Annons:

Publicerad: 2024-10-05

Alstom och Flox testar AI mot viltolyckor

Alstom och Flox får 3,3 miljoner kronor från Vinnova för att testa AI-teknik för att motverka viltolyckor på järnvägen.

Ett AI-system ombord på tågen minskar olyckor och skyddar djurlivet genom avskräckande ljudsignaler. Fälttester kommer att genomföras på utvalda järnvägssträckor i Sverige under hösten 2024 och vintern 2025. Projektet bedöms som en del i arbetet för att nå Sveriges och EU:s mål för hållbara och säkra transporter. FOTO: Alstom och Flox

Alstom har tillsammans med Flox fått 3,3 miljoner kronor i finansiering från Vinnova för att genomföra fälttester av ett  AI-system som förebygger kollisioner mellan tåg och vilda djur. Varje år rapporterar Trafikverket cirka 5 000 djurkollisioner i Sverige och genom att minska både olyckor och skador på tågfordon samtidigt som djurlivet skyddas har projektet potential att revolutionera järnvägssäkerheten. 

“Genom att kombinera vår expertis inom hållbar mobilitet med banbrytande AI-teknik, tar vi ett viktigt steg mot att skapa säkrare järnvägar och samtidigt skydda djurlivet,” säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige. 

Flox, med expertis inom AI och bildanalys, har utvecklat ett system för att identifiera och avskräcka vilda djur från att nå fram till järnvägsspåret. Genom att använda olika ljudsignaler för olika djurarter, skapas en avskräckning som förhindrar olyckor innan de sker. Denna teknik har redan testats framgångsrikt och nu ska systemet valideras i järnvägsmiljö i Sverige.

Systemet identifierar vilda djur och reagerar i olika scenarier inom andra områden såsom flygplatser, trafikleder, gruvor, städer och jordbruk i både Europa och USA. 

“Vår tågbaserade Flox-teknik bygger på avancerad AI och djupgående förståelse för djurens beteende, vilket gör det möjligt att skydda både tågtrafiken och djurlivet. Tillsammans med Alstom kan vi nu validera denna lösning i en järnvägsmiljö och göra verklig skillnad för både säkerheten och naturen,” säger Sara Nozkova, vd på Flox. 

Under hösten 2024 och vintern 2025 kommer fälttester att genomföras på utvalda järnvägssträckor. Detta gemensamma projekt stöds av Vinnova och har valts ut på grund av sin höga potential för nationell och internationell spridning. Det bedöms som en del i arbetet för att nå Sveriges och EU:s mål för hållbara och säkra transporter.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

Sju av tio VR-snabbtåg i tid

71 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg ankom slutstationen i tid under årets andra kvartal. Förseningarna berodde främst på problem med spår och växlar, elanläggningar samt obehöriga i spårområdet.

Nyhet

001 har återuppstått som ÖBB-lok

1043.001 har återuppstått i sin forna glans. Det orange-vita loket som levererades från Asea till Österrike 1971 återvände till Sverige 2001 och nu har Tågab målat loket i leveransfärgerna.

Nyhet

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Notis

Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards

Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.

Notis

Nya röjningslok i Gävle och Ånge

Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.