Annons:

Publicerad: 2022-12-04

Äntligen sovvagn till Hamburg

Onsdag 7 december kopplas de första sovvagnarna in i SJ:s nattåg mellan Stockholm och Hamburg. Biljettförsäljningen för premiärturen inleddes i går, lördag.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

7 december sätts de första sovvagnarna in i nattågen mellan Stockholm och Hamburg. SJ:s nattåg med Rc6 1421 och två liggvagnar på Grödingebanan i närheten av Malmsjö i september 2022.

Annons:

1 september gick premiärturen med SJ:s nya nattåg mellan Stockholm och Hamburg. Men det fanns endast liggvagnar i tåget.
108 dagar senare, 7 december, blir det premiär för sovvagnar i nattågen.

”En milstolpe”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.

”Det har dröjt drygt tre månader sedan trafikstart men äntligen kan vi köra med sovvagnar i nattågen.”

”Intresset att åka med nattåget är stort så vi är verkligen glada att vi äntligen kan sätta sovvagnarna i trafik.”

Lång process för godkännande

Orsaken till den försenade premiären för sovvagnarna är nya rutiner för fordonsgodkännanden på den europeiska järnvägsmarknaden och långsam handläggning hos de danska myndigheterna.

Men nu har Europeiska unionens järnvägsbyrå ERA både typgodkänt och individgodkänt de fyra sovvagnar som SJ under de närmaste månaderna ska använda i nattågen mellan Stockholm och Hamburg.

Från och med onsdag 7 december rullar en sovvagn i varje nattåg och när efterfrågan ökar blir det två sovvagnar i varje nattåg.

”Det blir lite av en smygstart med sovvagnarna men från mitten av december kan vi köra med de fyra sovvagnarna vi har”, säger Dan Olofsson.

”Tyvärr har vi ingen vagn i reserv så vi får hålla tummarna får att vagnarna inte drabbas av några skador.”

Snart sovvagnar till Hamburg

Nästa vecka kan SJ få tillstånd att använda en sovvagn i tågen mellan Stockholm och Hamburg. Två veckor senare kan fyra vagnar vara godkända och då blir det premiär för sovvagnar i nattågen.

Biljettförsäljningen inleddes på lördagen

Försäljningen av biljetter till sovvagnsplatserna de fyra första dagarna inleddes i går, lördag, genom det österrikiska tågtrafikföretaget ÖBB som skött försäljningen åt SJ sedan trafikstarten.

Men från och med 11 december, i samband med tidtabellsskiftet, kommer SJ att sköta biljettförsäljningen till nattågen mellan Stockholm och Hamburg och då finns biljetterna på sj.se.

För närvarande har ERA godkänt 17 vagnarna för trafiken mellan Stockholm och Hamburg.

Det är tio liggvagnar av typen Bvcmz 248.5, två liggvagnar med handikappkupé Bvcmzb 249.1, de fyra sovvagnarna WLAB MUn och en sovvagn WLAB32s.

Återstående sex sovvagnar WLAB32s väntar på komponenter i Österrike och individgodkännanden av ERA.

Tanken var att använda WLAB32s i nattågen från start men bristen på komponenter har gjort att vagnarna blivit stående på verkstad.

Ordinarie sovvagnar i vår

I väntan på dessa sovvagnar skakade RDC, som SJ hyr vagnarna i nattågen av, fram MUn-vagnarna som fram till i somras användes i Alpen-Sylt Nachtexpress mellan Salzburg och Westerland.

”Den första WLAB32s-vagnen kommer att köras till Sverige inom kort så att vi kan påbörja utbildning på vagntypen”, säger Dan Olofsson.

”Vi planerar att sätta dessa vagnar i trafik under våren 2023 och då lämnar vi tillbaka de inlånade MUn-vagnarna.”

Enligt Dan Olofsson har intresset för nattågen mellan Stockholm och Hamburg, trots bristen på sovvagnar, varit stort under hösten och tågen har ofta varit fullbokade.

”Nu ökar intresset inför jul- och nyårshelgerna och det känns bra att vi äntligen kan erbjuda sovplatser i tågen”, säger han.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Omstart för Krösatågen

Kollektivtrafikmyndigheterna i Småland måste göra om upphandlingen av Krösatågstrafiken. Det har Förvaltningsrätten i Jönköping beslutat. Men beslutet kommer troligen att överklagas.

Nyhet

Revolutionerande kassett på spåret

En kassett för lyft av lastbilstrailrar kan revolutionera transporterna av lastbilsgods på järnväg i Sverige. Kassetten provades nyligen i Folkesta och ska i höst testas i större skala i Sverige.

Nyhet

Rekordlångt godståg till Malmö

Natten till lördagen provkördes ett 832 meter långt och 2 403 ton tungt godståg från Maschen söder om Hamburg till Malmö godsbangård. Tre av 39 godsvagnar tillät endast 100 km/h vilket hindrade körning i 120 km/h.