser vi inget behov av fler tåg”.
SJ har dock kört multipelkopplade snabbtåg vid några tillfällen då man sålt många biljetter till vissa avgångar.
Det är fortfarande väldigt få resande. Men vi har noterat en svag ökning, nu är det fler på tågen är för två veckor sedan.
Mats Johannesson, vd i MTRX.
”Tillströmningen av resenärer är väldigt oförutsägbar och många bokar nu sina resor väldigt sent”, säger Stephan Ray,
MTRX har endast tre avgångar i varje riktning mellan Göteborg och Stockholm mot normalt åtta.
”Det är fortfarande väldigt få resande”, säger Mats Johannesson, vd i MTRX. ”Men vi har noterat en svag ökning, nu är det fler på tågen är för två veckor sedan.”
Johannesson tror inte på väsentligt fler resenärer och fler avgångar förrän Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna.
”Men vi kommer troligen att köra fler turer fredag och söndag och kanske färre än i onsdagar och lördagar”, säger han.
Både MTRX och SJ erbjuder samtliga passagerare singelplatser, endast fönsterplatser går att boka och man riskerar inte att få någon smittbärande passagerare jämte sig.
Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) har ställt in 75 procent av sin trafik och kör nu endast veckoslutstrafik fredag-söndag.
”Men vi ser en klar ökning av antalet resenärer fredag och söndag”, säger Lars Yngström, vd i Tågab.

Lokförarna hälsar på varandra när två SJ X55 möts på Västkustbanan.
Det är nästan lika många som innan coronapandemin, säger Yngström.
Lars Yngström, vd i Tågab.
Sista veckoslutet i april hade Tågab 168 resenärer i det genomgående tåget Göteborg-Karlstad-Stockholm och 110 resenärer i tåget Alvesta-Hallsberg-Karlstad.
”Det är nästan lika många som innan coronapandemin”, säger Lars Yngström.
Snälltåget kör normalt tre dubbelturer mellan Stockholm och Malmö. Nu körs en enkeltur eller en dubbeltur. Eller inte en enda tåg.
”Trafiken är anorektisk”, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget. ”Drygt 90 procent av resenärerna har försvunnit.”
”Tills vidare kör vi onsdag-fredag och söndag. Affärsresenärerna är borta men vi har fortfarande en hel del fritidsresenärer och de åker ju främst vid veckosluten.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Övervåningarna på Mälartåg öppnar igen
Från och med torsdag 8 december 2023 och successivt under natten mot fredag har övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare åter öppnat för resenärer. En säkerhetsutredning som genomförts konstaterar att ingen säkerhetsrisk råder.
Tre procent fler på Västtrafiks tåg 2019
Resandet med Västtrafiks tåg ökade med tre procent 2019 jämfört med året innan. Under året gjordes 20,2 miljoner resor med Västtågen. I pendeltågen ökade resandet med en procent medan resandet med regiontågen ökade med fem procent.
Sprickor i rälerna ger tågförseningar
Största tillåtna hastighet har sänkts till 70 km/h på flera banor söder om Stockholm. Vid ultraljudskontroller i höstas upptäcktes 156 sprickor i rälerna och många av dem har ännu inte åtgärdats.
Väntan på nya spår i väst och syd
Regeringen stoppade 2022 utbyggnaden av nya stambanor för höghastighetståg. Den 2 oktober förlängdes pausen för projektet Göteborg–Borås, men regeringen lovar snara besked om stråket Göteborg–Borås och nya spår i Skåne.