Annons:
750 000 ton flis eldas varje vinter
Kraftvärmeverket i Värtan är det största som eldas med biobränsle i Sverige. Det förser motsvarande 190 000 lägenheter med värme och genererar el som kan ladda 150 000 elbilar.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Batteriloket Wall-E drar genom nio vagnar med fliscontainrar som skall lossas i Värtanverket i Stockholm.
I våras eldade vi till 15 april men vi är beredda att elda från början av september till mitten av maj.
Johannes Raudsaar, ansvarig för transporterna av bränsleflis med tåg och lastbil til Värtan.
Varje vecka under eldningssäsongen rullar åtta-nio tåg in till bangården i Värtan med bränsleflis många olika terminaler i Sverige. Flisen till Stockholm Exergi lastas på tolv terminaler i Sverige och Norge.
Varje tåg medför 1 000-1 300 ton bränsleflis.
Det kan behövas för när biokraftvärmeverket KVV8 går för fullt behövs det tre skottkärror flis i sekunden för att producera värme och el till stockholmarna. Det betyder 12 000 kubikmeter flis per dygn.
Denna varma höst startades inte pannan förrän 5 oktober och de första flistågen för säsongen ställdes in, det finns inte plats för mer än några dagars flisförbrukning i lagret Värtan.
”I våras eldade vi till 15 april men vi är beredda att elda från början av september till mitten av maj”, säger Johannes Raudsaar som ansvarar för transporterna av bränsleflis med tåg och lastbil till Värtan
Sebastian Lindqvist, radioloks- och lossningsoperatör, backar in vagnarna för tömning.
Lyft- och vändanordningen greppar containern…
…och tömmer 15 ton flis på transportbandet,
Lossning under morgontimmarna
Flistågen kommer till bangården i Värtan kring midnatt. Från klockan 06 på morgonen dras vagnarna, oftast nio och nio, genom lossningshallen och backas sedan tillbaka med det 26 ton tunga batteriloket Wall-E.
Även om lokets effekt är endast 60 kW, cirka 80 hästkrafter, räcker det för att dra och trycka nio vagnar på sammanlagt 600-700 ton eftersom det inte finns några nämnvärda höjdskillnader i Värtan. Toppfarten är 14 km/h.
Ett och ett halvt tåg kan lossas innan Wall-E behöver nya batterier, det finns två batterisatser till loket. Men loket har en liten dieselmotor och en generator och kan förse loket med ström.
När vagnarna kommer in i lossningshallen tas ett antal prover av lasten med hjälp av en robot.
”Vi undersöker främst fukthalten i flisen men kollar också så det inte finns några främmande föremål bland flisen”, säger Raudsaar.
Under åren har det dykt upp avslitna spännband, några motorsågskedjor och ett betydande antal handskar bland flisen.
Annons:
Noll handskar, hälften fukt
Handskhalten ska vara noll. Fukthalten brukar variera mellan 45 och 55 procent.
När innehållet i containrarna, tre på varje vagn, kontrollerats lyfts containrarna en och en av en jättelik lyft- och vridanordning.
”Först vägs containern med last så vi vet att vi klarar lyftet”, säger Sebastian Lindqvist, radioloks- och lossningsoperatör.
Varje container brukar väga 16-22 ton beroende på flisens fukthalt och packningsgrad. Lyftanordningen klarar 25 ton.
”Sen lyfter vi containern och vrider runt den så innehållet faller ner på transportbandet som tar flisen till en sållnings- och krossningsenhet.”
”Vill flisen inte falla ur får vi skaka containern. Nu går det lätt, på vintern när det kan vara snö och is i containern kan vi få skaka ganska länge.”
När containern åter placerats på vagnen greppar Lindqvist radiostyrningsutrustningen och backar tåget några meter så lyft- och vridanordningen kan expediera nästa container.
När de 27 containrarna på de nio vagnarna är tömda kör Sebastian Lindqvist ut vagnarna på bangården och hämtar in nio nya vagnar
Det 26 ton tunga batteriloket Wall-E byggt 2015 av Zephir klarar nio contianervagnar trots ynka 80 ynka hästkrafter.
Lastningen av drygt 1 000 ton flis i 84 containrar i Stockaryd tar fem-sex timmar.
Hamnchefen Rainer Korkiamaki och logistikchefen Johannes Raudsaar övervakar lossningen av tåget från Stockaryd.
Bränslefliståget från Stockaryd i Småland till Värtan i Stockholm är klart för avgång.
Sex timmar för att lossa ett tåg
Det tar ungefär sex timmar att lossa 26-30 vagnar.
När två tåg anlänt Värtan samma natt tar det följaktligen tolv timmar att tömma dem på all flis.
”Vi klarar fyra tåg per dygn om vi skulle jobba dygnet runt”, säger Raudsaar.”Då skulle vi kunna försörja ugnen med flis på järnväg. Men nu tar vi in huvuddelen av flisen med båt.”
Flisen förs på gigantiska transportband till krossning och sållning; krossning av flisklumpar, ofta med is, och sållning av andra främmande föremål.
Därefter väntar flispannan där energin i flisen omvandlas till värme med hjälp av generatorer till elektricitet.
Biobränslevärmeverket i Värtan invigdes för snart fem år sedan, i februari 2016, och blev Sveriges största. Flis från gran och restprodukter från skogen som grenar, toppar och kvistar som flisats omvandlas till 750 GWh elektricitet och 1 700 GWh värme.
Det motsvarar uppvärmningen av ungefär 190 000 normalstora lägenheter. Den maximala ångeffekten är 375 MW och den maximala eleffekten 140 MW.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Ju mindre desto bättre
Det gick dåligt för de riktigt stora och bra för de minsta. Green Cargo och Hector Rails moderbolag Magma Rail Holdings var de stora förlorarna bland godstågsbolagen 2023. TX Logistik, Grenland Rail och Railcare T gjorde goda vinster.
Sandahl ska dra egna tågen
Sandahlsbolagen köper Bure Equitys sju Traxx-lok. I december tar Sandahlbolagens dotterbolag Real Rail över tågdragningen av företagets kombitåg. Green Cargo tappar ett av de större uppdragen.
Långa godståg blir snabbare
Från 1 juni nästa år kan långa godståg framföras i högre hastigheter på svenska spår. Godståg upp till 750 meter kommer att kunna köras i 100 km/h på sträckorna Malmö-Hallsberg och Malmö-Göteborg vilket ökar kapaciteten på Södra stambanan och Västkustbanan.
Första 620-loket på svenskt spår
620 052 anlände till Sverige på onsdagskvällen. Under fredagen drogs loket till Jönköping i väntan på beslut om ATC-installation. Om några månader kan ett av de starkaste loken i Europa vara i trafik i Sverige.